Vanhemmuus 23.06.2016 Päivitetty 17.06.2021

Vanhempi, älä riitele hoitovuoroista lapsen kuullen

Pikkulapsiperheessä vanhempien harrastusten ja perhe-elämän yhteensovittaminen on ajoittain haastavaa. Menoista ei kannata kuitenkaan riidellä lasten kuullen, sillä lapsesta voi tuntua, että hän on esteenä vanhempien mielenkiintoiselle elämälle.

Teksti
Elisa Hurtig
Kuvat
iStock

”Aina sinä saat lähteä harrastuksiin ja minä joudun jäämään kotiin lasten kanssa!” Kuulostaako tutulta? Pikkulapsiperheen arjessa vanhempien harrastusten ja muiden menojen rytmittäminen voi olla ajoittain haastavaa. Tekisi mieli harrastaa kaikenlaista, nähdä kavereita ja kehittää itseä, eikä lapsia voi ottaa joka paikkaan mukaan.

Lastenhoitovuoroista riiteleminen kannattaa kuitenkin jättää lasten korvien ulottumattomiin, sillä jos lapsi sidotaan syyksi ja palloksi jalkaan, se tuntuu lapsesta tosi pahalta.

Jos lapsen luokse jääminen on vanhemmalle rangaistus ja pois pääseminen palkinto, ei lapselle jää muuta näkökulmaa kuin se, että hän on este vanhempien muuten kiinnostavalle elämälle.

Lue lisää:
Näitä voit harrastaa vauvan kanssa – 10 kivaa ideaa
Näin lopetat riitelyn kotitöistä – 3 vinkkiä psykologilta

Miten vanhempien riita vaikuttaa lapseen?

Lapsi kokee varmasti syyllisyyttä. Hän voi yrittää olla epätavallisen kiltti, ettei vaan häiritse vanhempiaan. Lapsi voi kokea suoranaista pelkoa siitä, että vanhemmat väsyvät häneen ja häipyvät matkoihinsa.

Yksi satunnainen riita ei vielä saa lasta syyllistymään. Arkiriitojen vaikutukset kumuloituvat, jos ne ovat jatkuvia ja niiden kohteena on jatkuvasti lapsi. Jos riitatilanteet ovat vähemmän traagisia, vanhempien ikävät kommentit ovat yksittäisiä uupumuksen hetkellä heitettyjä repliikkejä ja suhde lapseen on muuten kunnossa, vahinkoa ei vielä tapahdu.

Jos lapsi on paikalla riitatilanteessa, hänen olisi hyvä nähdä, että vanhemmat ratkaisevat riidat rakentavasti muuten kuin voimalla, ylikävelyllä tai alistumalla toisen mielivaltaisuuteen tai oikutteluun.

Lue lisää: 10 asiaa, joiden tulisi olla kunnossa lapsiperheessä

Miten sopia harrastusvuoroista?

Vanhemman itsensä on tärkeää oivaltaa, että lapsi ei todellakaan ole syy epäsopuun, vaan syy on parisuhteessa ja siinä, miten vanhemmat sopivat asioita keskenään. Siksi lapsen syyttäminen on jo lähtökohtaisesti väärin puhumattakaan siitä, että se tuntuu lapsesta karmealta.

Vanhempia voisi auttaa ajatus, että arjen pyörittäminen on tiimityötä, ja neuvottelu- ja sopimistaitoja on opeteltava yhdessä.

Lue lisää: Onko aina kiire? Anna Perhon 11 ajanhallintavinkkiä lapsiperheelle

Vanhemmaksi tuleminen on suuri muutos pariskunnan arkeen ja on siksi suurten tunteiden aikaa. Jos arkimenoista riitelemisen ja sopimisen takana on esimerkiksi valtava väsymys ja univaje, on ensin turvattava kummankin vanhemman lepo.

Jotta riidoilta vältyttäisiin, laatikaa esimerkiksi kalenteri, johon merkitsette etukäteen menot ja harrastukset, jolloin kumpikin tietää hyvissä ajoin, missä mennään. Kummallakin voi olla tietty päivä, jolloin on oma meno. Silloin niistä ei tarvitse kinastella ovensuussa lasten kuullen.

Asiantuntijana psykologi Hannele Törrönen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X