Uutta hätkähdyttävää tietoa: Suomen lasten ADHD-lääkitys yleistyy, ja lääkkeitä syövät etenkin pojat

Tuore tutkimus paljastaa, että ADHD-lääkitys on lapsilla ja nuorilla yhä yleisempää. ADHD-lääkkeet määrätään useimmiten loppuvuodesta syntyneelle pojalle.

Teksti Johanna Jantunen
Kuvat iStock
ADHD-lääkitys määrätään yhä useammalle lapselle.
ADHD on aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö.

Suomalaisilla pojilla on ADHD-lääkitys selvästi useammin kuin tytöillä, selviää tuoreesta Turun yliopiston ja Kelan tekemästä tutkimuksesta.

Vuonna 2018 ADHD-lääkkeitä söi 6–12-vuotiaista pojista 4,4 prosenttia ja 13–17-vuotiaista pojista 4,2 prosenttia. Tytöillä vastaavat osuudet olivat 1,0 prosenttia (lapset) ja 1,3 prosenttia (nuoret).

Sukupuolten välinen ero lääkityksessä on Suomessa suurempi kuin muissa Pohjoismaissa. Syynä ei kuitenkaan välttämättä ole se, että ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö olisi suomalaisilla pojilla huomattavasti yleisempää kuin tytöillä, vaan se, että tyttöjen ADHD-oireilua ei tunnisteta yhtä herkästi kuin poikien.

Diagnosoitua häiriötä lääkitään Suomessa nykyään huomattavasti useammin kuin vielä 10 vuotta sitten. Vuonna 2008 ADHD-lääkkeitä käytti vain 1,3 prosenttia alakouluikäisistä pojista.

Miksi loppuvuoden pojilla on ADHD-lääkitys?

Tutkimus paljasti, että ADHD-lääkkeiden käyttö on yleisempää loppuvuodesta kuin alkuvuodesta syntyneillä.

6–12-vuotiaista pojista, jotka olivat syntyneet syys-joulukuussa, tasan 5 prosentilla oli ADHD-lääkitys vuonna 2018. Tammi-huhtikuussa syntyneistä pojista lääkitys oli 4,0 prosentilla. Tytöillä vastaavat luvut olivat 1,2 prosenttia (loppuvuodesta syntyneet) ja 0,8 prosenttia (alkuvuodesta syntyneet).

ADHD:n ja syntymäajan yhteyttä pohdittin vuonna 2016 ilmestyneessä Kelan tutkimuksessa. Tutkimukset viittaavat siihen, että loppuvuodesta syntyneillä ADHD-diagnoosit voivat olla yleisempiä siksi, koska loppuvuoden ja alkuvuoden lapset ovat eri kehitysvaiheissa ja reagoivat siksi samaan ympäristöön eri tavoin.

Näkemystä tukee esimerkiksi yhdysvaltalainen tutkimus, jonka mukaan päiväkodin ja koulunaloituksen lykkääminen vähentää ADHD-lääkityksen todennäköisyyttä.

Lue myös: Onko lapsella ADHD? Näistä merkeistä tunnistat sen

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä