Vanhemmuus 23.04.2019 Päivitetty 29.01.2021

Kahden lapsen isä Darude: ”Tunnen piston sydämessäni, kun olen poissa perheeni luota”

Suomea Euroviisuissa edustava Darude tasapainoilee kahden rakkauden välillä: uran ja perheen. Michelle-vaimo on antanut täyden tukensa miehensä uralle.

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
Heli Hirvelä

Vaimo Michelle Virtanen oli se ihminen, jonka ansiosta Darude eli Ville Virtanen, 43, päätti suostua pyyntöön ja lähteä edustamaan Suomea Euroviisuihin.

– Monella tavalla punnitsin lähtöä. On iso asia saada työt mätsäämään perheen aikatauluihin. Vaimo sai minut vakuuttuneeksi siitä, että me pärjätään.

Keväällä aikatauluttamista on tosiaan riittänyt: viisuprojektin lisäksi Darude on tehnyt viikonloppuisin keikkoja eri puolilla maailmaa ja arkisin uutta musiikkia kotistudiossaan Salossa.

– Vaimo on onneksi tosi hyvin messissä.

Michelle on kotona pikkuisen kanssa

Villellä ja Michellellä on kaksi lasta. Esikoinen Max on 9-vuotias ja syntynyt Atlantassa, Yhdysvalloissa, missä perhe asui aiemmin.

Viitisen vuotta sitten Virtaset muuttivat Suomeen. Sopiva tontti löytyi Varsinais-Suomesta, Salosta. Siellä on myös montessoripäiväkoti, mikä vaikutti asuinpaikkakunnan valintaan. Atlantassa Max oli käynyt montessoripäiväkotia ja viihtynyt todella hyvin.

Osittain Salo veti puoleensa siksi, että sieltä on vain puolentoista tunnin ajomatka Hinnerjoelle Villen isän luo. Lisäksi se on lähellä Turkua. Siellä Ville ja Michelle asuivat kahdestaan ennen lähtöään Amerikkaan.

Salossa syntyi pariskunnan toinen lapsi, Viivi, joulukuussa 2017. Tyttären syntymän jälkeen Darude piti kolmisen kuukautta keikkataukoa ja vietti aikaa perheen kanssa.

Tällä hetkellä arki pyörii siten, että Michelle on kotona pikkuisen kanssa ja vastaa myös siitä, että miehen työkeikat saadaan sovitettua kalenteriin yhtä lailla kuin pojan harrastuksetkin ja muut perheen menot.

– Syksyllä tytär menee päiväkotiin ja vaimo alkaa tehdä osittaista työviikkoa, Darude kertoo.

Michelle pyörittää yhdessä yhtiökumppaninsa kanssa neulontatarvikkeisiin erikoistunutta liikettä Turun keskustassa.

Amerikkalainen lapsiperhearki oli erilaista

Virtasilla on kokemusta perhe-elämästä pienen lapsen kanssa niin Amerikassa kuin Suomessakin.

Atlantassa he asuivat viihtyisällä omakotitaloalueella, mutta lapsiperheelle se ei ollut ihan niin kätevä asuinpaikka kuin olisi voinut kuvitella.

– Asuinalueen oli perustanut koiraystävällinen yhteisö, joten kaikki nurmikot olivat koirien käytössä. Vaikka sieltä isommat jätökset korjattiinkin yleensä pois, ei sinne voinut puolentoista vuoden ikäistä lasta päästää möngertämään, Darude sanoo.

Liikkumisen vapaus ja ympäristön turvallisuus ovatkin asioita, jotka vahvistivat perheen päätöstä muuttaa Suomeen ennen kuin Max aloitti koulun.

– Amerikassa on autopohjainen meininki. Jos halusin viedä lapsen puistoon mönkimään, automatkaa oli aina sellaiset 5–10 minsaa. Kyllähän mekin sitä tehtiin, mutta oli se aivan erilaista meininkiä kuin tällä hetkellä.

Virtaset asuvat Salossa omakotitaloalueella, josta on puolisen kilometriä lähimmälle isolle autotielle.

– Max on ajanut 5-vuotiaasta saakka fillarilla niin kuin häntä on huvittanut. Hänet voi vain tökätä pihalle ja pyytää hakemaan naapurista kaveria ulos. Niin ei todellakaan tehty Amerikassa. Kaikki, mitä lapsi teki, tapahtui vanhemman kautta. Melkein aina piti hypätä autoon joko matkan tai turvallisuuden vuoksi.

Darude ei halua tuomita amerikkalaista elämäntapaa, mutta pyrkii itse tarjoamaan lapsilleen samantyyppiset olosuhteet, joissa itse sai viettää lapsuutensa. Vapaus ja huolettomuus ovat osa suomalaista elämäntapaa.

– Täällä lapsen ei tarvitse turhia murehtia.

Kaksi rakkautta, jotka eivät sulje pois toisiaan

Isä, joka tekee kunnianhimoista uraa, joutuu tasapainoilemaan arjessaan kahden tärkeän asian välillä.

– Elämässäni on kaksi rakkautta, jotka eivät sulje pois toisiaan. Silti perhe vie voiton kaikesta.

