Vanhemman terveys 08.07.2020 Päivitetty 14.08.2023

Kotiäidin burn out – 9 armollista oivallusta, joilla estät sen

Stressi, kaaos, burn out. Äitiys ei ole automaattisesti lempeää kotoilua. Näin ehkäiset ja hoidat loppuun palamisen.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Burn out voi yllättäen koetella ihan vain kotona. Vanhempainvapaa on kaikkea muuta kuin vapaata – eikä äitiysloma ole loma, vaan kotona tehtävää työtä.

Mikä kotona uuvuttaa?

  • Aikuiskontaktien vähäisyys ja samanlaisina toistuvat arkirutiinit voivat väsyttää.
  • Taustalla saattaa olla aiempaa masennusta ja ahdistusta, joka nousee pintaan elämänmuutoksen myötä.
  • Elämäntilanne tai parisuhde aiheuttaa kohtuuttoman paljon stressiä.
  • Lapsen hoitaminen ja kasvattaminen on haastavaa.
  • Joskus äitiyteen yhdistyy syyllisyyden tunne, joka syö energiaa.

Kohtuuttoman kova stressi on perhe-elämän riski numero yksi. Se kannattaa torjua ennen kuin se pääsee valtaan.

Viime syksynä julkaistu aivotutkimus kertoo, miten vanhemman stressi heikentää lapsen ja vanhemman välistä yhteyttä. Mitä enemmän vanhempi potee stressiä, sitä vähemmän hänellä on kapasiteettia saada yhteys lapsen mieleen ja tarpeisiin. Mitä heikompi yhteys vanhemmalla on lapseen, sitä stressaavampaa perhe-elämä on. Näin syntyy perheen stressikierre.

Lastenhoito ja kasvattaminen alkaa itsestä välittämisestä. Kun äiti tykkää omasta elämästään ja jaksaa sekä lapsen tunteita että arkea, lapsi voi kasvaa ja oppia uusia asioita luottavaisin mielin.

Äidit tottuvat laittamaan lasten tarpeet omiensa edelle.

Äitiys tekee naisesta urhean ja haavoittuvan. Äidit tottuvat laittamaan lasten tarpeet omien tarpeidensa edelle. Äitiyden ei kuitenkaan pitäisi olla sitä, että nainen kadottaa kaikki muut puolet itsestään ja uhraa inhimilliset tarpeensa.

Vanhemmuudessa uupumista voi ennaltaehkäistä ja hoitaa. Uupumuksen hoitoon löytyy kotikonsteja, jotka auttavat keventämään perheen tunne- ja työkuormaa:

1. Sinulla on oikeus ja velvollisuus levätä

Väsymys ja unenpuute eivät ole luonnollinen osa pienten lasten vanhemmuutta. Valitettavasti yhteiskuntamme on rakennettu oletuksen varaan, että vanhemmuus pitäisi hoitaa vajailla yöunilla. Äidit ja isät tarvitsevat unta ja lepoa kuten kaikki muutkin ihmiset.

Varjele untasi, se on yksi arvokkaimmista voimavaroistasi vanhemmuudessa. Jos et saa nukuttua kahdeksan tuntia vuorokaudessa, kutsu apujoukkoja. Vanha, kulunut mutta arvokas neuvo: yritä levätä ja rentoutua aina kun lapsesi nukkuu.

2. Anna itsellesi lahja joka päivä

Itselle annettu lahja voi olla mitä tahansa, mikä tuottaa sinulle hyvää mieltä. Rauhallinen kahvihetki, rentoutumista yksin uimahallin höyrysaunassa, hyvä leffa tai kauniisti katettu lounas rakkaudella sinulta sinulle.

Olennaista on, että tiedostat antavasti itsellesi lahjan. Arvosta ja nauti lahjahetkistä joka päivä. Itseään arvostava ja rentoutunut nainen jaksaa paremmin arjen haasteita.

Lue myös: Miksi juuri äidit uupuvat lapsiperhearjessa?

 3. Muista, että kotiäitiys on työtä

Joskus äidit keräävät itselleen lukuisia projekteja vanhempainvapaan aikana suoritettavaksi. Pitäisi suorittaa opinnot loppuun, vaikuttaa somessa, sisustaa, remontoida, rakentaa… Äitiys on 24 tunnin työvuoro seitsemänä päivänä viikossa. Se on väistämättä intensiivistä fyysistä ja psyykkistä työtä. Äiti organisoi, pesee, siivoaa, kokkaa, pukee ja johtaa.

Jos kaiken tämän rinnalla täytyy vielä ylläpitää blogia, opiskella tutkinto tai rakentaa omakotitalo, burn out saattaa väijyä niskan takana.

4. Tee uusi työnjako!

Piirrä paperille piirakka ja jaa se viipaleiksi sen mukaan, paljonko käytät vuorokaudessa aikaa lapsiin ja kotiin liittyviin tehtäviin, rentoutumiseen, nukkumiseen, yhteydenpitoon ystäviin ja sukulaisiin sekä itsesi kehittämiseen. Voit pyytää kumppaniasi piirtämään oman ajankäyttö-piirakkansa.

Miten jakaisitte ajankäyttöä perheessä niin, ettei burn out kolkuta sen enempää työssäkäyvälle kuin kotivanhemmallekaan?

Miten jakaisitte ajankäyttöä perheessä niin, ettei burn out kolkuta sen enempää työssäkäyvälle kuin kotivanhemmallekaan?

Verratkaa piirroksia. Onko työnjako reilu? Kuormittuuko jompikumpi liikaa? Milloin teillä on vapaapäivä vanhemmuudesta?

Tutki ajankäyttöä. Miten voisit jakaa tehtävät ja ajankäyttösi niin, että päivät olisivat kevyempiä ja hauskempia?

 5. Tunnista stressioireesi ja tasaa ne heti

Hyvä stressinhallinta alkaa omien yksilöllisten stressioireiden tunnistamisesta. Kiinnitä huomiota, millä tavalla sinä stressaat ja miten se vaikuttaa käyttäytymiseesi kotona. Kun tunnet stressioireesi, opit aloittamaan stressihormonien tyynnyttämisen ennen kun stressi pääsee valloilleen.

Mieti terveellisiä ja viisaita keinoja stressin tasaamiseen. Hyvä ruoka, kävelyretki metsässä, hikitreeni, ystävän tapaaminen – mikä sopii sinulle parhaiten?

Lue myös: Unettomuus alkoi vauvan syntymästä ja sysäsi Hannan, 36, vuosien kierteeseen

6. Varaa kalenterista huolitunti

Ihmissuhteet ja huolet painavat välillä mieltä. Huoliajatukset varastavat aikaa ja huomiota lapsilta. Vaikka kyse on aidoista, isoista huolista, tunteiden ei kannata antaa vallata koko päivää eikä yöunia. Varaa kalenterista huolitunti, jonka käytät ongelmien pohtimiseen ja ratkaisuun. Kaikki muut vuorokauden tunnit voit keskittyä mukavampiin asioihin.

 7. Selätä burn out: Metsästä aikuiskontakteja

Kun juttelee kaikki päivät lapsille ja lapsista, elämä voi muuttua kapeaksi. Meikkaaminen ja hiustenlaitto tippuvat pois aamurutiinien listalta. Huomaat ehkä kulkevasi viikosta toiseen samoissa kotivaatteissa.

Välillä tekee aivoille ja ihmissuhteille hyvää käydä keskusteluja muustakin kuin lapsista. Ja kun antaa peilin edessä hetken ulkonäölleen, tuntuu kuin antaisi konkreettisen hetken ihan itselleen.

 8. Anna itsellesi lupa olla paljon muutakin kuin äiti

Osa naisista kokee vaikeaksi keskittyä pelkästään kotiäitiyteen. Tämä voi johtua siitä, että jokin muu puoli identiteetistä on erityisen vahva: työminä, someminä, harrastusminä tai kaveripiirin minä. Jotkut naiset puolestaan omistautuvat äitiydelle niin paljon, että kaikki muu jää varjoon, myös parisuhde ja seksuaalisuus.

Hauskan äitiyden juju piilee siinä, miten rohkeasti nautit identiteettisi kaikista puolista.

Pienten lasten äitiys on intensiivinen ja haastava elämänvaihe. Aikaa, energiaa ja mielenkiintoa ei välttämättä riitä juuri muuhun kuin lapsista ja perheestä huolehtimiseen. Yksi hyvinvoivan ja hauskan äitiyden jujuista piilee siinä, miten rohkeasti nautit identiteettisi kaikista puolista: Olet äiti, kumppani, ystävä, tytär, pikkutyttö ja aikuinen nainen, oman alasi ammattilainen. Lapset eivät ole syy, miksi kaikki muu elämä jää elämättä.

9. Vahvista äitiyden itsetuntoasi

Äitiys voi vahvistaa itsetuntoa – tai pistää itsetunnon koetukselle. Kun vanhemmuus on vaikeaa tai vanhemmuuttasi arvostellaan, saatat tuntea, ettet ole mitään, jos et ole oikeanlainen, pärjäävä ja osaava superhyvä äiti. Joskus äitiys haavoittuu, mutta se ei katkea.

Äitiys on pitkä tie, johon mahtuu monenlaisia vaiheita, seesteisiä ja haavoittuvia kausia. Lapsesi ovat aina sinun lapsiasi, tapahtui mitä tahansa. Äidit parantavat haavansa ja kantavat arpensa. Äidit rakastavat lapsiaan sitkeästi, silloinkin kun äidin rakkautta koetellaan ja arvostellaan.

Kommentit (2)

Naurettavin artikkeli ikinä!!!

Terv. Yksinhuoltaja ilman tukiverkostoa

Juuri tätä tulin sanomaan. Tässä oletetaan että kaikilla on puoliso tai edes lasten toinen vanhempi jakamassa kuormaa tai iso tukiverkko joka ottaa tukea.

Saan kaupungilta kotipalvelua 24h/kk. Minua muistutetaan aina että se on kuule paljon se. Vaihtuvat hoitajat johtavat siihen ettei ujot ja hitaasti lämpiävät lapset jää hoitajan kanssa, joten sekään ei takaa vapaahetkeä kuin korkeintaan pakon edessä esim. Hammaslääkärissä käyntiin.

T. Arjenpyöritysväsymyksestä kärsivä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X