Työ ja raha 22.01.2016 Päivitetty 15.06.2021

Äidit raivostuivat päivähoitomaksujen korotuksista: ”Työssäkäynti ei ole enää kannattavaa”

Syksyllä 2016 voimaan tuleva päivähoitomaksujen kova korotus kirvoitti äideiltä rajuja kommentteja. Moni epäilee, että korotuksen jälkeen äitien ei ole enää mahdollista palata työelämään.

Teksti
Annina Pennonen
Kuvat
123RF

Opetusministeriön ehdottama päivähoitomaksujen korottaminen syksyllä 2016 on raivostuttanut äidit Kaksplussan keskustelufoorumilla ja Facebook-ryhmässä.

”Törkeää!!! Ja samalla kasvatetaan ryhmäkokoja. Tämäkö on sitä lapsiin investointia?” kysyy eräs äiti.

Lue lisää: Päivähoitomaksut nousevat – jopa 22 prosentin korotus!

Äidit uhkaavat jäädä pois työmarkkinoilta

Erityisesti äitejä huolettaa se, että päivähoitomaksujen raju korotus ajaa ahtaalle keskituloiset, monilapsiset perheet. Moni äiti kertoo, että ylempään maksuluokkaan joutuu jo varsin pienillä tuloilla, esimerkiksi sairaanhoitajan ja rekkakuskin palkoilla.

”Kohta ollaan siinä pisteessä että työnteko ei enää kannata. Mieluummin varmasti moni äiti pitää lapset kotona jos päivähoitomaksut on tuota luokkaa, ei tämä ainakaan ketään työntekoon kannusta.”

Hallituksen kaavailema korotus kohdistuu rajuimmin juuri ns. hyvätuloisiin perheisiin. Ylimmässä päivähoitomaksuluokassa korotus olisi 22 prosenttia. Euroissa se tarkoittaa yhden lapsen päivähoitomaksun nousemista 354 euroon.

”Onneksi toinen lapsi menee syksyllä kouluun. Ei muuten kannattaisi enää töissä käynti. Nyt jo tekee tiukkaa, hoitomaksut kahdesta lapsesta (toinen eskarissa, osapäivähoito) melkein 500 euroa.”

Osa äideistä laskee, että jatkossa suurperheen vanhemman voi olla jopa taloudellisesti kannattavampaa jäädä kokonaan kotiin kuin maksaa monesta lapsesta päivähoitomaksuja.

”Jos hoitomaksuja menisi viidestä lapsesta, plus matkakulut töihin, kotona olemisesta Kelan tuella voi jäädä jopa enemmän käteen.”

Lue myös: Näin teet onnistuneen paluun työelämään äitiysloman jälkeen

Tuntiperusteinen laskutus olisi oikeudenmukainen

Päivähoidossa ärsyttää myös se, että laskutus ei perustu todelliseen käyttöön. Perheet maksavat päivähoidosta saman maksun, on lapsi sitten hoidossa 30 tai 60 tuntia viikossa – ellei päiväkodin kanssa ole sovittu osa-aikaisesta hoidosta.

”Ainoa oikea vaihtoehto olisi laskuttaa päivähoidosta tuntien mukaan. Tuollainen läsnäolopäiviin (varattuihin hoitopäiviin) perustuva hoitomaksu on todella epäoikeudenmukainen. Ja joissain tapauksissa vanhemmat jopa pidentävät lasten hoitopäiviä tarpeettomasti, koska ’me kuitenkin maksetaan koko päivästä’. Minusta on todella väärin, että toinen perhe pitää lapsia hoidossa tasan sen mitä töiden puolesta on pakko, vaikkapa 5-8 tuntia päivässä ja joku toinen pitää joka päivä 12 tuntia ja molemmat maksavat hoidosta saman verran. Toisen perheen lapset voivat saada hoidossa yhden ruuan, jonkun toisen neljä. Ja edelleen menee sama maksu.”

Lue myös: Nämä 5 asiaa ovat vielä huonosti Suomen lapsilla

Kommentit (1)

Näin sitä kannustetaan lasten tekoon. Meillä yritetään toista sitten kun ensimmäinen ei tarvitse enään päivähoitoa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X