Bloggaajan lapsi joutui vaaraan päiväkodin erheen takia

Unelmalandia-blogia kirjoittava Doris on törmännyt lapsensa päiväkodissa monenlaisiin ongelmiin, ja yhdessä tapauksessa pohdittiin jopa ambulanssin tilaamista.

Teksti Kia Toivanen
Kuvat iStock
Milloin on syytä vaihtaa päiväkotia, jos ongelmia ilmenee? Kuvituskuva.

Mitä, jos ennen ihan mukavan päiväkodin ongelmat paisuvat niin suuriksi, että päiväkodin vaihtaminen on lapselle paras vaihtoehto?

Unelmalandia-blogia kirjoittava Doris on törmännyt moniin ongelmiin lapsensa yksityisessä päiväkodissa. Kun lapsen päiväkoti ei ehkä olekaan se paras mahdollinen -kirjoituksessaan hän kertoo ongelmia ilmenneen niin paljon, että Doris pohtii nyt lapsensa päiväkodin vaihtamista. Lapsi on ollut päiväkodissa vuoden.

Alkuun kaikki näytti menevän hyvin ja asiat tuntui pelaavaan ihan kivasti — mutta nyt on ilmennyt kaikenlaista, joka on saanut meidät pohtimaan päiväkodin vaihtoa. — Nykyiseen päiväkotiin jäisivät tutut kaverit ja muut kunnan päiväkodit ovat kaukana kotoamme, joten hoitoon viemiseen ja hakemiseen menisi enemmän aikaa, Doris kirjoittaa blogissaan.

Doris ei paljasta kirjoituksessaan sitä, mikä yksityinen päiväkoti on kyseessä.

Hoitajilla lapsesta vain negatiivista palautetta

Kirjoituksessaan Doris pohtii, miksi 2,5-vuotiaaseen lapseen suhtaudutaan päiväkodissa niin negatiivisesti. Kun lapsen hakee päiväkodista, ei hoitajilla ole kuluneesta päivästä mitään mukavaa sanottavaa.

Lapsi on tehnyt tarpeensa vahingossa housuun, ruoka ei ole maistunut, on ollut liian rajut leikit parhaan kaverin kanssa, lapsella vuotaa räkä… Doris luettelee päiväkodin hoitajien kertomia asioita.

Tulee sellainen olo, että anteeksi, jos 2,5 vuotias lapsemme ei ole vielä täydellinen käyttäytyjä.

Päiväkodin hoitajat myös vaihtuvat tiuhaan tahtiin, ja osa tuntuu haluavan vain ”hengailla” lasten kanssa, eikä tehdä kasvatustyötä.

Totuushan kuitenkin on se, että ne hoitajat päiväkodissa viettävät melkein enemmän aikaan lapsemme kanssa kuin me itse. Mistä heille siellä palkka maksetaan?

Vanhempaa ei välttämättä edes tervehditä

Vakituinen henkilökunta katselee muualle, kun lapsen vie päiväkotiin. Ei välttämättä sanota huomenta tai oteta muutenkaan mitään kontaktia lapseen, kirjoittaa Doris päiväkodin henkilökunnasta.

Samoin lasta päiväkodista pois hakiessa hoitajille on sanottava siitä moneen kertaan; muuten kukaan ei välttämättä edes huomaisi, että lapsi on haettu pois.

Dorista on myös huolissaan, sillä lapsella on alkanut näkyä päiväkotipäivien jälkeen erilaisia haavoja, puremajälkiä tai muita jälkiä siitä, että jotakin on päivän aikana sattunut. On ongelma, ettei tapahtumista kerrota vanhemmille avoimesti tai kukaan hoitajista ei näytä olevan niistä edes tietoinen.

Kukaan ei ole nähnyt tai leuassa olevaa asfaltti-ihottumaa perustellaan sillä, että se on mansikkaa, jota he juuri välipalalla söivät. Haavereita sattuu, lika ja kolhut kuuluvat lapsen elämään, mutta se on minusta huolestuttavaa, että useinkaan kukaan ei ole nähnyt, mitä lapselle on käynyt. 

Eräs tapaus oli lapselle lähes hengenvaarallinen

Pahin tapaus Doriksen perheelle päiväkodissa sattui, kun Doriksen maitoallergiselle lapselle annettiin vahingossa maitoon tehtyä ruokaa.

Kun vakituinen hoitaja oli ollut muualla, sijainen oli antanut lapselle toisen annoksen väärästä astiasta. Erehdys aiheutti lapselle todellisen vaaran.

Asiasta soitettiin minulle ja kysyttiin, että mitä tehdään?

Onneksi oireet olivat lieventyneet, eikä ambulanssille lopulta ollut tarvetta. Pelko tapahtuneesta silti jäi, ja luottamus päiväkotiin kärsi pahoin.

Yksi juttu, mikä tässäkin asiassa päiväkodin osalta vähän nyppii, on se, että meille ei ole pahoiteltu tapahtunutta millään lailla, paitsi parikymppisen sijaistytön toimesta viime viikolla, jolle en edes osannut olla vihainen. — Olisin toivonut, että tästä asiasta oltaisiin vielä keskusteltu meidän vanhempien kanssa uuden viikon alkaessa.

Nyt Doris pohtiikin, reagoiko hän vain tapahtuneeseen voimakkaasti, vai olisiko jo syytä vaihtaa päiväkotia.

Oletko sinä kokenut vastaavaa lapsen päiväkodissa? Milloin päiväkotia on jo syytä vaihtaa? Kommentoi alle!

