Parisuhde 06.12.2016 Päivitetty 17.06.2021

Miksi onnelliset parit pettävät toisiaan?

Uskottomuus parisuhteessa on viime vuosina yleistynyt, ja yhä pienempien lasten vanhemmat eroavat uskottomuuden takia. Jopa onnelliset parit pettävät toisiaan. Selvitimme, mistä tämä johtuu.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Uskottomuus on nykyään syynä monen avioliiton kariutumiseen ja perheen hajoamiseen. Avioero muuttaa vuosittain jopa 30 000 lapsen ja nuoren elämäntilannetta. Usein petetyiksi tulevat pienten lasten äidit.

Mikä saa parisuhteessaan onnellisen pettämään? Tähän ja moneen muuhun uskottomuuteen liittyvään kysymykseen voi etsiä vastausta psykoterapeutti Annikki Kaikkosen äskettäin ilmestyneestä kirjasta Uskottomuus – syyt ja seuraukset. Uutuuskirjaa varten haastatellut 40 suomalaista miestä ja naista kertovat avoimesti kokemuksistaan pettäjinä ja petettyinä.

Uskottomuus on entistä helpompaa

Uskottomuuskriisit ovat yleistyneet 2000-luvun Suomessa. Mikä ennen oli salattua ja hävettävää, on nyt muuttunut julkiseksi ja jokapäiväiseksi. Uskottomuus näkyy nykyään lähes päivittäin lööpeissä ja sosiaalisessa mediassa. Vuonna 2005 lanseerattua termiä ”salarakas” on hyödynnetty markkinoinnissa eri yhteyksissä jo pitkään.

Parinhaku on muuttunut netin seuranhakupalveluiden myötä helpommaksi ja aktiivisemmaksi. Myös vakituisessa parisuhteessa eläville on omat treffisivustonsa, joissa suhteeseen etsitään kolmatta pyörää avoimesti ja häpeilemättä. Varatuille parinhakijoille tarkoitettu kansainvälinen Victoria Milan -sivusto rikkoi Suomessa nopeasti 70 000 käyttäjän rajan.

Kaupalliset nettisivustot on nykyään osin syrjäyttänyt ilmainen nettisovellus Tinder, jota voi käyttää siviilisäädystä riippumatta. Netin turvin kontakteja voi solmia ja katkaista vaivattomasti nappia painamalla tai puhelimen ruutua pyyhkäisemällä.

Ruuhkavuodet, lapsen saanti ja muita perusteluja

Mikä saa parisuhteessa elävän perheellisen pettämään kumppaniaan? Mitä pettäjän päässä pyörii ennen kuin hän päätyy olemaan uskoton? Kaikkosen haastattelemat henkilöt perustelivat pettämistään monin eri tavoin.

Perhetaustojen ohella uskottomuutta selitettiin haastavalla elämäntilanteella, ruuhkavuosilla, työllä tai opiskelulla ja niihin liittyvällä uupumuksella, kaveripiirillä tai tietyllä ikävaiheella. Petollisuuteen altistivat olosuhteet, sattuma, luonteen heikkous ja seksuaalinen tarve.

Olosuhteisiin liittyi usein alkoholinkäyttö sekä miehinen työ- tai harrastusryhmän normisto. Koti- ja työympäristö, erityisesti työmatkat, koetaan kahdeksi erilaiseksi maailmaksi, joissa toimii kaksi eri minää.

Haastateltavat eivät useinkaan löytäneet kumppanistaan syytä uskottomuudelleen. Useat heistä kertoivat rakastaneensa puolisoaan koko senkin ajan, kun olivat petollisia tätä kohtaan. Haastateltavat eivät oikeuttaneet käytöstään parisuhteen ongelmilla, vaikka huomasivatkin etääntyneensä kumppanistaan esimerkiksi liiallisen työnteon vuoksi.

Pienten lasten vanhemmat päätyivät pettämään, koska parisuhteen seksuaalielämä oli saattanut lakata lapsen odotus- ja imetysajaksi. Monessa suhteessa oli tapahtunut hiipumista seksin osalta jo pitkään.

Veksi, 43, kuvasi kokemustaan pettämisestä näin: ”Ei niinkään, että mä oon ihastunu, vaan et joku toinen on ihastunu muhun.”

