Vanhemmuus 12.11.2022

”Eikö lapsi voi mennä oikeaan kotiinsa sairastamaan?” – Etävanhempia joutunut jopa irtisanoutumaan, kun työpaikka ei jousta

Kun lapsia hoitaa vain yksi vanhempi vuorollaan, työn ja perheen yhdistäminen on entistä haastavampaa. Etävanhemmat kertovat lukuisista ongelmista työelämässä.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Työn ja perheen yhdistäminen ei ole aina helppoa, eikä esimiehiltä välttämättä heru ymmärrystä, kertovat etävanhemmat.

Joskus haasteet työn ja perheen yhteensovittamisessa ovat niin merkittäviä, että etävanhempi on joutunut jopa irtisanoutumaan, paljastaa Monimuotoiset perheet -verkoston ja Miessakit ry:n teettämä kysely.

Joka kolmas kyselyyn vastannut etävanhempi oli kohdannut viimeisen viiden vuoden aikana työn ja perheen yhteensovittamisen kanssa vaikeuksia, jotka johtuvat työyhteisön joustamattomuudesta tai asenteista.

Haasteiden syy oli useimmiten perhearjen ja työn yhdistäminen, työssä jaksaminen tai sairauslomat ja muut poissaolot.

– Näin miesten viikolla on tärkeää puhua etävanhempien työn ja perheen yhteensovittamisen haasteista, sillä etävanhemmista valtaosa, eli yli 80 prosenttia on miehiä. Suhde lapsiin ja osallistuminen lasten arkeen on yksi keskeisimmistä eronneiden miesten huolista, painottaa Antti Alén Miessakit ry:stä.

Vuorotöiden tekeminen aiheuttaa etävanhemmalle selvästi arjen haasteita. Kaikki kyselyyn vastanneet vuorotöitä tekevät etävanhemmat olivat kokeneet työn ja perheen yhteensovittamisen kanssa vaikeuksia, joiden koettiin johtuvan työyhteisöstä.

– Myös monet palvelut, kuten tiedonsaanti eri asioista tai koulukyydit, eivät huomioi etävanhemmuutta. Tämä entisestään hankaloittaa sujuvan arjen pyörittämistä, Alén sanoo.

Etävanhemmuutta saatetaan vähätellä

Kyselytulosten mukaan etävanhempien vanhemmuutta ja hoivavastuuta vähätellään toisinaan työelämässä.

Vastauksissa kuvattiin tilanteita, joissa työnantaja on esimerkiksi kysynyt, eikö lapsi voi mennä oikeaan kotiinsa sairastamaan, kun etävanhempi on halunnut jäädä hoitamaan sairasta lastaan.

Toisessa vastauksessa etävanhempi kertoi, että työnantaja oli vaatinut lapsen lähivanhemmalta todistuksen siitä, miksi hän ei voi hoitaa sairasta lasta, vaikka lapsen hoitovastuu oli ollut etävanhemmalla kyseisellä viikolla.

– Mielikuva työpaikoilla saattaa olla, että etävanhemman hoivavastuu on niin pieni, ettei se vaadi joustoja, epäilee työelämän erityisasiantuntija Tiina-Emilia Kaunisto Monimuotoiset perheet -verkostosta.

Yhä useampi lapsi kuitenkin vuoroasuu kahdessa kodissa. Vaikka lapsi ei ole kirjoilla etävanhemman luona, voi etävanhemman hoivavastuu olla yhtä suuri tai lähes yhtä suuri kuin lähivanhemmalla.

– Työelämän vaatimukset voivat johtaa siihen, että moni etävanhempi ei ehkä vietä lapsensa kanssa niin paljon aikaa kuin haluaisi. Asia voisi kuitenkin olla helposti ratkaistavissa, jos vanhempi saisi joustoja lapsiviikoilla tai siihen, että hän voi hakea lapsen toiselta paikkakunnalta, Kaunisto lisää.

Monimuotoiset perheet -verkoston ja Miessakit ry:n kyselyyn vastasi touko-elokuussa 192 etävanhempaa. Vastaajista miehiä oli 58 prosenttia, naisia 38 prosenttia, viisi prosenttia valitsi sukupuolekseen muu tai ei halunnut sanoa sukupuoltaan.

Lue myös: Vanhemmuudesta vieraannuttaminen: Missä menee lapsen suojelemisen ja vahingoittamisen raja?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X