Vauvavuosi on rankimmillaan, kun lapsi on puolivuotias – näin parisuhde selviää siitä
Vauva-aika koettelee parisuhdetta etenkin puolen vuoden kohdalla. Keskity vaalimaan rakkautta, vaikka elämä tuntuu pelkältä puklulta ja väsymykseltä.

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri, perheterapeutti Marianna Savio huomasi väitöstutkimuksessaan, että vauvavuosi on rankimmillaan, kun lapsi on puolivuotias. Aktiivisempi lapsi vaatii enemmän vuorovaikutusta. Vanhemmille voi tulla erimielisyyksiä työnjaosta, ja väsymys voi aiheuttaa riitoja.
Suhde kestää vauvavuotta paremmin, kun tiedostatte, että kyseessä on normaali, väliaikainen vaihe. Romantiikkaa voi vaalia näillä vinkeillä:
Tiedostakaa, että elämä muuttuu
Vauvavuotta ei kannata pelätä liikaa. On kuitenkin tärkeää tiedostaa, että arki muuttuu.
Elämänmuutosta on helpompi kestää, kun ymmärrätte ja hyväksytte, että vauva työllistää teitä. Voitte olla väsyneitä ja yhteinen aikanne voi olla kortilla. Miettikää etukäteen, mistä voitte luopua, mistä yritätte pitää kiinni ja miten arkea voi helpottaa.
Muistakaa, ettei vauvavuosi kestä ikuisesti
Vaikeakin vauva-aika loppuu. Väsyneenä tätä on kuitenkin vaikea hahmottaa.
Ajan myötä lapsi muuttuu omatoimisemmaksi, te vanhempina varmemmiksi. Ette joudu luopumaan omasta elämästänne lopullisesti. Muistuttakaa itseänne tästä, kun arki tuntuu loputtoman raskaalta.
Tehkää päivittäin pieniä asioita suhteen eteen
Ravintolaillalliset ovat ihania, mutta tärkeintä on se, miten kohtelette toisianne arjessa. Tehkää päivittäin edes yksi asia, joka vahvistaa suhdettanne. Se voi olla toisinaan syvällinen keskustelu, joskus nopea suukko.
Vaalikaa romantiikkaa pienillä teoilla. Kun vauva nukkuu, älkää siivotko vaan hellikää toisianne. Tavallinen ateria muuttuu tunnelmalliseksi, kun sytytätte kynttilät ja laitatte taustalle musiikkia.
Kysykää toistenne kuulumisia
Älä anna mieltäsi painavien asioiden paisua, vaan puhu. Kuuntele kumppaniasi ja kysy, mitä hän ajattelee.
Jo se, että kysytte toisiltanne kuulumiset, pitää teidät kartalla toistenne tunteista. Töissä käyvän kannattaa kysellä, miten kotona sujuu ja päinvastoin.
Keskustele: Paljonko teillä on vanhempien omaa aikaa?
Puhukaa kauniisti, pyytäkää anteeksi
On luonnollista, että väsymys kärjistää tunteet. Joskus riitelyä tarvitaan, sillä se puhdistaa ilmaa. Olennaista on se, miten riitelette.
Älkää haukkuko toisianne, vaan keskittykää ongelmiin ja yrittäkää löytää ratkaisuja. Pyytäkää tiuskimista ja nimittelyä anteeksi. Älkää syyllistäkö tai uhriutuko, sillä olette samassa veneessä.
Osallistukaa tasapuolisesti
Äidille ja vauvalle voi kehittyä symbioottinen suhde ja äiti voi kokea, että vain hän osaa hoitaa vauvaa. Jos isä ei saa osallistua, hän voi tuntea olonsa epävarmaksi eikä viitsi yrittää.
Työssä käyvän vanhemman voi olla myös vaikea ymmärtää, ettei kotona oleminen ole leppoisaa. Epätasaisesti jakautuva vanhemmuus voi synnyttää riitoja, katkeruutta ja uupumusta.
Jakakaa velvoitteet siten, ettei kodista tule toisen areena tai taakka. Antakaa toistenne hoitaa lasta omalla tavallaan. Tärkeintä ei ole tyyli, vaan lopputulos.
Hyödyntäkää hoitoapu
Edellä mainittu pätee myös hoitoapuun. Tärkeintä on, että vauva on puhdas, kuiva, ravittu ja turvallisessa ympäristössä. Antakaa apureille mahdollisuus ja nauttikaa jokaisesta vapaahetkestänne.
Jos sukulaiset asuvat kaukana, selvittäkää, voivatko ystävät tai naapurit auttaa. Onko lähipiirissä taskurahaa kaipaavaa teiniä, jolla on kokemusta sisaruksen hoitamisesta? Lapsenhoitoapua voi palkata myös Mannerheimin lastensuojeluliiton kautta.
Vaalikaa omaa ja yhteistä aikaa
Jakakaa vapaa-aikanne tasapuolisesti. Molempien pitää saada olla välillä itsekseen ja kavereidensa kanssa.
Omia menoja ei kannata kuitenkaan laittaa jatkuvasti suhteen edelle. Suhtautukaa rakkautenne vaalimiseen yhtä tosissanne kuin terveydestä huolehtimiseen. Merkatkaa treffit tarvittaessa kalenteriin, jotta pidätte niistä kiinni.
Lähteet: Jyväskylän yliopisto, Parents, Väestöliitto, Yle
Kommentit
Jaa oma kokemuksesi