Parisuhde 01.10.2022 Päivitetty 25.10.2022

”Tässä tilanteessa hälytyskellojen kannattaisi soida” – Puolison päihteidenkäyttö kiristää usein koko perheen hermoja

Merkit päihdeongelman kehittymisestä ovat usein nähtävissä jo hyvissä ajoin, mutta ne voivat olla pieniä.

Teksti
Pi Mäkilä
Kuvat
iStock

Alkoholia käytetään joka kolmannessa suomalaisperheessä niin paljon, että alkoholihaittojen riski on kasvanut. THL:n mukaan useampi kuin joka neljäs isä käyttää liikaa alkoholia. Äideistä noin kuusi prosenttia käyttää alkoholia liikaa.

Puolison juominen tai muu päihteiden käyttö kiristää monen perheen hermoja. Koko perheen kannattaisikin pohtia päihteiden käyttöään jo raskausaikana. Vauva ja päihteet eivät sovi yhteen, eikä virallisia alkoholin käytön riskirajoja kannata tuijottaa vauvaperheessä.

Lue myös: Milla teki raskaustestin ja ymmärsi, että juominen loppuu nyt

– Vähäisempikin alkoholinkulutus voi vaikuttaa pieneen lapseen negatiivisesti. Alkoholin käytölle olisi hyvä sopia rajat perheen kesken jo odotusaikana. Puolison kanssa kannattaa keskustella esimerkiksi siitä, mikä merkitys päihteillä on ja mihin tarkoitukseen niitä käytetään. Lisäksi on hyvä pohtia, pitääkö päihteidenkäytön vauvan tullessa muuttua, kertoo Ensi- ja turvakotien liiton lapsilähtöisen päihdetyön asiantuntija Maria Hohenthal.

Ongelman vähättely kuuluu päihderiippuvuuteen

Normaalin ja haasteellisen alkoholin käytön raja voi olla veteen piirretty viiva. Ongelmalliseksi käyttö muuttuu Hohenthalin mukaan kuitenkin viimeistään siinä vaiheessa, kun alkoholinkäyttö alkaa näkyä esimerkiksi onnettomuuksina, tapaturmina tai riitoina.

– Hälytyskellojen kannattaa soida myös silloin, kun juokin enemmän tai useammin, kuin alun perin suunnitteli, Hohenthal sanoo.

Kissan nostaminen pöydälle voi joskus olla vaikeaa. Usein päihderiippuvuuteen kuuluu ongelman peittely, salailu tai riippuvuuden kieltäminen.

– Aiheesta kannattaa yrittää keskustella avoimesti, jos se tuntuu kummastakin osapuolesta turvalliselta. Päihdeongelmaiselle alkoholinkäytöstä puhuminen voi kuitenkin olla vaikeaa. Moni ajattelee pitkään, että päihteiden käyttö on hallinnassa, eikä toisten ilmaisemaa huolta pystytä ottamaan vastaan, Hohenthal sanoo.

Tällöin keskustelu kantaa harvoin hedelmää. Hohenthalin mukaan ongelma kannattaa silti yrittää ottaa puheeksi, ja mitä varhaisemmassa vaiheessa sen tekee, sitä parempi.

– Päihdeongelma kehittyy usein pitkällä aikavälillä, ja voi kestää kauankin, ennen kuin tilanne eskaloituu. Merkit ovat kuitenkin usein nähtävissä jo aiemmin, mutta ne voivat olla pieniä. Moni pystyy pitämään kulisseja yllä hyvin pitkään, vaikka päihteidenkäytön haitat olisivat jo isojakin, Hohenthal sanoo.

Lue myös: Antti oli kiltti isä, sitten riippuvuus hautasi perheen valheisiin

Päihteistä puhuminen ja avun hakeminen on usein vaikeaa myös päihteiden käyttäjän puolisolle.

– Aihe on edelleen latautunut ja vaiettu. Sen ottaminen puheeksi hiekkalaatikon reunalla, saati sitten ammattilaisten kanssa, on usein helpommin sanottu kuin tehty.

Kumpikin vanhempi tarvitsee tukea

Lapsiperheessä tapahtuvasta päihteiden käytöstä puhuttaessa huomio keskittyy usein väistämättä päihteiden käyttäjään. Hohenthal muistuttaa, että toinenkin vanhempi tarvitsee tukea.

– Usein arjen pyörittäminen ja vastuu pienestä lapsesta painottuu toiselle vanhemmalle. Tilanne voi olla todella raskas, Hohenthal sanoo.

Myös tällöin rehellinen keskustelu on paikallaan. Siksi päihteidenkäytölle kannattaa pyrkiä sopimaan pelisäännöt.

– Lisäksi on hyvä sopia, mitä tapahtuu, jos sääntöjä ei noudateta. On tärkeää myös arvioida, mitkä ovat mahdollisuudet jatkaa parisuhdetta puolison kanssa, jos puoliso ei itse näe ongelmaa eikä pyri muuttamaan omaa käytöstään. Vauvan ja lapsen hyvinvoinnin ja turvallisuuden tulisi olla ykkösasia, joten parisuhteen jatkaminen saman katon alla ei ole aina mahdollista, Hohenthal sanoo.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X