Vanhemmuus 08.05.2019 Päivitetty 13.08.2019

Äitiys aiheuttaa kuolemanpelkoa – mitä tehdä? Psykologi vastaa

”Pelkään että minulle tapahtuu jotain ja lapseni joutuu elämään ilman äitiä”, kirjoittaa Kaksplussan lukija. Vanhemmaksi tuleminen tuo luonnollisesti mukanaan uutta vastuuta, mutta mitä tehdä, jos pelot ottavat liikaa valtaa?

Teksti
Kaksplussan toimitus
Kuvat
iStock

Kaksplussan lukija kysyy: ”Olen pian vuoden ikäisen lapsen äiti. Viime aikoina minun mieleni on vallannut kuolemanpelko. Pelkään koko ajan, että minulle tapahtuu jotain, kuolen ja lapseni joutuu elämään ilman äitiä. Hänellä on toki rakastava isä. Olen alkanut saada erilaisia oireita ja tulkitsen ne aina vakavaksi sairaudeksi: rintaa puristaa, huimaa ja ihoa kihelmöi. Ramppaan lääkärissä kuolemanpelkoisena. Pelko hallitsee elämääni. Miten saisin taas normalisoitua ajatukseni?”

Psykologi, psykoterapeutti Suvi Laru vastaa:

”Hyvä, että olet kiinnittänyt huomiota asiaan. Kuulostaa siltä, että jostain syystä mielesi on tällä hetkellä ylikuormittunut huolista. Sellaisten tunteiden kanssa eläminen, etenkin pienen lapsen äitinä, on kohtuuttoman raskasta.

Joskus äitiys ja siihen liittyvä valtava elämänmuutos ja vastuunotto tai jotkin muut ympäristössäsi olevat asiat laukaisevat sellaisia tuntemuksia ja kokemuksia, jotka näyttäytyvät kuolemanpelkona. Nämä kokemukset voivat myös tulla menneisyydestäsi. Ne voivat myös olla sellaisia, joista sinulla ei ole tarkkaa muistikuvaa.

Kuvaamasi tilanne on kuitenkin sellainen, että tarvitset itsellesi nyt apua ja tukea. Kerrot rampanneesi koko ajan lääkärissä. Ehkä käyntisi ovat hajaantuneet usealle taholle? Nyt olisi hyvä löytää yksi hoitotaho, joka pysähtyisi tilanteesi äärelle. Oletko mahdollisesti kertonut huolistasi neuvolassa? Mikäli et, suosittelisin pyytämään neuvolan kautta lähetettä mahdolliselle neuvolalääkärille ja neuvolan omalle neuvolapsykologille.

Lääkäri arvioi tilanteesi lääketieteelliseltä kannalta, kuten mahdollisen lääkityksen ja psykiatrin tapaamisen tarpeellisuutta. Psykologin kanssa keskustellen saat tukea muuten itsellesi, ja ammattilaiset pääsevät arvioimaan psykososiaalisen tuen tarpeesi.

Mikäli neuvolassasi ei ole tarjolla kuvaamiani palveluita, neuvolasta sinut ohjataan ottamaan yhteyttä muille alueesi ammattilaisille. Apua voit saada myös alueesi kasvatus- ja perheneuvolasta, yksityisiltä palveluntarjoajilta tai terveyskeskusten ja perhekeskusten kautta. Kannustan sinua siis hakeutumaan psykologisen avun piiriin yksin tai yhdessä puolisosi kanssa, jotta voitte keskustella tilanteestasi rauhassa. Tämä on sekä sinun että koko perheesi ja kasvavan lapsesi etu.”

Psykoterapeutti Suvi Laru on äiti sekä Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies, ja hän vastaa kuukausittain Kaksplus-lehden palstalla lukijakysymyksiin. Julkaisemme vastauksia myös netissä. Lähetä Suville kysymys osoitteeseen kaksplus(a)otavamedia.fi

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X