Vanhemmuus 10.11.2021 Päivitetty 16.11.2021

Vuoden isä Sergei, 46, haluaa olla ”täydellinen puu” eron jälkeenkin – oksat pitävät kiireisinä lähes päivittäin

Vuoden isänä 2021 palkittu Sergei Silkin on eronnut isä, joka haluaa edistää saumatonta yhteisvanhemmuutta.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock, Sergei Silkinin kotialbumi

Sergei Silkin, 46, vertaa ihmistä puuhun. Juuret ovat vanhemmat, runko olen minä ja oksat lapsia.

– Jos näistä ottaa yhdenkin pois, puun elämä ei välttämättä lopu siihen. Mutta sitten puu ei ole enää täydellinen.

Lue myös: Ville, 35, ryhtyi kumppanuusvanhemmaksi eksän kanssa – ”En halua perinteistä perhe-elämää, isyys on minun juttuni”

Sergei on kotoisin Venäjältä. Maan perhekulttuurissa isä on perinteisesti elättäjä ja äiti kasvattaja. Jos tulee ero, lapset jäävät useimmiten äidin vastuulle.

Se ei ole epätavallista Suomessakaan. Sergei itse asiassa näkee maiden välillä enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroavaisuuksia, mitä tulee vanhemmuuteen.

Vaikka venäjänkielisessä kulttuuriympäristössä yhteisvanhemmuus ei aina ole erovanhempien ensisijainen tavoite, Sergei haluaa olla täydellinen puu. Oksia hänellä on neljä: kolme poikaa ja yksi tyttö. Iältään he ovat 7-, 9-, 16- ja 20-vuotiaita.

”Asetamme lapset aina etusijalle”

Sergei Silkin ja hänen ex-vaimonsa erosivat tänä vuonna. Ero tapahtui yhteisymmärryksessä noin vuoden kestäneen harkinnan jälkeen.

Lue myös: Osa isistä ”kunnostautuu” eron jälkeen, koska pelkää lapsen menettämistä – suhde lapseen voi lujittua, osoittaa suomalaistutkimus

Vaikka yhteisvanhemmuus ex-vaimon kanssa sujuu pääosin hyvin, ei kaikki ole sujunut kivutta.

– Mekin vasta opettelemme tätä, Sergei huomauttaa. – Pärjäämme kuitenkin hyvin, koska kunnioitamme toisiamme ja asetamme lapset aina etusijalle.

Lapsia koskevat ratkaisut tehdään yhdessä, eivätkä ex-puolisot juuri riitele.

Vanhin lapsista asuu jo omillaan, mutta kolme muuta asuvat pääasiassa äitinsä luona. Virallisessa sopimuksessa lukee, että lapset tulevat isänsä luokse joka toinen viikonloppu.

– Emme kuitenkaan aina noudata sopimusta, Sergei naurahtaa. Sen sijaan hän on lastensa kanssa tekemisissä lähes päivittäin.

Haastattelupäivä on Sergein ensimmäinen vapaapäivä pitkään aikaan. Lapset ovat olleet vastikään hänen luonaan askartelemassa, ja lattialla on roskia sen jäljiltä. Niinpä vapaapäivän ohjelmaan kuuluu ainakin imurointia.

Lue myös: Joulukorttien askartelu lasten kanssa – 6 superhelppoa ideaa

Joskus vanhemmat ja lapset viettävät aikaa yhdessä koko porukalla.

– Saatamme mennä yhdessä esimerkiksi puistoon tai talvivaateostoksille.

Muutakin kuin isä

Vuoden isä 2021 -palkinto oli Sergeille iloinen yllätys.

Hänelle isyys on tietoinen valinta. Sitä kiitellään myös palkitsemisperusteissa: Sergei kannustaa omalla esimerkillään myös muita eronneita miehiä osallistuvaan isyyteen.

Sergei on lisäksi vetänyt vapaehtoisesti toimintakerhoja monikielisille ja -kulttuurisille lapsille sekä aktiivisesti toiminut hyväntekeväisyystyössä. Hän esimerkiksi organisoi keräyksiä autististen lasten kuntoutukseen Venäjällä.

Mikä hänelle vanhemmuudessa on tärkeintä?

– Lapsilleen on oltava ihminen, johon he voivat aina luottaa. Joskus on hyvin vaikeaa antaa lapsille lupa tehdä omat virheensä, mutta se lupa on annettava. Ja lasten täytyy nähdä, että äiti tai isä on kokonainen, oma persoonansa, eli muutakin kuin vain vanhempi.

Lue myös: Kun äiti vaipui koomaan, eikä toipumisesta ollut takeita, isä piti perheen yhdessä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X