Vanhemmuus 15.09.2022

Perheväkivallan uhka on suurimmillaan lapsiperheissä, kun ero laitetaan vireille – yhteiset lapset lisäävät riskiä joutua laittoman uhkauksen kohteeksi

Tukea ja apua olisi tärkeää tarjota jo eroprosessin alussa, toteaa tutkija.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Vuosi ennen avioeroa on naisille vaarallisinta aikaa tilastojen valossa. Naisen riski joutua perheväkivallan uhriksi kasvaa 2–3 vuotta ennen avioeroa ja on korkeimmillaan eroa edeltävänä vuonna.

Lue myös: Moni lapsi kärsii kotona henkisestä väkivallasta, mutta kaikki ammattilaiset eivät tunnista sitä

Suurentunut väkivallan riski koskee myös niitä naisia, joilla on alle 12-vuotiaita lapsia.

Asia selviää Helsingin yliopiston tuoreesta tutkimuksesta, jossa seurattiin aineistojen avulla yli 350 000 suomalaista avioparia. Heistä yli 22 000 erosi.

Väkivallan määrästä saatiin tietoa rikosilmoituksista sekä sairaalahoitoa vaatineista vammoista, jotka molemmat dokumentoidaan.

– Paitsi että aiempi väkivalta voi johtaa eropäätöksen tekemiseen, avioeron hakeminen näyttäisi myös lisäävän väkivallan kärjistymisen riskiä, kertoo väestötieteen yliopistonlehtori Elina Einiö Helsingin yliopistosta tiedotteessa.

Tutkimustuloksissa on havaittavissa, että myös naiset kohdistavat mieheen väkivaltaa. Määrä on kuitenkin huomattavasti vähäisempi.

– Jos vaimo on eroprosessin aikana väkivallan tekijä, hän on usein samanaikaisesti myös miehen tekemän väkivallan uhri, Einiö selventää.

Lapset lisäävät riskiä joutua uhkailun kohteeksi

Lapset näyttäisivät lisäävän todennäköisyyttä sille, että nainen joutuu erovuonna tai sitä seuraavana vuonna laittoman uhkauksen kohteeksi.

– Henkinen väkivalta näyttää jatkuvan hieman todennäköisemmin silloin, kun eronnut pari joutuu pitämään yhteyttä toisiinsa lasten takia, tarkentaa yliopistonlehtori Niina Metsä-Simola Helsingin yliopistosta.

Henkinen väkivalta voi toimia koston välineenä. Se ei aiheuta näkyviä jälkiä, mutta siitä huolimatta se aiheuttaa äärimmäistä stressiä.

– Aiemmin perheväkivaltaa kohdanneille naisille olisi tärkeää tarjota ammatillista tukea jo eroprosessin alussa, jotta väkivallan kärjistymistä ja sen jatkumista eron jälkeen voitaisiin estää, Metsä-Simola sanoo.

Tutkimus on julkaistu arvostetussa Journal of Marriage and Family -lehdessä.

Lue myös: Turvakoti on ilmainen pakopaikka, jos lähisuhteessa on väkivaltaa – tyypillinen asiakas on lapsiperheen vanhempi

Väkivaltaisesta suhteesta lähteminen kannattaa silti

Siitä huolimatta, että ero voi hetkellisesti lisätä väkivallan uhkaa, on väkivaltaisesta suhteesta lähteminen tärkeää, vaikkakin usein vaikeaa.

Väkivallan uhriksi joutuvan vanhemman lisäksi kotona tapahtuvasta väkivallasta kärsivät erityisesti lapset.

Jos väkivallan uhka huolettaa erotilanteessa, kannattaa apua ja tukea hakea herkästi.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X