Parisuhde 01.11.2016 Päivitetty 15.06.2021

Väestöliitto: Hyvä parisuhde tuo onnea enemmän kuin raha

Hyvä parisuhde on suurempi onnen lähde kuin raha: jos parisuhde on onnellinen, elämäkin koetaan onnellisena. Parisuhdeonnella ja hyvällä seksielämällä on vahva yhteys.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Parisuhde lisää ihmisen onnellisuutta, ja onnellinen parisuhde on ihmisille erittäin vahva voimavara, kuvaa Väestöliiton juuri julkaistu Perhebarometri 2016, Lemmen paula – Seksuaalinen hyvinvointi parisuhdeonnen avaimena.

– Nykyään puhutaan paljon rahasta ja urasta, mutta onnellisuuden ytimessä on kuitenkin onnellinen parisuhde, sanoo Perhebarometrista vastannut Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula.

Tyydyttävä seksielämä on avain parisuhdeonneen. Kolme neljäsosaa Perhebarometrin vastaajista tunsi parisuhteensa melko onnelliseksi, ja tämä oli yhteydessä siihen, että samat vastaajat kokivat seksuaalielämänsä ainakin melko tyydyttäväksi. Näiden vastaajien mielestä seksi on tärkeä, parisuhdetta kannatteleva voima.

Lue myös: Näin parisuhde selviää joulusta

Kolmasosa pareista ei pidä seksielämäänsä tyydyttävänä

Osmo Kontulan mielestä on huolestuttavaa, että kolmasosa pareista ei pidä seksuaalielämäänsä tyydyttävänä. Tyytymättömien osuus on noussut edellisestä, vuonna 2007 tehdystä tutkimuksesta kymmenellä prosenttiyksiköllä.

Seksielämän tyydyttävyyteen vaikuttavat Kontulan mukaan etenkin rakastava ja seksuaalisesti yhteensopiva kumppani, säännölliset yhdynnät ja yhteen sopivat halut. Säännöllinen rakastelu on Kontulan mielestä rakkauden teko kumppania kohtaan, sillä se edistää parisuhdeonnea. Kosketus on muutenkin tärkeää suhteessa: halaaminen ja suukottelu viestivät rakkautta, sitoutumista ja arvostusta. Tärkeää on myös se, että pari pystyy sanallistamaan seksuaalisia tarpeitaan ja tunteitaan.

Joka kymmenes Perhebarometrin vastaajista ei ollut onnellinen parisuhteessaan, eikä heillä ollut myöskään tyydyttävää seksielämää.

– Seksin puute tarkoittaa valitettavasti usein myös sitä, ettei kumppaneiden välillä ole muutakaan fyysistä läheisyyttä, Kontula sanoo.

Lue myös: Maaret Kallio: Näin säilytät intohimon lapsiperhevaiheessa

Sitoutumista arvostetaan yhä

Yksin elävien keski-ikäisten (35–55-vuotiaiden) määrä on vähäinen, vaikka julkisuudessa puhutaankin paljon sinkuista. Keski-ikäisistä jopa 90 prosentilla on parisuhde. Avoliiton suosio on edelleen lisääntynyt, ja avoliittojen keskimääräinen kestoikä on kasvanut. Avoliitosta on tullut monelle elinikäisen suhteen muoto.

Tutkimukseen vastanneiden ihannesuhde on kuitenkin vanha tuttu: uskollinen avioliittosuhde.

– Suuri osa ihmisistä haluaisi itselleen sitovamman suhteen kuin mitä heillä tällä hetkellä on. Erillään asuvista monet haluaisivat muuttaa avoliittoon, avoliitossa taas moni haluaisi avioliittoon, Osmo Kontula kuvaa.

On myös mielenkiintoista, että suurin osa parisuhteessa elävistä suomalaisista ajattelee, että muilla pareilla menee huonommin.

Väestöliiton Perhebarometri-kyselyyn vastasi 2150 iältään 18–79-vuotiasta suomalaista. Kyselyyn vastanneista miehistä 87 prosenttia ja naisista 85 prosenttia eli parisuhteessa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X