Työ ja raha 30.07.2018 Päivitetty 28.08.2023

Pää pyörällä vanhempainetuuksista – huolehdi ainakin näistä

Erilaisiin vanhempainetuuksiin tutustuessa tulevan vanhemman pää menee helposti pyörälle. Katso tästä, mitkä ovat yleisimmät etuudet ja kuinka adoptiovanhempien etuudet eroavat muista.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Kun perheeseen tulee lapsi, vanhemmilla on oikeus perhevapaisiin sekä erilaisiin Kelan maksamiin etuuksiin.

Erilaiset etuudet voivat sekoittaa pään, joten listasimme tähän yleisimpiä perhe-etuuksia, joista tulee huolehtia, kun lapsi syntyy.

Äitiysavustus

Kun raskaus on kestänyt noin 5 kuukautta, tuleva äiti saa neuvolasta raskaustodistuksen, ja äitiysavustuksen hakeminen on mahdollista. Äitiysavustus on joko äitiyspakkaus tai 170 euroa, ja avustusta tulee hakea viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa.

Äitiysvapaa

Äitiysvapaa alkaa 30–50 arkipäivää (5–8 viikkoa) ennen laskettua aikaa, ja tarkan alkamisajan voi itse valita. Äitiysvapaasta tulee kertoa työnantajalle viimeistään 2 kuukautta ennen vapaan alkua. Äitiysrahaa maksetaan siitä hetkestä, kun äitiysvapaa alkaa. Äitiysrahaa maksetaan 105 arkipäivää (noin 4kk), ja sitä tulee hakea viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa.

Isyysvapaa

Isyysvapaan voi aloittaa, kun vauva syntyy. Isyysrahaa saa enintään 54 arkipäivää (noin 9 viikkoa), joista isä voi olla yhtä aikaa kotona äidin kanssa 1–18 arkipäivää, kun äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Loput isyysrahapäivät voi pitää sen jälkeen, kun vanhempainrahan saaminen on loppunut. Halutessaan isä voi myös säästää isyysvapaan äitiys- ja vanhempainrahakauden jälkeiseen aikaan. Isyysvapaat on pidettävä viimeistään siihen mennessä, kun lapsi on 2 vuotta. Isyysvapaasta tulee ilmoittaa työnantajalle viimeistään 2 kuukautta ennen vapaan alkua.

Äitiysvapaa ja isyysvapaa ovat kummankin vanhemman omia, eikä päiviä voi siirtää toiselta toiselle.

Isyysvapaan voi myös jakaa osiin niin, että isä voi olla lapsen ensimmäiset viikot kotona äidin kanssa ja myöhemmin hoitaa vauvaa kotona yksin.

Vanhempainvapaa

Vanhempainrahaa maksetaan 158 arkipäivää (noin 6kk) ja vanhempainvapaa alkaa äitiysvapaan jälkeen lapsen ollessa noin 3 kuukautta vanha. Vanhempainvapaalle voi jäädä joko äiti tai isä, tai vanhemmat voivat olla vapaalla myös vuorotellen. Vanhempainvapaa loppuu, kun lapsi on noin 9 kuukautta. Vanhempainrahaa tulee hakea viimeistään kuukausi ennen vapaan aloittamista.

Hoitovapaa

Lapsi on noin 9 kuukauden ikäinen, kun vanhempainvapaa päättyy. Tämän jälkeen isä tai äiti voi jäädä hoitamaan lasta kotiin palkattomalle hoitovapaalle tai lapsi voi mennä päivähoitoon. Vanhempi voi olla hoitovapaalla kunnes lapsi täyttää 3 vuotta. Hoitovapaan myöntää työnantaja, ja siitä on ilmoitettava viimeistään 2 kuukautta ennen vapaan alkamista. Hoitovapaa voi olla myös osittainen. Vähintään yhden kuukauden kestävälle hoitovapaalle voi saada lastenhoidon tukia.

Lapsilisä

Lapsilisää tulee hakea, kun lapsi on syntynyt. Lapsilisää saa lapsen syntymää seuraavan kuukauden alusta. Lapsilisä loppuu siinä kuussa, kun lapsi täyttää 17 vuotta. Lapsilisän maksaminen loppuu myös silloin, jos lapsi ja hänen huoltajansa muuttavat ulkomaille pysyvästi.

Adoptiovanhempien etuudet eroavat hieman muista

Vanhempainetuudet ovat suurelta osin samanlaiset niin biologisille kuin lapsen adoptoiville vanhemmille.

Erona kuitenkin on, että adoptiovanhemmat eivät voi saada äitiysrahaa, mutta he saavat pidemmän vanhempainrahakauden.

Vanhempainrahaa maksetaan siitä päivästä alkaen, kun adoptiovanhempi saa adoptiolapsen hoitoonsa. Vanhempainrahaa maksetaan aina vähintään 200 arkipäivältä tai kunnes lapsen syntymäpäivää seuraavasta arkipäivästä on kulunut 234 arkipäivää.

Alle 18-vuotiaasta adoptiolapsesta saa äitiysavustuksen, ja adoptioisä voi saada isyysrahaa samoin perustein kuin muutkin isät.

Kotihoidon tuki on adoptiovanhemmille joustavampi kuin muille: He voivat saada kotihoidon tukea myös yli kolmevuotiaasta lapsesta, kunnes on adoptiosta on kulunut kaksi vuotta tai lapsi aloittaa koulun.

Lähde: KelaSuomalainen vauvakirja (Otava)

Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X