Näin uudet rajoitukset iskevät lasten harrastuksiin – ”Lasten ja koululaisten keskuudessa tartunnat ovat lisääntyneet”

– Myös lasten ja koululaisten keskuudessa tartunnat ovat lisääntyneet. Tartunnan voi saada tällä hetkellä mistään vaan, painottaa Husin johtajaylilääkäri.

Teksti Anniina Rintala
Kuvat iStock

Pääkaupunkiseudulla koronavirus on saavuttanut leviämisvaiheen, ja uudet rajoitukset vaikuttavat muun muassa lapsiperheiden harrastuksiin.

Uudenmaan koronakoordinaatioryhmä on päättänyt, että kaikki organisoitu harrastustoiminta sisätiloissa keskeytetään. Alle 20-vuotiaat saavat kuitenkin käydä harrastamassa ulkona niillä vuoroilla, jotka on jo myönnetty. Uusia vuoroja ei myönnetä.

Uusissa rajoituksissa suljetaan julkiset tilat, joissa tartuntariskiä pidetään korkeana, kuten uimahallit ja muut liikuntatilat.

Myöskään kilpailuja, otteluita tai sarjatoimintaa ei järjestetä.

Koululaisten ulkoliikunta järjestetään ulkokentillä ja koulun tiloissa.

Rajoitukset ovat voimassa 30.11.–20.12.2020.

Leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla Suomen hallitus on myös suositellut suljettavaksi myös yksityisten toimijoiden ylläpitämät paikat, kuten teemapuistot ja sisäleikkipuistot.

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten osalta myös THL ja Hus ovat olleet mukana suunnittelemassa rajoituksia.

Tartunnat lisääntyneet lasten ja koululaisten keskuudessa

– Husin alueella on 84 sairaalahoitoa vaativaa koronapotilasta. Hus ennustaa, että potilasmäärät tulevat kasvamaan seuraavat neljä – viisi viikkoa, Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi totesi perjantaina 27. marraskuuta tiedotustilaisuudessa.

– Myös lasten ja koululaisten keskuudessa tartunnat ovat lisääntyneet. Tartunnan voi saada tällä hetkellä mistään vaan. Toiseksi yleisin tartunnan lähde on koti tai lähipiiri.

Koordinaatioryhmän suositus kuuluu, että lähikontaktit rajoitetaan saman kotitalouden tai pysyvyydeltään siihen rinnastettavien läheisten välille. Muita yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella järjestettäväksi.

– Ei siis kannata tavata ketään, joka ei kuulu normaaliin perhepiiriin.

Syntymäpäiväjuhlat ja muiden merkkipäivien juhlinta tulisi koordinaatioryhmän mukaan jättää kokonaan väliin. Joulun osalta tilanne arvioidaan vasta lähempänä.

– Nämä esitetyt toimenpitet ovat rajuja. Ne laittavat tauolle tavallisen elämän. Jos kuitenkin noudatamme näitä rajoituksia ja suosituksia, joulu voidaan viettää jonkin verran levollisemmissa mietteissä, totesi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tilaisuuden lopuksi.

Päijät-Hämeessä, jossa koronavirus on myös leviämisvaiheessa, ei lasten ja nuorten harrastuksia toistaiseksi rajoiteta. Myös nuorisotalot saavat olla avoinna.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä