Vanhemmuus 07.10.2021 Päivitetty 08.10.2021

Kuinka monta yötä vanhempi voi oikeasti olla erossa lapsestaan? 5 kohdan laskukaava kertoo totuuden

Laskutoimitus alkaa yksinkertaisesti: Ota lastesi lukumäärä. Se on ehdoton minimäärä, joka vanhemmalla tulisi olla kuukaudessa ”omaa aikaa”. Lue, mistä saat lisäpäiviä!

Teksti
Anna Ferrante
Kuvat
iStock
9 kommenttia

Asiantuntijoiden neuvo kuuluu, että lapsen voi jättää hoitoon niin moneksi yöksi kuin hänellä on ikävuosia. Alle yksivuotiasta ei ollenkaan, yksivuotiaan yhdeksi yöksi, kaksivuotiaan kahdeksi ja niin edelleen. Neuvo on kätevä nyrkkisääntö – oikeastaan niin kätevä että tällaisia ohjenuoria kaivattaisiin enemmänkin vanhemmuuden välillä niin vaikeaa polkua viitoittamaan.

Lue myös: Testaa, oletko keskimääräistä lepsumpi vai tiukempi kasvattaja!

Esimerkiksi tuo lapsen ikätasoon sopiva öiden määrä hoidossa. Lapsen tarpeet huomioiden asia on edellä mainitulla nyrkkisäännöllä selvä eli lapsi kyllä pärjää, mutta miten on vanhemman laita? Mistä tietää, milloin ja miten pitkäksi aikaa äiti tai isä on valmis olemaan erossa lapsestaan? Pärjääkö hän yksi, kaksi vai kolme yötä ilman lastaan?

Koostimme kokemusasiantuntijuuteen pohjautuvan viiden kohdan listan ohjeellisista ajoista, numeroista ja todennäköisyyksistä, joita noudattamalla ero lapsesta on varmasti sekä lapsen iän että äidin henkisen tason mukaista.

1. Laske lapsesi

Ensimmäinen lasku on helppo: Ota lastesi lukumäärä. Se on ehdoton minimäärä, jonka vanhemmalla pitää olla kuukaudessa ”omaa aikaa” eli vaikkapa ilta ystävien kanssa, päivä harrastuksen parissa tai käynti taidemuseossa. Saman kaavan mukaan voi laskea, mikä on vuodessa sopiva minimimäärä yön ylittävälle ”omalle ajalle”, mahdollisesti ja mielellään myös puolison kanssa.

Lue myös: Kuinka monta yötä lapsi voi olla mummolassa? Näin lukijat vastasivat!

2. Kuinka kauan olet ollut äiti/isä?

Laske yhteen aika (vuosissa) jonka olet ollut vanhempi ja jaa luku lastesi lukumäärällä. Saat tunneissa lasketun lukumäärän sille, minkä verran pystyt olemaan erossa lapsistasi ennen kuin ikävä iskee. Jos  vanhemmuus on kestänyt alle vuoden, käytä laskussa kuukausia ja jaa lukema tuntimäärällä jonka aiot olla poissa.

Laske edelleen vanhemmuutesi vuosien lukumäärä. Jos luku on kaksinumeroinen, jaa se kahdella. Pyöristä desimaalit lähimpään kokolukuun. Muuta ei tarvita: sinulla on sopiva öiden lukumäärä jonka voit olla poissa lastesi luota.  Huom! Jos perheessä on vauvaikäinen lapsi, poista luvusta nolla.

nainen pohtii liitutaulun edessä

3. Kertoimeksi lasten harrastusten määrä

Ynnää nyt yhteen lastesi lukumäärä ja kerro se lasten harrastusten lukumäärällä. Kerro saatu luku perheestä löytyvien koulu-, eskari-, kerho- ja päiväkotireppujen lukumäärällä ja sitten vielä päivien lukumäärällä, jonka aiot olla poissa. Saat lukeman, jonka verran keskimäärin sinua kaivataan kotiin muistamaan missä ovat puhtaat jalkapallosukat, säärisuojat ja balettihame, mihin kerhotossut ovat kadonneet, kuinka Wilmaan ilmoitetaan lapsen sairauspoissaolosta  ja mihin aikaan tanssitreenit alkavatkaan. Jos poistat luvusta nollan, saat lukeman kerroista jolloin näiden asioiden vuoksi sinulle reissusi aikana soitetaan/tekstataan näistä asioista.