Kommentit

8 kommenttia
Avatar

Kurjalta kuulostaa, enkä yhtään ihmettele että päiväkodin vaihtaminen on harkinnassa tuollaisessa tilanteessa.

Pari asiaa tekstissä jäi kuitenkin vaivaamaan.
Hoitajat jotka haluavat vain ”hengailla” lasten kanssa.
Mitähän tällä mahdetaan tarkoittaa? Olettaako äiti että lapsen päivä koostuu 8-9 tuntia päivässä jostain aikuisvetoisesta ohjelmanumerosta?
Pienen lapsen päivästä iso osa on ”hengailua” jota mm. vapaaksi leikiksi kutsutaan.
Toki aikuisen on silloinkin oltavs läsnä ja tietoinen siitä mitä tapahtuu.

Myös kohta ”parikymppisestä sijaistytöstä”, vaikka hän oliki asiallisesti toiminut ja se kerrotaan, on halveksiva. ”Parikymppinen sijainen” voi olla huomattavasti pätevämpi huolehtimaan lapsesta kun moni äiti itse.

Se että on epäkohtia ei oikeuta vetämään asiaan mukaan epäolennaisuuksia tai oman mielikuvituksen tuouttamia mörköjä.

Keskittykää vanhemmat niihin todellisiin epäkohtiin ja pitäkää faktat faktoina.

Avatar

Meillä oli sama tilanne 3v sitten. Lapsi alkoi voimaan pahoin ja reakoi varsinkin kotona voimakkaasti. Muista että aina puremasta pitää tehdä lasu. Itse tämän opin kantapään kautta. Vaihdoin päiväkotia ja lapsen vointi parani. Mutta trauma jäi, käymme edelleen terapiassa vaikka 3v tapahtumista. Reakoi nopeasti ja tarha vaihtoon! Meidän kokemaa helvettiä en soisi muille!

Avatar

Kuulostaa pahalta. Tämä juuri on mun käsitys yksityisistä. Ei mitään väliä kunhan maksu saadaan. Yritä ditä kunnallista paikkaa,tähän aikaan saattaa olla tosin vaikeaa. Ja muista laittaa reklamaatio firmalle joka tpimintaa pyörittää. Kunnalle kanssa,kunta valvoo myös yksityisen toimintaa.

Avatar

Me vaihdoimme kuten ryhmäkaverikin. Jäi kaverit jne,mutta lapsi alkoi kukoistaa uudessa paikassa saaden kavereita ja hyvääkin palautetta. Epäluottamus kaikkosi uuden paikan ja hlökunnan suhteen. Poikakin viihtyi ja tykkäsi. Kyllä se vaihto on toisinaan paikallaan, näin itse hoitajana ja äitinä sanoen.

Avatar

Samanlaisia kokemuksia lapsenlapsen aiemmassa päiväkodissa. Joka päivä oli vain negatiivista kerrottavaa. Johtaja oli kylmä ja sopimaton työhönsä. Kun päiväkotia vaihdettiin, alkoi kaikki sujua hyvin ja lapsi voi todella hyvin. Kannattaa vaihtaa jos tuollaista on. Lapsi kärsii eikä tuollainen ole ammattitaitoista toimintaa. Voi sattua mitä vaan kun eivät hoitajat valvo tarpeeksi. Tekisin valituksen vähintään siitä väärästä ruoka-annoksesta mutta myös välinpitämättömyydestä ja riittämättömästä valvonnasta. Jos johtaja ei saa aikaan hyvää työilmapiiriä, se heijastuu työntekijöihon ja aiheuttaa vaihtuvuutta.

Avatar

Itse työskentelen yksityisessä päiväkodissa ja olen niin kypsä voittoa tavoittelevaan isoon yritykseen, että valitettavasti meidän työntekijöiden paska olo heijastuu myös välillä perheisiin, vaikka lapsiin sitä en millään tavalla kohdista tietenkään. Ikinä en itse veisi lastani yksityiseen päiväkotiin ja heti kun vain mahdollisuus niin vaihdan työpaikkaa kunnalliselle päiväkotiin. Kaikesta säästetään, myös lasten ruuasta ja sijaisista! Mikä ei mene järkeeni! Työntekijät vaihtuvat totta kai koska työolosuhteet ja palkka on huonompi kuin kunnalla. Usein myös siivoustyöt kuuluvat opeille ja hoitajille yksityisellä,mikä on kaikki pois lasten kanssa olemisesta. Voittoa ja rahaa vain ajattelevat näiden yritysten johtajat,ei tippaakaan lapsia. Sääli että noin iso virhe käynyt lapsellesi. Näitä silti sattuu,kun vakihenkilöt ovat poissa.

Avatar

Tuon perusteella ainakin vaihtaisin päiväkotia.Meillä poika kaupungin päiväkodissa ja ollaan oltu tyytyväisiä hoitoon

Avatar

Päiväkoti heti vaihtoon. Ihan käsittämätöntä toimintaa ja itse en veisi enää päiväksikään tuollaiseen paikkaan lastani! Ilmoitus valvojille ja päiväkodille lopuksi vaikka kirje missä kertoo syyt vaihtoon. Eikö vanhempainilloissa puhuta asioita auki. Meillä kunnallisessa hoidossa ja kaikki toimii hienosti. En voi uskoa, että tuollaisia hoitopaikkoja on toiminnasssa. Luulisi kaikkien vanhempien reagoivan!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä