Vanhemmuus 26.01.2018 Päivitetty 13.08.2019

Epäiletkö, että lastasi kiusataan somessa? Toimi näin

Kuka tahansa, joka on yhteydessä toisiin teknologian välityksellä tai jakaa sisältöä sosiaalisessa mediassa, voi joutua nettikiusaamisen kohteeksi. Kiusatuksi tulemisella voi olla kauaskantoisia seurauksia, tapahtui se sitten kasvokkain tai somessa.

Teksti
Anniina Nirhamo

Somessa kiusaamisen on helppo mennä mukaan, sillä teko on vain napin painalluksen päässä ja kohde on fyysisesti etäällä. Kun toisen reaktioita ei näe, voi olla vaikeampi tuntea myötätuntoa häntä kohtaan ja ajatella tekonsa seurauksia.

Millaista nettikiusaaminen on?

Kiusaamisella tarkoitetaan toisen tahallista ja toistuvaa loukkaamista ja harmin aiheuttamista. Nettikiusaamista voi tapahtua sosiaalisen median lisäksi esimerkiksi keskustelupalstoilla, sähköpostilla tai vaikka peleissä. Sen keinoja voivat olla muun muassa:

– juorujen, henkilökohtaisten tietojen, kuvien, kuvamanipulaatioiden tai kuvakaappausten levittäminen
– ryhmistä tai keskusteluista ulossulkeminen
– uhkaavien tai pilkkaavien viestien lähettely
– toisena esiintyminen

Sosiaalisen median jakamiseen perustuvan ja julkisen luonteen vuoksi materiaali voi levitä laajalle. Sitä on vaikea hallita, sillä postauksia on voi olla hankala huomata, ja vaikka ne poistettaisiin yhdestä paikasta, ne voivat edelleen pysyä verkossa. Lisäksi nettikiusaaminen on huonommin vanhempien ja opettajien nähtävillä kuin kasvokkain tapahtuva kiusaaminen.

Ratkaise tilanne yhdessä lapsesi kanssa

Ensisijaista on, että lapsi tai nuori voi puhua kanssasi avoimesti ja rehellisesti siitä, mitä digitaalisessa maailmassa tapahtuu ja kertoa, jos tulee kiusatuksi. Jos epäilet, että lastasi kiusataan somessa, ota asia puheeksi ja kuuntele, mutta älä tuomitse. Ole hänen tukenaan ja pohtikaa yhdessä, miten voisitte ratkaista tilanteen ja ehkäistä vastaavan tapahtuminen jatkossa.

Dokumentoi kaikki mahdollinen. Ota kuvakaappaukset esimerkiksi viesteistä, keskusteluista ja kuvista ja tallenna ne omalle laitteellesi. Mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten on helpompaa, kun todistusaineisto on tallessa. Tämä voi myös auttaa lasta tai nuorta kommunikoimaan tapahtuneesta.

Käyttäkää sovellusten omia toimintoja. Blokatkaa kiusaajat, tarkistakaa yksityisyysasetukset, vaihtakaa salasanat turvallisiin ja käykää läpi kaverilistat. Kiusaamisviesteihin ei välttämättä kannata vastata ollenkaan. Ottakaa yhteyttä palvelun ylläpitoon, jos toiminta on sen sääntöjen vastaista.

Jos kiusaaja on lapsesi kanssa samassa koulussa, olkaa yhteydessä kouluun. Jos kiusaaja on tuttu jostain muualta, kuten harrastuksesta, usein sieltäkin löytyy aikuinen, joka tuntee molemmat. Jos kiusaaminen menee laittoman puolelle, olkaa yhteydessä poliisiin.

Lähteet: Psychology Today, MLL

Lue myös:

Stop kiusaamiselle!

Kiusataanko lasta päiväkodissa? Tarkkaile näitä merkkejä

Mitä tehdä, kun oma lapsi kiusaa? Näin lopetat kiusaamisen

Ensimmäinen puhelin lapselle – muista nämä asiat lapsen kännykän kanssa!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X