Vanhemmuus 02.10.2022 Päivitetty 21.10.2022

”Osa lapsista ajattelee, että tätä tapahtuu kaikille” – Pienten lasten grooming on lisääntynyt järkyttävää vauhtia

Grooming on jo niin yleistä, että suuri osa lapsista pitää sitä aivan normaalina osana lapsuutta. Asiantuntijan mukaan aikuisen on syytä opettaa lapselle yksi tärkeä taito.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock

Grooming tarkoittaa tilannetta, jossa aikuinen ihminen valmistelee lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä luomalla lapseen kiintymys- ja luottamussuhdetta.

Groomaajat etsivät lapsia peliyhteisöistä ja sovelluksista, joissa lapset viettävät paljon aikaa. Leikin, huumorin ja pelleilyn varjolla he saavat lapset tekemään seksuaalisia tekoja

Lapsille opetetaan jo pienenä, miksi tulitikuilla ei saa leikkiä ja mitä pitää tehdä, jos syttyy pienikin tulipalo. Samalla tavoin lasten tulisi saada vanhemmiltaan turvaohjeita groomingin eli seksuaalisiin tekoihin houkuttelun varalle.

Lue myös: Suojaa lasta hyväksikäytöltä: Näin opetat oman reviirin rajat

Groomingin kohteeksi joutuminen ei ole poikkeuksellista, vaan yleistä.

Pelastakaa Lapset ry:n teki viime vuonna selvityksen groomingista lapsen silmin.

Selvitykseen osallistuneista lapsista 62 prosenttia vastasi, että heihin oli ollut netin välityksellä yhteydessä henkilö, jonka he tiesivät tai epäilivät olevan aikuinen tai vähintään lasta viisi vuotta vanhempi.

Näistä yhteydenotoista 67 prosenttia oli sisältänyt tyttöihin kohdistuvaa ja 34 prosenttia poikiin kohdistuvaa groomingia.

Eniten grooming-yhteydenottoja saivat lapset, jotka eivät halunneet määritellä sukupuoltaan. Heistä jopa kaksi kolmasosaa oli saanut netin kautta seksuaalissävytteisiä viestejä aikuiselta tai henkilöltä, jonka he arvelivat olevan todellisuudessa aikuinen.

Noin kolmannes kaikista vastaajista kertoi saavansa näitä viestejä vähintään kerran kuukaudessa. Kyselyyn osallistuneet olivat 11-17 -vuotiaita.

Myös alle kouluikäiset joutuvat monesti groomingin kohteeksi.

– Groomaajia on siellä, missä lapset viettävät aikaa verkkoympäristössä. Yhtä lailla alle kouluikäisetkin käyttävät erilaisia digitaalisia sovelluksia, sanoo Pauliina Sillfors Pelastakaa Lapset ry:sta.

Sillforsin mukaan kyselyn vastauksista tuli vahvasti ilmi, että osa lapsista on niin turtuneita groomaus-viesteihin, että pitivät niitä aivan normaalina.

– Puolet lapsista piti aivan luontevana juttelun aloittamista vieraan aikuisen kanssa verkkoympäristössä.

Joskus viesteille naureskeltiin kavereiden kanssa, ja noin puolet lapsista koki, ettei grooming vaivannut heitä lainkaan tai se vaivasi vain vähän. Suurin osa groomingin kohteeksi joutuneista lapsista kuitenkin kertoi, että tapahtuneella oli ollut vaikutusta heidän elämäänsä:

77 % Ei halunnut nähdä kavereitaan tapahtuneen jälkeen
72 % Ei halunnut mennä kouluun tapahtuneen jälkeen
56 % Syytti itseään tapahtuneesta

 

Grooming voi näyttäytyä lapselle harmittomana leikkinä

Groomaaja yrittää saada lapsen toimimaan näennäisen vapaaehtoisesti. Lapsi ei ymmärrä, että jotain pahaa on tapahtumassa. Lapsi ei osaa sanoa ei, koska hän ei ymmärrä, mistä on kyse.

Groomaaja voi esimerkiksi kehottaa lasta venyttelemään ja näyttämään web-kameran kautta, kuinka notkea hän on. Pian hän saattaakin pelleilyn ja leikin varjolla käskeä lasta pyllistämään kameralle.