Molemmat rakkaudet ovat pitkäkestoisia. Uralla läpimurto tapahtui lähes 20 vuotta sitten, kun Sandstorm nousi valtaisaksi hitiksi maailmalla vuonna 2000. Yksityiselämän puolella avioliitto Michellen kanssa on kestänyt yli 11 vuotta.

Darude

Suomen edustuskappale Euroviisuissa on Daruden Look Away, joka viittaa taisteluun ilmastonmuutosta vastaan. – Tarkoitus on herättää ihmiset ajattelemaan, mutta emme halua paasata.

Darude viettää noin 150 päivää vuodessa työmatkoilla, poissa perheensä luota. Keikkailevan isän kokemasta ristiriidasta kertoo Release me -kappale, joka on yksi kolmesta Daruden euroviisubiisistä.

– Joku väitti Release me -videota itkuvirreksi. Mutta en minä valita, eikä vaimokaan valita. Asiathan ovat hyvin. Silti se ei sulje pois sitä, ettenkö voisi tuntea pistosta sydämessäni, kun olen poissa perheeni luota.

Nyt kun kotiin jää Maxin ja Michellen lisäksi pikkuinen Viivi, lähteminen on erilaista kuin aiemmin.

– Viivi on niin pieni. Hän ei oikein suhtaudu mitenkään mihinkään vaan on vain. Liikkeelle lähteminen on aina vain vaikeampaa. En osaa sanoa, onko se tuplaten vaikeampaa kuin aiemmin mutta huoli ainakin on tuplaantunut. Vaimo jää kotiin kahden lapsen kanssa, joista toinen on niin pieni.

Release me onkin Daruden mukaan keikkailevan – tai työssä käyvän – vanhemman synninpäästö.

– Vaimo on tosi ihana ja tukee minua urallani. Silti minulle tulee syyllinen olo, kun olen tien päällä ja tiedän, että vaimo tekee kotona paljon töitä, jotta arki pyörisi.

Syyllisyyden tunteisiin ei siis oikeastaan ole järjellisiä perusteita.

– Olemme saaneet kuvion toimimaan hyvin. Mutta millään järkisyyllä ei ole merkitystä silloin, kun jokin kolisee tunteisiin.

Siinä on myös yksi syy siihen, miksi Daruden viisubiisin laulaa juuri Sebastian Rejman, 41. Tällä on kaksi lasta näyttelijä Iina Kuustosen kanssa, 2-vuotias poika ja muutaman kuukauden ikäinen tytär.

– Pyysin Sebun messiin, koska tiesi, että hän on hyvä kirjoittamaan biisejä. Hän on myös hyvä jätkä ja rehellinen, lunki kaveri. Lisäksi me ajattelemme samantyylisesti, koska hänkin tekee keikkapohjaista duunia vaikka kotona on pienet lapset.

Darude haluaa herättää ihmiset ajattelemaan

Artistit matkaavat kisapaikkaan toukokuun alussa kahdeksi viikoksi. Daruden perhe tulee perässä osaksi aikaa.

Daruden mielestä musiikki on ”hankalasti kilpailtava asia”. Toki hän toivoo hyvää sijoitusta Euroviisuissa ja aikoo tehdä parhaansa.

– Toivotaan, että jengi äänestää. On ollut tosi kiva huomata, että euroviisuihmiset ovat yhtä suurta perhettä.

Edustuskappaleessa Look Away ei ole Daruden mukaan poliittista sanomaa, mutta vahvan viestin se sisältää.

– Tarkoitus on herättää ihmiset ajattelemaan, että asioille voisi tehdä jotakin. Ettei vain katsottaisi poispäin siksi, että se saattaisi olla helpompaa.

Kappaleen videossa ja Daruden lavashowssa on vahvoja viittauksia ilmastonmuutokseen.

– Haluamme ottaa kantaa mutta emme halua paasata. Itse en pysty olemaan mikään ilmastoesimerkki, koska matkustan työni puolesta niin paljon.

Arjessaan Darude on huomioinut ympäristöasiat niissä puitteissa kuin se on ollut mahdollista. Hän ajaa hybridiautolla, kierrättää ja kompostoi.

– Pyrimme kaikin keinoin keventämään roskisauton kuormitusta.

Pian 10-vuotiaalle pojalleen Darude on puhunut yleisesti luonnosta sekä siitä, miten sitä ei saa roskata. Isyys on laittanut hänet ajattelemaan ympäristöään eri tavalla kuin aiemmin.

– Me jätämme lapsillemme tämän maan, kun itse tästä joskus lähdemme. Olisi hyvä tehdä niin paljon kuin vain pystyy, jotta paikat jäisivät hyvään kuntoon. Ehkä meidän lapsistamme tulee sitten niitä, jotka tulevaisuudessa pystyvät ratkomaan ongelmat kehittämällä ratkaisuja vaikkapa puhtaan energian tuotantoon.

Darude edustaa Suomea Euroviisuissa Tel Avivissa Israelissa yhdessä Sebastian Rejmanin kanssa. Suomen edustuskappale Look Away kuullaan ensimmäisessä semifinaalissa tiistaina 14.5.

Lue Anna-lehden juttu Daruden ja Sebastian Rejmanin ystävyydestä!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X