Onko tässä kaikkein lempein, reiluin ja paras tapa kertoa totuus joulupukista?

Amerikkalaisperhe on paljastanut samalla tavalla jo sukupolvien ajan, mistä joululahjat tulevat. Ilahduttava ratkaisu ei taatusti jätä lapselle pahaa mieltä "valehtelusta" tai siitä, ettei satuhahmo eläkään.

Teksti Tiina Torikka
Kuvat iStock
Onko joulupukki valhe - vai hyvän joulumielen ruumiillistuma?

Kun yhdysvaltalainen Rushin perhe kertoi omasta tavastaan kertoa totuus joulupukista, kertomus levisi kulovalkean lailla.

Perheen äidin, lukion opettaja Leslie Rushin lähetymistavassa joulupukki on olemassa, aivan kiistatta – kulttuurisena instituutiona. Mutta näin hän sen kertoo lapselle, kun hän on täyttänyt 6 tai 7 vuotta:

Heti kun lapsesta alkaa huomata, että usko joulupukkiin horjuu, hän on valmis. Leslie vie hänet kahvilaan tai syömään kahdenkeskisesti. Istutaan alas, tilataan ja sitten ilmoitetaan:

– Oletpa sinä kasvanut tänä vuonna paljon. Etkä vain pituutta, vaan muutenkin ihmisenä. Sinusta on kasvanut niin hyvä tyyppi, että nyt sinustakin voi tulla joulupukki.

Leslie kertoo että varmaan lapsi on huomannutkin, miten moni pukeutuu joulupukin vaatteisiin. Ehkä kaverit sanovat, että ei joulupukkia ole olemassakaan. Mutta, Leslie painottaa, he eivät selvästi ole valmiita ryhtymään vielä itse joulupukiksi. Sinä olet.

Sitten Leslie kysyy lapselta, mitä joulupukki saa kiitokseksi jouluisesta ahkeroinnistaan. Lapsi saattaa vastata keksejä tai rahaa, mutta tarina jatkuu vasta, kun lapsi pienellä johdattelulla oivaltaa, että joulupukki saa lahjojen jakamisesta itselleen hyvän mielen.

Kyllä, nyt lapsi on selvästi täysin valmis ensimmäiseen joulupukkitehtäväänsä! Nyt on muistettava kuiskaava, huippusalaisista asioista kielivä äänensävy.

Totuus joulupukista: ”Erityinen salaisuus”

Lapsi saa valita kenet tahansa tuttavan ja ottaa toimekseen selvittää ovelasti kautta rantain, mitä hän saattaisi tarvita. Sitten lapsen tulee hankkia asia lahjaksi, paketoida se ja toimittaa se tuttavalle antamatta itseään ilmi. Joulupukkihan antaa silkasta antamisen ilosta eikä halua siitä kunniaa.

Kun Leslie piti aikanaan saman salaliittopuheen nuoremmalle pojalleen, isoveli oli mukana paljastamassa salaisuutta. Molemmista pojista on Leslien mukaan tullut ”joulupukki”, ja he nauttivat lahjojen miettimisestä ja antamisesta. Kummastakaan ei tunnu siltä, että heille olisi valehdeltu, vaan siltä, että heille on paljastettu erityinen salaisuus.

Leslien poika oli heti ensimmäisenä halunnut antaa naapurin rouvalle tossut. Poika oli kökkinyt pensaassa arvioimassa, minkä kokoinen jalka naapurilla voisi olla. Myöhemmin lapsi oli pakahtua onnesta nähdessään naapurin jaloissa tossut, jotka hän oli pannut nimettömässä lahjapaketissa talon eteen.

Sen jälkeen kun Leslie jakoi metodinsa nettikeskustelupalstalla jo toistakymmentä vuotta sitten, se on tavoittanut tuhansia ja tuhansia ihmisiä ja päätynyt isoihin amerikkalaisiin sanomalehtiin. Näin Leslie kirjoitti alkuperäisessä nettiviestissään:

– Joulupukki-rakennelma ei ole vale. Se on hyvien tekojen ja joulumielen jatkumo.

Leslie on tänä päivänä yli 60-vuotias ja tarinan pojat ovat aikuisia. Nyt Lesliellä on jo lapsenlapsi, jonka isä vei muutama vuosi sitten kahvilaan ja kertoi, kuinka paljon hän on kasvanut…

Lähteet: Washington Post, Bored Panda, Lifehacker

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä