Työ ja raha 10.03.2020 Päivitetty 11.03.2020

Tätä on perhe-elämä vielä 2020-luvulla: Äidit vaihtavat työpaikkaa, jotta lastenhoito järjestyy – isät tekevät pitkää työviikkoa

Väestöliiton perhebarometrin mukaan vielä on matkaa työelämälliseen tasa-arvoon lapsiperheen vanhempien kesken.

Teksti
Tiina Torikka
Kuvat
iStock

Jotta työn ja perhe-elämän saa sovitettua yhteen, äiti on se, joka vaihtaa työpaikkaa.

Asia selviää Väestöliiton julkaisemassa perhebarometrissa. Vuosittaisessa kyselyssä on 2000–3000 suomalaisen vastaukset. Tänä vuonna Väestöliitto selvitti työskentelyä lapsiperheissä.

– Äidit kertoivat kaksi kertaa niin usein kuin isät, että ovat vaihtaneet työpaikkaa, jotta saisivat työn ja perhe-elämän sopimaan yhteen, kertoo tutkimusprofessori Anna Rotkirch Väestöliiton tiedotteessa.

– Isät puolestaan tekevät pitkiä, yli 45-tuntisia työviikkoja, kolme kertaa niin usein kuin äidit. Sukupuolten tasa-arvossa on siis parannettavaa.

Lue myös: Mikä oikeus minulla on tehdä työtä josta pidän, selvästi miestä pienemmillä tuloilla? Mrs. Eriksson’s Room -blogi

Työn ja perheen yhteensovittamisen oletetut haasteet ovat yksi merkittävimmistä syistä, miksi lastenhankintaa lykätään. Työn ja perheen yhteensovittamista helpottavat ennen kaikkea itselle sopivat työajat.

– Joissain ammateissa työaikoja ja työn vaatimuksia on vaikea muuttaa perheystävällisemmiksi, mutta jo pelkkä ymmärrys ja työyhteisön tuki vanhempien haastavia aikatauluja ja elämäntilanteita kohtaan näyttäisi auttavan, kertoo tutkija Tiia Sorsa.

Vanhemmat ovat toisiinsa eriarvoisessa suhteessa paitsi sukupuolen, myös koulutuksensa puolesta.

– 2010-luvulla korkeasti koulutettujen vanhempien mahdollisuudet työn ajallisiin joustoihin ja etätöiden tekemiseen paranivat selvästi, kun muissa koulutusryhmissä osuudet pysyivät vuosikymmenen alun tasolla, sanoo Sorsa tiedotteessa.

– Samaan aikaan korkeasti koulutetut kuitenkin kokevat muita koulutusryhmiä useammin, että työn kuormittavuus vaikeuttaa työn ja perheen yhteensovittamista. Kenties sen vuoksi yhteensovittamisen kokemus ei ole heillä yhtä korkea kuin muissa koulutusryhmissä.

Korkeasti koulutetut kokevat perusasteen koulutuksen saaneita harvemmin, että työn ja perheen yhteensovittaminen onnistuu erittäin hyvin.

Lue myös: Äitiyslomalta takaisin työelämään – ”Palaan töihin, voinko jatkaa lapseni imetystä?”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X