Pienen vauvan saanut Emilia Vuorisalmi, 39: Ajattelin pitkään, että yksi lapsi riittää

Kun Emilia Vuorisalmi tapasi nykyisen miehensä keväällä 2017, alkoi tapahtua. Rakastuneesta parista tuli perhe pikavauhtia, ja nyt Emilian kainalossa tuhisee pieni poikavauva ja Emilian 12-vuotiaalla tyttärellä on ihana pikkuveli.

Teksti Riikka Heinonen
Kuvat Heli Hirvelä / Otavamedia
Emilia Vuorisalmi ja hänen pieni poikavauvansa
Emilia Vuorisalmi sai keväällä poikavauvan puolisonsa Maurizio Pratesin kanssa.

Viime ajat lääkäri Emilia Vuorisalmi, 39, on hyrissyt rakkaushormonikuplassaan, ensin uuden rakkauden kainalossa ja nyt vauva sylissään. Hänellä on parikuinen poikavauva uuden kumppaninsa Maurizio Pratesin kanssa.

Emilia tapasi kuopuksensa isän keväällä 2017. Rakastuneesta parista tuli perhe pikavauhtia, ja Emilian 12-vuotias tytär aiemmasta liitosta sai pikkuveljen.

Pikavauhtia perheeksi

– Lapsen saaminen on vain vahvistanut suhdettamme, vaikka meilläkin on ollut omat haasteemme. Raskaaksi tulo ja lapsen saaminen nopeuttavat rakastumisesta kiintymisvaiheeseen menoa. Yhtäkkiä ollaankin jo perhe, joten kahdenkeskinen kuherruskuukausi on ohi, Emilia Vuorisalmi pohtii.

– Toisaalta perhe tuo mukanaan voimakkaan yhteenkuuluvuuden tunteen. Maurizio on todella osallistuva isä. Hän ihmetteli aina ennen, miksi vauvoja kutsutaan pomoiksi. Eipä kyllä ihmettele enää.

Vaikka vauva onkin pikkupomo, Emilian mielestä vanhempien on tärkeää huolehtia siitä, että äidille ja isälle jää vauvan hoidosta huolimatta kahdenkeskistäkin aikaa.

– Toiset sietävät paremmin kiireistä uraputkea, mutta me haluamme viettää mahdollisimman paljon aikaa yhdessä: käydä pitkillä kävelyillä vauvan kanssa ja rauhoittua iltaisin dinnerille. Emme ole vielä kaivanneet kahdenkeskisille treffeille lainkaan.

Emilia Vuorisalmi: ”Olen paremmassa kunnossa kuin parikymppisenä”

Oman hyvinvoinnin pohja kannattaa Emilian mukaan rakentaa mahdollisimman toimivaksi jo ennen lapsen saamista. Uusia rutiineja on vaikea luoda vauva-aikana.

– On tärkeää, että arki toimii mahdollisimman mutkattomasti. Meillä on mennyt vauvan kanssa oikein hyvin. Hän on ainakin toistaiseksi ollut helppo ja hyväntuulinen lapsi, joka nukkuu ja syö hyvin. Olen lääkärinä nähnyt tilanteita, joissa asiat eivät suju yhtä helposti. Siksi en pidä arkeamme itsestäänselvyytenä.

– On ollut hauska huomata, miten voimakkaassa rakkaushormonien kuplassa tuore äiti on synnytyksen jälkeen. En usko, että sellaista rakkaushormoniryöppyä voi mistään muualta edes saada.

Emilia on kokenut palautuneensa raskaudesta ja synnytyksestä nyt nopeammin kuin esikoisensa kohdalla, koska on pitänyt itsestään parempaa huolta.

– Minulla on nyt terveellisemmät elintavat kuin parikymppisenä. Tunnen olevani niin hyvässä kunnossa, että olen joutunut toppuuttelemaan itseäni, etten lähtisi rehkimään liian pian synnytyksen jälkeen.

Emilia on tehnyt pitkiä vaunulenkkejä, harjoittanut lantionpohjalihaksia sekä tehnyt niskahartiajumppaa ja hengitysharjoituksia.

– On ollut positiivinen yllätys, että olen jaksanut vauvan kanssa näin hyvin. Huoleni siitä, miten tulen jaksamaan lapsen kanssa nyt vähän vanhempana, osoittautui turhaksi.

Emilia Vuorisalmi sai pojan

Emilia Vuorisalmi keskittyy nyt vauvan hoitamiseen, mutta pojan nukahtaessa päiväunille hän saattaa suunnitella hieman työkuvioita.

Omaa aikaa suihkussa

Emilia iloitsee äitiydestään eritoten siksi, että jokin aika sitten hän ei osannut arvatakaan, että saisi kokea vielä uuden vauva-ajan.

– Ajattelin pitkään, että yksi lapsi riittää minulle. On ollut hienoa nähdä, miten innoissaan isosisko on ollut pikkuveljestään ja miten hän on halunnut auttaa vauvan hoidossa. Olen välttynyt ruuhkavuosikaaokselta, koska lasten välinen ikäero on niin suuri. Pystyn nauttimaan vauva-ajasta stressittömämmin.

Välillä on kuitenkin päiviä, jolloin Emilia ehtii ripustamaan pyykin vasta keskiyöllä – sekään ei haittaa.

– Minulle tuntuu sopivan se, että päivät ovat täynnä puuhaa. Äitiys on täyttänyt puuttuvat kolot ja tehnyt elämästäni täyttä.

Emilia tekee äitiyslomallakin kiireettömään tahtiin podcastejaan, jotka käsittelevät parisuhdetta, lapsia, hyvinvointia ja hormoneja. Työ antaa hänelle energiaa, mutta hän ei aio kiirehtiä täyspäiväisiin töihin.

– Koen piristävänä, että voin lapsen päiväunien aikana ideoida työasioita. Haluan kuitenkin välttää kaikenlaista stressiä ja viettää mahdollisimman paljon aikaa vauvan kanssa. Vauva-aika on lopulta todella lyhyt. Se on jo pian ohitse.

Emilia on oppinut vauva-arjessakin ottamaan omaa aikaa ja kehottaa myös muita äitejä tekemään saman.

– Äidit harmittelevat usein sitä, etteivät ehdi edes suihkuun. Kannattaa kokeilla rohkeasti uusia tapoja oman ajan ottamiseen. Itse esimerkiksi laitan vauvan sitteriin ammeen viereen, kun itse rentoudun suihkussa. Hän viihtyy siinä, koska nauttii veden äänestä. Nykyään otan vauvan mukaani kylpyyn. Tämä on mahdollista tietenkin siksi, että minulla on vain yksi, helppo pieni lapsi, EmiliaVuorisalmi toteaa.

Lue myös:

Emilia Vuorisalmi, 40: Vauvavuosi on väsyttänyt tällä kerralla enemmän

Emilia Vuorisalmi eroaa: ”Jatkamme ihanan poikamme vanhempina”

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä