Työ ja raha 15.12.2017 Päivitetty 14.08.2023

Miksi alanvaihto houkuttaa monia naisia äitiyslomalla?

Perustaisinko yrityksen vai vaihtaisinko alaa? Äitiysloman aikana moni nainen löytää itselleen uuden ammatin.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
Kuvitus Emmi Jormalainen

Uranvaihto voi siintää äitiysloman aikana mielessä houkuttelevana vaihtoehtona.

Uranvaihto voi siintää äitiysloman aikana mielessä houkuttelevana vaihtoehtona.

Käsi ylös, jos olet äitiyslomasi aikana miettinyt työsi mielekkyyttä. Etpä ole ainut. Koska äitiysloma tarjoaa hengähdystauon työelämästä, on silloin mahdollisuus tarkastella omaa ammattia ja työpaikkaa kauempaa ulkopuolelta: haluanko jatkaa nykyisessä työssäni vai voisinko tehdä jotain muuta?

Harvalla meistä on työelämän oravanpyörässä, kiireen ja aikataulupaineiden keskellä energiaa pohtia, onko tämä ammatti oikeasti se, jossa haluaa jatkaa eläkeikään saakka.

– Äitiyslomalla nainen on askeleen sivussa työelämästä. Se on hyvä tilaisuus miettiä, mitä haluaa tehdä tulevaisuudessa. Usein me ihmiset olemme niin mukavuudenhaluisia, että arjen kiireessä jatkamme mieluummin vanhassa kuin ryhdymme muutokseen, kertoo uravalmentaja ja kuntoutuspäällikkö Pia Palotie Valmennuskeskus Publicista.

Työn pohtiminen voi johtua mielekkyysseikkojen lisäksi käytännön syistä. Esimerkiksi työajat ovat perheelliselle iso haaste. Kun lapsi syntyy, vuorotyötä tekevä joutuu miettimään omat työkuvionsa uudestaan. Miten lapsen hoito järjestyy työvuorojen aikana? Onko mahdollista saada lapselle paikka vuoropäiväkodista vai pitääkö itse vaihtaa päivätyöhön?

– Joidenkin kohdalla äitiys muuttaa työelämän kuviot täysin. Kun kolmivuorojärjestelmään sitoutumiseen ei ole enää rahkeita, on pakko miettiä muita vaihtoehtoja ja sitä, millaisen työn pystyy parhaiten yhdistämään perhe-elämän vaatimuksiin, Palotie sanoo.

Äiti perustaa yrityksen

Äitiys voi myös nostaa esiin tarpeita, joita ei ole ennen huomannut. Esimerkiksi kun vauvalle ei ole tarjolla sopivia tuotteita, niitä on pakko alkaa tehdä itse.

Kun Nina Ignatius sai keskosvauvan, hän huomasi, että pienikokoisille vauvoille ei ollut tarjolla mukavia vaatteitta. Niinpä hän alkoi suunnitella vaatteita, joiden saumat ovat ulkopuolella. Tällä hetkellä hän myy ja vuokraa keskosten vaatteita Beibamboo-yrityksensä kautta.

Marica Jensenin tarina on hyvin samanlainen. Hän etsi keskosvauvansa herkälle iholle sopivia, luomupuuvillasta tai silkistä valmistettuja vaatteita. Kun niitä ei löytynyt, Marican oma äiti ompeli pikkuruisia vaatteita tyttärentyttärelleen Marican antamien ohjeiden mukaan. Nyt Maricalla on oma lastenvaatemerkki Melli EcoDesign.

Sophie la girafe Baby -kosmetiikkasarjan luoja Jonna Jalkanen puolestaan huomasi äitiyslomalla, että hän ei löytänyt kaupoista vauvalle sopivia luonnonmukaisia hoitotuotteita. Sen vuoksi hän halusi kehittää oman vauvoille ja lapsille suunnatun tuotesarjan.

Aina ei tarvitse ryhtyä itse valmistamaan tuotteita. Jotkut äidit ovat perustaneet nettikauppoja, joiden kautta he myyvät vaatteita tai kestovaippoja, joita he ovat itse kaivanneet.

Harrastuksesta tulee työ

Ammatin vaihtoon tarvitaan sisäistä paloa uuteen. Sen on huomannut Terveystalon johtava psykologi Tuija Turunen.

Palo voi syttyä vaikkapa siitä, että kokeilee äitiysloman aikana jotain uutta harrastusta. Kaksplussan saitilla Frutti di Mutsi -blogia pitävä Sofia Heinonen, 30, löysi uuden uran äitiyslomansa aikana.

Ennen äitiyslomaansa Sofia opiskeli lastenohjaajaksi, mutta opinnot jäivät kesken. Keskeytyneiden opintojen jälkeen hän teki erilaisia myyntitöitä ja oli jonkin aikaa työttömänä kunnes tuli raskaaksi. Äitiyslomansa aikana Sofia kiinnostui ravitsemuksesta, sillä hän halusi ylipainonsa vuoksi korjata elämäntapojaan. Kun Sofia oivalsi, että hyvää ruokaa voi tehdä myös kevyesti, hän halusi jakaa oman kokemuksensa muiden kanssa. Siispä hän perusti blogin.