4. Vähennä vanhemmuutesi kesto iästäsi, jaa tulos lasten lukumäärällä

Vähennä ikävuosistasi äitiytesi kesto vuosissa. Jaa lukema lastesi lukumäärällä. Tämä on lukema, jonka verran päivässä ajattelet lapsiasi poissa heidän luotaan. Jokaista missä matikankirja on -tyyppistä tekstaria kohden (ks. edellinen kohta) kerro luku kahdella.

nainen laskee matematiikkaa lapsen kanssa

5. Lasten lukumäärä x 2

Laske jälleen lastesi lukumäärä ja kerro se kahdella.Tämä on aika joka sinulta menee päivissä sen jälkeen kun olet palannut useamman päivän reissulta takaisin kotiin, ennen kuin uudelleen sopeudut arjen rytmiin ja vanhemman rooliin. Niin ihanaa kuin olikin taas nähdä kultamussukat eron jälkeen ja ikävä oli molemminpuolinen, se ottaa aikansa.

Huom! Jos poissaolosi on kestänyt alle vuorokauden, laske saman kaavan mukaan mutta päivien sijaan tunneissa ja jätä lasten lukumäärä kertomatta kahdella.

Bonuslasku

Laske nyt ikäsi, vanhemmuutesi kesto vuosissa ja lastesi iät kaikki yhteen. Kerro saatu lukema lastesi lukumäärällä ja sitten vielä päivillä, jotka olet poissa. Korota potenssiin sen mukaan, miten monta ihmistä (lapset + puoliso) sinua kotona odottaa. Saat lukeman, joka kuvastaa molemminpuolisen ilon määrää sillä hetkellä, kun vihdoin olet taas kotona ja saat halata lapsiasi!

Kommentit (9)

Millä seuraavaksi hauskuutetaan? Kuinka monta kertaa päivässä on ok huutaa pää punaisena vai peräti kuinka usein tulet todennäköisesti lyömään lastasi? Selväähän se on, että vanhemmat tarvitsevat omaa aikaa ja että yksi yleinen laskukaava ei päde joka tilanteeseen, mutta myös ihan tutkittu juttu, että kiintymyssuhde muovaa lapsen turvallisuudentunnetta, stressinsäätelykykyä, sopeutumiskykyä ja resilienssiä ja että kiintymyssuhde voi kärsiä liian pitkistä erossaoloista. Turha siis lyödä leikiksi sitä, että jotkut vanhemmat tosissaan pohtivat kauanko voivat hyvällä omatunnolla olla poissa missäkin vaiheessa.

Yksi yö / lapsen ikävuosi eli 3-vuotias = max. 3 yötä.

Tietenkin lapsen pitää olla yöt kotons isän ja äidin kanssa. Sitten kun hän itse haluaa mummin tai kaverin luo yöksi voi harkinnan jälkeen antaa luvan, jos paikka on turvallinen.

Hmm… Sain vastaukseksi 36 neljännessä kohdassa. Sit vielä viidennessä sain kutosen. Jotenka voin olla pois 42 päivää??

Huumorintajuista porukkaa täällä kommentoimassa 😂 tämähän oli aivan hulvattoman hauska juttu ja paljastaa juuri kuinka hyödyllisiä tuollaiset laskusäännöt lastenkasvatuksessa on.

Olen hieman eri mieltä kommentoijan kanssa. Tämmöset on vaan ajanhukkaa, ja ahdistavan harhaanjohtavaa klikkailla auki liikaa luvanneita otsikoita.
Julkaiskaa joskus jotain asiallista, tai lisätkää klikkiotsikkoon joku vihje huumoriteemasta. En halua nähdä tällaista roskaa kun luulin saavani hyödyllistä tietoa.

Aloin suurella mielenkiinnolla lukemaan, odotin oikeiden asiantuntijoiden oikeita ajatuksia samaan malliin kuin alussa mainuttu yö/ikävuosi-ohje. Harmi että tämä olikin vain huumorijuttu, sillä oikeita ajatuksia ja ohjeita olisin tosi paljon kaivannut! No, ihan hauska tämäkin, ei siinä mitään.

Esim. kohdassa 1 tuo lasten lukumäärä vastaa siis mitä aikamäärettä, tuntia, päivää, jotain muuta? Hyvin epämääräisesti selitetty..

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X