– Grooming näyttäytyy lapselle useimmiten hyvin harmittomana leikkinä. Tekijä voi pyrkiä vastaamaan johonkin lapsen tarpeeseen. Lapsi saattaa kaivata uusia kavereita ja hän tarvitsee ihailua sekä hyväksyntää. Nämä ovat hyvin inhimillisiä tarpeita, joita hyödynnetään lapsen houkuttelussa seksuaalisiin tarkoituksiin, Sillfors sanoo.

Lapset kertoivat kyselyssä, että heille oli tarjottu rahaa valokuvien lähettämisestä ja houkuteltu pelaamaan peliä, jossa aikuinen käskee, miltä lapsen pitää näyttää ja mitä hänen kuuluu tehdä kameran edessä.

– Nykyisin grooming voi edetä hyvin nopeasti. Jo minuuteissa tai tunneissa tilanne voi edetä niin, että lapseen on kohdistunut seksuaalirikos. Lasta saatetaan groomata myös niin, että hän on kotona ja vanhemmat ovat viereisessä huoneessa, Sillfors sanoo.

Hän ei ota kantaa siihen, onko dark webin käytön yleistyminen lisännyt groomingia.

Internetin salatulla puolella, pimeässä verkossa, on yhteisöjä, joissa lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia normalisoidaan. Europolin mukaan lasten seksuaalista hyväksikäyttöä sisältävän materiaalin lataaminen lisääntyi merkittävästi koronavuosien aikana.

Groomingia tapahtuu myös pelimaailmassa. Tekijä voi lähestyä lasta pelin kautta ja lapselle saatetaan tarjota peli-crediteja alastonkuvia tai videoita vastaan. Seksuaalisten tekojen lisäksi lapsia voidaan houkutella verkkopelien ja peli-chattien kautta osallistumaan ääriajatteluun sekä verkkorikoksiin.

Puhu lapselle seksuaalisuudesta ja häirinnästä

Vaikka grooming on yleistä verkkopelien maailmassa, asiantuntija ei näe syytä pelaamisen kieltämiselle.

–  Ratkaisu tähän ongelmaan ei ole se, että lapselta kielletään jonkun sovelluksen käyttö tai tietyn pelin pelaaminen. Tärkeintä on groomingin ennaltaehkäisy ja turvataitojen opettaminen, Sillfors toteaa.

– Annamme lapsille tietoa ja toimintaohjeita esimerkiksi paloturvallisuuteen ja liikennesääntöjen noudattamiseen. Yhtä lailla meidän pitää puhua lapselle myös groomingista.

Sillforsin mukaan ennaltaehkäisy alkaa seksuaalikasvatuksesta. Lapselle sanoitetaan eri kehonosia ja koskettamiseen pyydetään lupa: Saanko halata sinua? Onko ok, jos silitän selkääsi?

Lue myös: Uimapukusääntö ja 3 muuta yksinkertaista turvataitoa – opeta nämä jo pikkulapselle

– Kun kotona puhutaan luontevasti kehoon ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista, lapsen on helpompi tulla kertomaan, jos jokin tilanne on ollut hämmentävä.

– Kannattaa myös pohtia, millaisen digitaalisen jalanjäljen haluaa jättää lapsesta. Lapselta on tärkeää pyytää lupa hänen valokuviensa jakamiseen sosiaalisessa mediassa.

Tärkeää on myös se, että aikuinen on aidosti läsnä lapsen digiarjessa ja kyselee säännöllisesti digikuulumisia. Mitä lapsi on pelannut ja mitä hän on puuhaillut netissä? Mikä netissä on ollut kivaa ja ei niin kivaa? Näin myös mahdollinen grooming tulee herkemmin ilmi.

– Lapsen viestiketjuja voi katsoa yhdessä lapsen kanssa. En suosittele sitä, että vanhempi selaa lapsen viestejä tämän tietämättä ilman painavaa syytä, Sillfors sanoo.

Pelastakaa Lapset ry:n kyselyn mukaan 93 prosenttia lapsista kertoi groomingista ystävälleen, mutta vain 18 prosenttia äidille, 9 prosenttia isälle ja 4-5 prosenttia poliisille tai kouluterveydenhuollossa. Onkin iso riski, että grooming jää vanhemmilta pimentoon.

– Lapsi saattaa pelätä, että häneltä otetaan puhelin pois tai kielletään jokin sovellus, jos hän kertoo, Sillfors toteaa.

 

Lue myös: Seksivalistaja: ”Jos sinulla on 11-vuotias, on aika sanoa jotain pornosta”

Lähteet: Grooming lasten silmin. Pelastakaa Lapset ry 2021

 

 

Kommentit (1)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X