– Ennen äitiyslomaa söin mitä sattuu. Einekset ja noutoruoka olivat helppoja valintoja. Lapsen saatuani kiinnostuin ravinnosta ja sen terveellisyydestä. Ja olihan minulla myös kotona joku, jolle laittaa ruokaa. Se muutti minut, Sofia kertoo.

Sofian toinen lapsi Wilho kärsi vauvana allergioista, joten äidin piti muokata perheen ruokavalio sellaiseksi, että myös Wilho pystyi syömään samoja ruokia kuin muu perhe. Perheen oli pakko syödä aina kotona, ja matkoille Sofia teki eväät.

Ruoanlaitto alkoi kiinnostaa Sofiaa vielä enemmän, ja pian hän innostui siitä tosissaan. Lopulta tilanne vei hänet uuteen ammattiin. Tällä hetkellä Sofia opiskelee hotelli- ja ravintoalan perustutkintoa ja hänestä tulee ravintolakokki.

– Ilman äitiyslomaa ja lapsia en varmasti osaisi tehdä edes mustikkapiirakkaa, Sofia sanoo.

Perheen tuki on tärkeää

Jos äitiyslomalla kirkastuu se, mitä työtä haluaa ryhtyä seuraavaksi tekemään, unelman toteuttamiseen tarvitaan muutakin kuin oma innostus: läheisten tukea ja rahaa.

– Perheen kannustus on tärkeää. Ilman sitä on vaikeaa lähteä opiskelemaan uutta ammattia tai perustaa yritystä. Lisäksi pitää suunnitella, miten opiskelu tai yrityksen perustaminen rahoitetaan, Palotie sanoo.

Toiveammattiin siirtyminen ei kuitenkaan aina ole kiinni omasta halusta. Ennen ammatin vaihtamista pitää ottaa myös huomioon se, mille alalle on mahdollista työllistyä. Vaikka haluaisi floristiksi tai pieneläinhoitajaksi, se ei välttämättä kannata. Palotie vinkkaa Ammattibarometri-nettisivuston, jossa kerrotaan, miten eri alat työllistävät seuraavan puolen vuoden aikana.

Omaa työkokemustaan ja osaamistaan voi hyödyntää uusilla aloilla myös ilman mittavaa lisäkoulutusta.

– Monet naiset eivät tiedä, miten he voisivat käyttää hyväkseen aiempaa kokemustaan ja opintojaan työnhaussa. Aiempi osaaminen voi olla hyödyksi täysin eri alalla, mutta se pitää osata tuoda esiin paperilla ja työhaastattelussa. Ansioluettelon päivittäminen on tärkeää, kun miettii työpaikan vaihtoa, Palotie sanoo.

Äitiyslomalla saattaa olla aikaa hankkia lisäkoulutusta, jonka kautta omat tehtävät voivat muuttua myös omalla työpaikalla.

Myös oman ammatin sisällä voi muuttaa työtehtäviään äitiyslomalta palattuaan. Jos esimerkiksi työajat tai työn vaatimukset tuntuvat kovilta, niistä on usein mahdollista neuvotella työnantajan kanssa. Palotien mukaan monet yritykset ovat valmiita tekemään muutoksia, jos työntekijä niin haluaa.

Äidit, vauvat ja elämäntilanteet ovat kuitenkin erilaisia. Kun yksi opiskelee uutta ammattia äitiyslomalla, toinen hoitaa lastaan, eikä hänellä ole paineita tehdä jotakin muuta.

– Hyvän vanhemmuuden mittari ei ole se, mitä ehtii äitiysloman aikana tekemään. Vauva-aika on lyhyt ja ainutlaatuinen kokemus, josta kannattaa myös nauttia, Tuija Turunen tuumaa.

Vaihtoehtoja on paljon

Tilastoja siitä, kuinka moni nainen vaihtaa ammattia äitiysloman aikana, ei ole. Palotien mukaan alanvaihto on kuitenkin viime vuosina yleistynyt, mikä johtuu työelämän muutoksesta. Nykyään ammateissa on valinnanvaraa, ja työtä on helppo vaihtaa.

– Enää yhteen ammattiin ei sitouduta koko elämän ajaksi, vaan vaihdellaan eri töiden välillä, Palotie sanoo.

Monilla äitiyslomalta töihin paluuseen liittyy jännitystä siitä, miten paljon työpaikalla on tapahtunut muutoksia ja onko oma ammattitaito edelleen tallella. Jos tuntee epävarmuutta töiden aloittamisesta, kannattaa käydä työpaikalla puhumassa etukäteen.

Mutta milloin kannattaa vakavasti miettiä, onko oma työ itselle sopiva vai kannattaisiko vaihtaa ammattia?

– Jos töihin paluu tuntuu ylivoimaisen vaikealta ja ahdistavalta äitiysloman lopussa, on syytä pohtia, onko työ itselle se paras mahdollinen, Palotie neuvoo.

Lähde: Tilastokeskus

Juttu on julkaistu myös Kaksplus-lehdessä 8/2017.

Lue myös:

Näin teet onnistuneen paluun työelämään äitiysloman jälkeen – lue asiantuntijan vinkit

Pitkä kotiäitiys voi viedä itsetunnon

Kotihoito kukoistaa Suomessa – miksi ansiotyö ei houkuta enempää äitejä?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X