Katja, 29, kertoi kaksoiselämästään onnellisesta perhetilanteesta huolimatta: ”Oli, että nyt on toinen puoli minusta löytynyt. Siis mehän oltiin tosi onnellisia. Meillä oli kaksosten ristiäiset ja häät yhtä aikaa.”

Lue myös: Näin selviät uskottomuudesta – psykoterapeutti neuvoo

Pettäminen satuttaa aina

Kirjan haastatteluista käy vahvasti ilmi, että petetyksi tuleminen satuttaa aina. Sen seurauksena perhe usein hajoaa ja petetyn toipuminen saattaa kestää kauan.

Tiina, 38, kuvaa tuntemuksiaan näin: ”Sain sellaisen kasvatuksen tai käsityksen parisuhteesta, että se on rakkaussuhde, joka solmitaan pitkäksi aikaa ja johon kuuluu sitoutuminen ja uskollisuus. Semmoiseen naiiviin mielikuvaan oikeasti uskoin. En nähnyt, mitä maailmassa oikeasti tapahtuu, koska sitä ei ollut minun käsitteissä eikä minun maailmassa. Kun sain tietää, mitä parisuhteessa tapahtui, maailmankuva muuttui.”

Tiina kertoo näkevänsä nykyään uskottomuutta kaikkialla ja ihmettelee selvinneensä järkyttävästä kokemuksesta ylipäätään hengissä.

Erkille, 48, vaimon pitkäaikainen uskottomuus paljastui yllättäen. Petetyksi tuleminen aiheutti Erkille tuskaisen, oksettavan olon ja muita fyysisiä oireita sekä myllersi hänen tunteitaan. Lopullinen parantuminen alkoi vasta uuden naisen tapaamisesta. ”Minulta meni viisi vuotta katkeruuden kitkemisessä. Tuskanhiki säilyi vielä pitkään eron jälkeenkin. Sitten tapasin onneksi naisen, joka ymmärsi näitä asioita.”

Liisalle, 57, petetyksi tulemisen kokemus oli järkyttävä – jopa järkyttävämpi kuin ajatus puolison kuolemasta. Sitä olisi sentään voinut avoimesti surra. ”Niin hirveä tämä on ollut kokemuksena, etten voi verrata mihinkään, kun en ole kokenut oman lapsen tai lapsenlapsen kuolemaa. Jos X olisi kuollut fyysisesti, ei se olisi voinut olla näin tiukka paikka. Olisin voinut siinä tapauksessa huutaa vaikka tuolla kadulla, itkeä että minun rakas mies on kuollut, vaan kun se kuoli minulta tällä tavalla.”

Uskottomuus tuomitaan entistä jyrkemmin

Uskottomuus on arkipäiväistynyt, mutta samaan aikaan siihen suhtaudutaan entistä tiukemmin. Osmo Kontulan ja Elina Haavio-Mannilan suomalaisten seksuaalielämää kartoittaneessa kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että uskottomuuteen suhtaudutaan maassamme hyvin kaksijakoisesti: se nähdään kevyenä nautiskeluna, mutta myös äärimmäisen tuomittavana.

Yleinen asenne uskottomuutta ja syrjähyppyjä kohtaan on kiristynyt, mutta samanaikaisesti uskottomuus on selvästi lisääntynyt. Seksi ilman rakkaussuhdetta on yleisempää kuin koskaan, ja yhdyntäkumppaneiden määrä on jatkuvasti kasvanut.

Kyselytutkimusten mukaan 37 % suomalaisista miehistä ja 28 % naisista myönsi olleensa uskoton viimeisimmän parisuhteensa aikana. Keskimäärin 70 % vastaajista kertoi, ettei heidän puolisonsa tiedä uskottomuudesta. Miesten rinnakkaissuhteiden muotona on usein ”varattu mies, vapaa nainen”. Naiset taas solmivat uuden suhteen toivoen, että se korvaisi vähitellen entisen.

Lue myös: Näin säilytät intohimon parisuhteessa pikkulapsiaikanakin

Jakakaa hoitovastuu – anna isän hoitaa vauvaa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X