Vanhemmuus 03.03.2022

Synnytys edessä, ja maailman tilanne ahdistaa: ”Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen saa olla nyt ykkösprioriteetti”

Monella saattaa herätä Ukrainan sodan myötä ajatuksia, miten omaa elämää uskaltaa suunnitella eteenpäin.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Raskaana olevalle tai juuri hiljattain synnyttäneelle Ukrainan sota ja sen aiheuttamat huolet osuvat hankalaan aikaan. Mielessä voi myllertää pelkoa, epävarmuutta ja myös syyllisyyttä omasta onnesta.

– Ensimmäisen lapsensa saava on muutenkin tilanteessa, jossa elämänhallinta on kysymysmerkki. Synnytys on tapahtuma, joka ei ole täysin hallittavissa, ja elämä muuttuu vauvan saapumisen myötä, toteaa työterveyspsykologi Milla Maaria Kansanoja.

Monella saattaa herätä Ukrainan sodan myötä ajatuksia, miten omaa elämää uskaltaa suunnitella eteenpäin. Myös korona-aika on saanut samoja ajatuksia aikaan.

Lue myös: Perheenäiti Säde lähettää isät hakemaan ukrainalaisia turvaan – näillä keinoilla sinäkin voit auttaa

– Ihmisen hyvinvoinnin kannalta elämänhallinnan tunne on hyvin oleellinen. Maailman tapahtumat eivät valitettavasti tunnu tällä hetkellä ymmärrettäviltä ja hallittavilta.

Kansanoja kuitenkin toteaa, että on tärkeää oman hallinnan tunteen kannalta suunnitella tulevaisuutta, kuten sitä teki ennen Ukrainan kriisiä.

– Asioista on edelleen lupa nauttia, ja tulevaisuutta suunnitella sen tiedon perusteella, joka meillä on nyt. Suomessa on rauha, ja arkemme ei tule todennäköisesti radikaalisti muuttumaan.

Omien vaikutusmahdollisuuksien rajallisuuden myöntäminen voi olla tarpeen. Yksittäinen ihminen Suomesta ei pysty lopettamaan sotaa, vaikka voi antaa panoksensa, esimerkiksi rahalahjoituksena, sodan uhrien auttamiselle mahdollisuuksien mukaan.

Itseään voi ja kannattaakin suojella vähentämällä uutisvirran seuraamista. Toisten ihmisten tapaaminen, kävelylenkit, mieluisien asioiden parissa puuhastelu ja esimerkiksi hieronta lievittävät stressiä ja ahdistusta.

– Omasta ja vauvan hyvinvoinnista huolehtiminen saa olla nyt ykkösprioriteetti, jotta arjen toimintakyky säilyy. Se heijastelee koko perheen hyvinvointiin.

Raskaus ja pikkulapsiaika on ainutlaatuista, ja siitä on lupa nauttia Ukrainan sodasta huolimatta.

Stressistä ei tarvitse stressata

Varsinkin raskaana neuvotaan välttämään ylenmääräistä stressiä. Neuvo on hyvä pitää mielessä. Jos kuitenkin huomaa Ukrainan tilanteen hieman stressaavan, se ei ole vauvalle vaarallista.

– Osa odottajista saattaa pohtia, tekeekö stressillä hallaa lapselle. Lievä stressi ja ahdistus on tässä maailmantilanteessa ymmärrettävää. Stressi ei kuitenkaan ole vauvalle vaarallista pienissä määrin.

Stressiä kannattaa toki yrittää lieventää, mutta myös armollinen suhtautuminen omiin tunteisiin on tärkeää. Stressistä ei tarvitse ottaa stressiä.

– Elämässä on aina hyviä ja huonoja asioita. Vaalimalla hyvää ihminen voi paremmin. Niitä saa korostaa ja niistä saa nauttia. Pikkulapsiaika ja raskaus ovat kuitenkin harvinaisia hetkiä elämässä, ja ne saavat olla se ykkösjuttu.

Anna.fi: Tällainen on Ukrainan presidenttipari, jota murjottu kansa kuuntelee nyt tarkemmin kuin koskaan – vaimo Olena Zelenska: ”Me olemme armeija, armeija olemme me”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X