Mitä lapsi maksaa? Vauva on kallein, kuusivuotias edullisin – suomalaisprofessori ihmettelee yhtä erikoista notkahdusta

Ruotsalaiset selvittivät, mitä lapsi maksaa. Tuloksia voi soveltaa Suomeenkin, kommentoi professori.

Teksti Maria Mäkituomas
Kuvat iStock
mitä lapsi maksaa
Aika vauvavuosien ja koulun aloittamisen välillä on edullisinta.

Ruotsalaispankki Swedbank selvitti, mitä lapsi maksaa Ruotsissa. Tuloksena oli, että kaikki kulut yhteen ynnättynä 1,52 miljoonaa kruunua. Se tekee suunnilleen 153 400 euroa.

Lue myös: Pystyykö lapsilisän sijoittamaan? Kaksplus kysyi lähes tuhannelta vanhemmalta, ja vastaus on selkeä

Arvioitu summa kertyy lapsen syntymästä tämän 19-vuotissyntymäpäivään asti. Kuluihin on laskettu mukaan ruoka ja välttämättömät tarvikkeet, asumiseen liittyvät lisäkulut, vanhempainvapaista ja päivähoidosta koituvat kulut sekä vapaa-ajan huvitukset. Summa kasvaa, jos lasten myötä on hankittava auto.

Sosiologian professori, kulutustutkija Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta sanoo, että tuloksia voi pitää suuntaa antavina myös Suomessa.

– Siinä mielessä kyllä, että meillä on hyvin samankaltainen yhteiskuntarakenne ja elintaso kuin Ruotsissa.

Mitä lapsi maksaa Suomessa?

Ruotsalaislaskelmien mukaan vauvavuosi tulee vanhemmille kaikista kalleimmaksi, koska vanhempainvapaiden myötä tulot hetkellisesti laskevat. Vauvalle joutuu tekemään myös paljon hankintoja. Niinpä vauvavuodelle kertyy hintaa noin 13 000 euroa.

Lue myös: Lapsilisä 2022 – katso lapsilisän maksupäivät ja määrä perheessäsi

Tähän luottaa myös Wilska. Aiemmat tutkimukset Suomessa ovat hänen mukaansa osoittaneet, että vauvavuosi on meilläkin vuosista hintavin – yhtä seikkaa lukuun ottamatta.

– Summa riippuu varmasti siitä, monesko lapsi on kyseessä. Jos lapsia on useampi, jokaisen kohdalla ei tietenkään tarvitse ostaa samoja tarvikkeita.

Samalla tulee toki muistaa, että perheiden kulutustottumukset eroavat toisistaan. Myös vanhempainvapaat ja päivähoito järjestetään eri perheissä eri tavoin.

Mitä vanhemmaksi lapsi kasvaa, sitä enemmän rahaa kuluu ruokaan, vaatteisiin sekä vapaa-ajan tarpeisiin.

Swedbankin julkaisemien lukujen mukaan lapsen kustannukset ovat alhaisimmillaan tämän ollessa 6-vuotias, jolloin vuodessa kuluu noin 6800 euroa. Lähes yhtä edullisiksi tulevat 3-vuotiaat, joiden kuluihin menee arviolta 6900 euroa.

Wilskan mukaan Suomessakin ”tenavavuodet” ennen koulun alkua ovat kaikista edullisimpia. Koulun alkaessa kustannukset luonnollisesti kasvavat.

Lue myös: Terveellistä ruokaa lapsiperheelle? Näin onnistut pienelläkin budjetilla

Ruotsalaisluvuissa näkyy kuitenkin  notkahdus, joka kummastuttaa Wilskaa. Selvityksen mukaan 10-vuotiaaseen kuluu satoja euroja enemmän kuin 11–13-vuotiaisiin.

– Eihän se mitenkään voin mennä niin, ihmettelee Wilska. – Yläkoulua lähestyttäessä on kasvupyrähdyskin, ja yläkoulun alkaessa kuluja tulee taas lisää.

Wilska ei keksi selitystä sille, miksi ruotsalaiset esiteinit keventäisivät vanhempien kukkaroa vähemmän kuin kymmenvuotiaat.

– Ymmärtääkseni Suomessa ei näin tapahdu, vaan kulut kasvavat ikävuosien mukana.

Lue myös: Kannattaako lapselle säästää vai sijoittaa? Yksi asia on kumpaakin tärkeämpi, sanoo Vuoden sijoittaja Jasmin Hamid – näin hän itse toimii

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä