Työ ja raha 03.02.2022

Joka viides nuori nainen on huolissaan uranäkymistään, mikä vaikeuttaa myös perheen perustamista

Työn ja perheen yhteensovittaminen tuntuu osasta jopa mahdottomalta. Pääkaupunkiseudulla asuminen kuitenkin valoi uskoa tulevaisuuteen.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Epävarma ja kiireinen työelämä voi kuormittaa nuoria aikuisia siinä määrin, että usko tulevaan järkkyy. Sillä on myös suora yhteys perheen perustamiseen.

Lue myös: Historiallinen perhevapaauudistus astuu voimaan: ”Naisiin ei liity enää erityistä vauvariskiä työmarkkinoilla”

Väitöskirjatutkija Outi Alakärppä Jyväskylän yliopistosta kartoitti, miten nuoret suomalaisnaiset suhtautuvat ura- ja työelämänäkymiinsä. Selvisi, että jopa viidesosa nuorista naisista on huolissaan työurastaan.

Monet myös niistä naisista, jotka tutkimuksessa olivat varovaisen luottavaisia työelämään, pitivät työn ja perheen yhteensovittamista mahdottomana yhtälönä.

Kolme asiaa, jotka tuovat uskoa tulevaan

Tulokset eivät ole yksiselitteisen ilahduttavia tai lannistavia. Vaikka viidesosa naisista osoittautui huolestuneiksi tulevaisuudestaan, naisista 43 prosenttia oli luottavaisia. Varovaisen luottavaisiakin oli 37 prosenttia.

Epäluottamus kuitenkin näytti kasautuvan tiettyihin ryhmiin. Huolestuneimpia naisia olivat ne, joilla ei ollut tutkintoa ja jotka olivat työttömiä tai opiskelijoita. Myös maaseutumaisissa ja taajaan asutuissa kunnissa asuminen lisäsi epäluottamusta työuraan.

– Merkille pantavaa on sosioekonomisten tekijöiden yhteys työelämäluottamuksen rakentumiseen. Nämä tuottavat siten eroja naisten välille, Alakärppä kiteyttää.

Lue myös: Suomalaistutkimus: Koronan iskiessä päävastuu arjesta vieri äitien harteille – ”Äidin suurempi hoivavastuu saattaa jäädä näkymättömäksi”

Sen sijaan työllistyneet naiset, joilla oli korkea koulutus ja jotka asuivat pääkaupunkiseudulla, luottivat eniten tulevaan.

Tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että varsinkin varovaisen luottavaiset naiset pitivät työn ja perheen yhteensovittamista jopa mahdottomana.

– Jos omaa paikkaa ei esimerkiksi työelämässä löydy, päätöksiä kuten perheen perustamista lykätään tai sitten tehdään sellaisia päätöksiä, jotka eivät ole ensisijaisia tai toivottuja. Näillä päätöksillä on kuitenkin pitkälle ulottuvat vaikutukset nuorten naisten elämässä.

Lue myös: Mitä lapsi maksaa? Vauva on kallein, kuusivuotias edullisin – suomalaisprofessori ihmettelee yhtä erikoista notkahdusta

Tutkijan terveiset yhteiskunnalle

Alakärpän mukaan yhteiskunnan pitäisi ottaa enemmän vastuuta siitä, että nuorten naisten työelämämahdollisuuksia parannettaisiin ja eriarvoistumiskehitystä korjattaisiin.

–  Poliittisesti tulisi löytyä tahtoa siihen, että löydetään keinoja resurssien oikeudenmukaisempaan jakautumiseen ja siihen, että nuoret naiset taustastaan riippumatta pääsevät kiinnittymään yhteiskuntaan ja työelämään, ja rakentamaan siten mielekästä elämänkulkua, Alakärppä sanoo tiedotteessa.

Tutkimus perustuu Nuorisobarometriin 2019 vastanneiden 18–29-vuotiaiden naisten vastauksiin. Lisäksi tutkimuksessa on hyödynnetty haastatteluaineistoa.

Lue myös: Älä suostu helpolla, jos määräaikainen työsopimus on päättymässä raskauteen – pätkätyöläisellekin kuuluisi usein palkata sijainen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X