Vanhemman terveys 23.08.2021 Päivitetty 18.08.2023

Onko äiti vähän väsynyt? 8 merkkiä siitä, että olet oman ajan tarpeessa – ja mieluiten nyt heti

Äitiys on upeaa – mutta jos se on koko elämä, se voi johtaa myös uupumukseen. Välillä äitiroolista irrottautuminen on enemmän kuin terveellistä.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
Istock

Muistatko, milloin viimeksi sinulla oli aikaa ihan vain itsellesi? Ilman velvoitteita, lapsia tai tiukkaa aikataulua – hetkeä hengähtää juuri niiden asioiden parissa, jotka inspiroivat, innostavat ja tuovat rauhaa juuri sinulle?

Oma hyvinvointi jää herkästi perhearjen kiireessä unohduksiin. Nämä 8 merkkiä kertovat siitä, että nyt on viimeistään aika laskea vanhemman viitta hetkeksi harteilta ja ottaa aikaa ihan vain itselle.

1. Stressaannut, kun et ole lastesi kanssa

Äitiys, ja vanhemmuus ylipäätään, on kaiken merkityksellisyytensä ja vastuidensa ohella myös stressaavaa. Mutta kun koittaa hetki, jolloin lapset ovatkin mummolassa tai yökylässä kavereidensa luona, nouseeko stressisi sen sijaan, että se laskisi pienestä hengähdystauosta?

Lapsen tarpeiden ympärille rakennettu aikataulu, jossa lapsia kuskataan paikasta A paikkaan B, ruokitaan ja toistetaan samoja iltarutiineja tekee vanhemman roolista hyvin kokonaisvaltaisen. Ilman sitä olo voikin tuntua tyhjältä.

Lue myös: Miksi juuri äidit uupuvat lapsiperhearjessa?

Äidin uupumuksesta voi kieliä suuri stressi tai levottomuus myös silloin, kun lapset ovat muualla. Se viestittää, että omaa aikaa on niin harvoin, ettei sen koittaessa oikein enää tiedä, miten päin olisi.

Jos levottomuus vaivaa, hengitä syvään ja ajattele, että sitä suuremmalla syyllä tauko on tarpeellinen: ota tuntumaa menneiden vuosien suosikkiharrastukseen, tapaa ystäviä tai rentoudu elokuvan parissa kumppanin kanssa hyvällä omallatunnolla.

2. Et keksi harrastuksia, jotka olisivat mieluisia

Uppoutuminen maalauksen tai meditaation pariin voi tuntua täydeltä mahdottomuudelta, kun samalla mielessä pyörii pyykinpesu, ihan nopea imurointi tai lasten varusteiden valmistelu seuraavaa päivää varten.

On aivan ymmärrettävää, että pikkulapsiaikana vanhempien aiemmin niin tärkeät ja rakkaat harrastukset painuvat unholaan. Milloin viimeksi vietit aikaa itsellesi mieluisan harrastuksen parissa? Mitkä ovat suurimmat kiinnostuksen kohteesi perhe-elämän ulkopuolella?

Palauta mieleen, mikä harrastus tuo sinulle iloa ja tuntuu omalta. Kun seuraavan kerran sinulla on omaa aikaa, palaa tämän asian pariin. Vielä parempi, jos pystyt varaamaan säännöllisesti aikaa omille harrastuksille.

Se voi olla hetki lasten nukkumaanmenon jälkeen tai itselle varattu tunti keskellä päivää.

Lepohetki arjesta on tärkeä.

Jokainen tuntee itse parhaiten keinot, joilla akut latautuvat.

Kunhan teet säännöllisesti jotakin, joka on täysin oma juttusi ja saa sinut rentoutumaan sekä uppoutumaan asian pariin niin, että unohdat hetkeksi kaiken muun.

Lue myös: Kotiäidin burn out – 9 armollista oivallusta, joilla estät sen

3. Sinulla ei ole rutiineja, jotka tukevat nimenomaan sinun hyvinvointiasi

Kaikkein kiireisimpinäkin aikoina olisi tärkeää varata päivästä edes muutama lyhyt hetki omalle hyvinvoinnille. Omaa hyvinvointia tukevat rutiinit ovat eri asia kuin harrastukset, jotka vaativat hieman enemmän aikaa ja suunnitelmallisuutta.

Itseensä panostaminen voi olla kylpyhetki, iltapäivän teekupposen nautiskelu tai vaikkapa päiväkirjaan kirjoittamista – jokaisella on omat keinonsa latautumiseen. Kunhan arkipäiviin mahtuisi useita pieniä hetkiä, jotka tukevat omaa hyvinvointiasi. Mitä ikinä teetkään, nauti hetkistä äläkä tunne niistä huonoa omaatuntoa.

Arjessa toistuvat hyvinvointirutiinit auttavat jaksamaan vanhemmuuden välillä loputtomalta tuntuvaa to do -listaa.

Lue myös: ”Olen turhautunut vauvan kitinään ja sätin miestäni” – Psykologi neuvoo vauva-arjessa jaksamiseen

4. Mikromanageroit perheenjäseniäsi

On vanhemmuuden taitoa osata ajatella asioita hiukan eteenpäin, suunnitella ja varmistautua tulevaan, mutta liika on liikaa. Metatyön tekeminen lankeaa edelleen erityisesti äitien harteille, joten liukuminen mikromanageroinnin puolelle ei ole tavatonta. Monille tuo turvaa varmistaa olevansa arjessa jatkuvasti yhden askeleen edellä muita.

Jatkuvan asioiden varmistelun ja lasten menojen, tavaroiden, läksyjen, harrastusten ja aikataulujen hallinnan ja ohjaamisen sijaan on hyvä muistaa, miten tärkeää jokaiselle perheenjäsenelle on aito vapaa-aika.

Luovu ronskisti jostain, jotta jää aikaa vapaalle leikille sekä yhdessäololle. Jokainen kaipaa myös rentoutumista sekä enemmän tai vähemmän omaa rauhaa iästä riippumatta.

Ja vaikka ylihuolehtivaisen, mikromanageeraavan vanhemman aikeet ovat eittämättä hyvät, niillä on myös toinen kääntöpuoli. Jatkuva vanhemman varmistelu voi saada lapsessa aikaan tunteen siitä, ettei häneen luoteta. Liiallisen kontrolloinnin sijaan välillä on luovuttava ohjaksista ja annettava kaikille perheenjäsenille lisää tilaa.

Lue myös: Kolumni: Jos tavoittelet täydellistä vanhemmuutta, suostut uupumaan

5. Mietit aina lasten asioita

Liukuvatko ajatuksesi jatkuvasti lasten asioihin, vaikka tekisit jotakin aivan muuta? Ystäviä tavatessasi tai tärkeän työpalaverin keskellä huomaat miettiväsi potkupyörän penkin korkeutta tai illan ruokailua.

Jos et pysty pakenemaan lapsiin liittyviä ajatuksia hetkeksikään, voi olla, että olet venyttänyt vanhemman roolia jo liiaksi.

Väsynyt äiti.

Kotona töitä tehdessä on tärkeää pitää huolta siitä, että vanhemman roolista saa välillä irtauduttua.

Yritä pysyä läsnä aina siinä hetkessä, jossa olet. Keskitä ajatuksesi käsillä olevaan asiaan ja jätä tulossa olevat velvollisuudet myöhemmäksi – se rauhoittaa ja antaa myös mielelle hetken levätä.

Kun taito on hallussa, saat hyödynnettyä mielen lepohetkiä helpommin myös silloin, kun lapset ovat päiväunilla, päiväkodissa tai menneet nukkumaan.

Lue myös: Miksi lastenvaatteista tuli harrastus? Kolme äitiä kertoo

6. Sinulla ei ole enää suunnitelmia, jotka ovat vain aikuisille

Lapsiperheissä on tapana, että asioita tehdään ja paikoissa käydään yhdessä lasten kanssa – ja hyvä niin. Ongelmaksi voi muodostua, jos ystävän kanssa kahden kesken kahvittelu tai kumppanin kanssa ravintolassa käyminen alkavat tuntua silkalta mahdottomuudelta.

On tärkeää, että aikuisilla on välillä myös omia menoja, etenkin, jos niitä kaipaa.

Ei ole väärin viettää aikaa toisinaan vain aikuisten kesken. On tärkeää, että myös vanhempana saa kokemuksia siitä, ettei elä elämänvaihettaan yksin tai muista aikuisista eristäytyneenä. Muiden aikuisten seurassa on mahdollisuus pohtia tavallista enemmän myös sitä, millaisia juuri minun omat tarpeeni ajattelevana, tuntevana ihmisenä ovat.

7. Olet alkanut unohdella asioita

Stressi vaikuttaa mieleen merkittävästi. Jos huomaat unohtelevasi jatkuvasti arkisia asioita tai hävittäväsi avaimet ja puhelimen useita kertoja viikossa, voit kärsiä aivosumusta.

Aivosumu kielii ylikuormittuneesta mielestä ja sitä esiintyy usein yhdessä korkean verenpaineen, masennuksen tai heikentyneen immuunisysteemin kanssa. Vaikka huonomuistisuus kääntyy helposti arjessa vitsiksi, sumuinen mieli ei ole naurun asia.

Se kertoo siitä, että on korkea aika panostaa omaan aikaan sekä psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin tauottamalla arjen hälinää.

Lue myös: Silmätipat puuroon, vaipat mikroon ja tutti miehen suuhun – Väsyneiden äitien kootut mokat

8. Äiti on vähän väsynyt – koko ajan

Yksi selvä merkki siitä, että omaa aikaa tarvitaan ja pian, on jatkuva väsymys. Jos tunnet, ettet ole koskaan täysin hereillä, ei uupumukseen ole välttämättä enää pitkä matka.

Väsymys on osa vauva- ja pikkulapsiaikaa, sillä lapsen opetellessa nukkumaan vanhempikin joutuu tottumaan pätkittäiseen unirytmiin, jossa unta napataan tunti siellä, toinen täällä. Jos pitkäkestoista väsymystä torjuu päivästä toiseen vain usealla kahvikupilla, ei uupuneisuus kuitenkaan lakkaa.

Vaikka mahdollisuus 10 tunnin yöuniin ei siintäisi lähitulevaisuudessa, omaa hyvinvointia tukevat rutiinit ja tavat rentouttaa kuormittunutta mieltä helpottavat oloa päivisin. Opettele ottamaan aikaa itsellesi silloin, kun siihen on mahdollisuus. Päivät sujuvat kevyemmin, ja rentouttavat hetket päivällä voivat auttaa mieltä rauhoittumaan myös iltaisin, kun pitäisi saada unen päästä kiinni.

Lue myös: Univelka: Mitä tehdä, kun äiti tai isä ei enää jaksa?

Lähde: Motherly

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X