Podcast 21.03.2022

”Ei ihme, että tuntuu päässä asti” – synnyttäjän toipuminen ottaa aikansa, ja tätä kaikkea sillä välin kehossa tapahtuu

Puhuttaisiinko hetki siitä, mistä ei yleensä rohjeta keskustella? Vastasynnyttäneen kehossa ja mielessä on meneillään asioita, jotka usein jäävät vauvan ihastelun varjoon.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Milloin voi käydä kakalla synnytyksen jälkeen? Miten sektiohaavaa tai ommeltuja repeämiä pitää hoitaa?

Kaksplussan Onks tää normaalia? -podcastin seitsemännessä jaksossa pureudutaan  mietteisiin, joita ei tavallisesti pohdiskella ääneen.

Lue myös: Mitä yhteistä on kotitöillä ja synnytyksellä? Selvitimme vastauksen 4 pelottavaan synnytysmyyttiin

Vastaamalla artikkelissa esitettyihin kysymyksiin näet, onko muillakin ollut samanlaisia kokemuksia.

Äiti jää helposti vauvan varjoon

Raskauden vaivoista ja synnytyksen kulusta puhutaan nykyään onneksi melko avoimesti, arvioi sisällöntuottaja Maria Mäkituomas. Mutta miten synnyttäjä jakselee synnytyksen jälkeen – sitä eivät kaikki läheiset enää vauvan ihailulta ennätäkään ajattelemaan!

Pahimmillaan kaikki odottaneelle äidille suunnattu hemmottelu ja huolehtiminen siirtyvätkin toiseen kohteeseen, vauvaan. Tämän vahvistaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuulia Tikka.

– Toki vauvakin ansaitsee sen kaiken hemmottelun, mutta se on ihan totta. Äiti tuppaa jäämään vähän unholaan, Tikka toteaa.

Kehon ja mielen toipuminen synnytyksestä kestää kuukausikaupalla. Tikka kertoo jaksossa muun muassa siitä, miten estrogeenin eli naishormonin taso romahtaa dramaattisesti alas synnytyksen jälkeen. Mahdollisen imetyksen seurauksena estrogeeni ponkaisee takaisin ylös.

– Ihminen käy läpi ihan järkyttävän hormonaalisen muutoksen. Ei mikään ihme, että se tuntuu päässä asti.

Fysioterapia ei ole aina tarpeellista

Raskaus ja synnytys ovat keholle koettelemus. Nykyisin puhutaan paljon äitiysfysioterapiasta, jonka tarkoituksena on kuntouttaa äitiä synnytyksen jälkeen.

– Tarvitseeko synnyttäjä aina lantionpohjan jumppaa? miettii Mäkituomas.

Tikka arvioi, että ei. Sen mahdollisuudesta on kuitenkin hyvä olla tietoinen, jotta osaa hakea apua tarvittaessa.

Lantionpohjan lihaksiin läheisesti liittyvät pidätysvaikeudet ovat yleinen oire välittömästi synnytyksen jälkeen, koska tuntuma alapäähän on voinut muuttua väliaikaisesti. Sitä ei kuitenkaan tarvitse säikähtää.

– Jos pidempiaikaista vaivaa jää, ottaisin aika nopeasti asiantuntevan fysioterapeutin siihen avuksi.

Pelottava vessa

Pidätysvaikeuksien ohella erityisesti ulostaminen voi mietityttää, jos alapäässä on synnytyksen jäljiltä tikkejä.

Tikka muistuttaa, että pidättelemällä asia ei parane, vaan aineenvaihdunnan normalisoituminen on tärkeä osa toipumista. Ulosteen pidättely aiheuttaa ummetusta ja tekee vessareissuista siis vain epämiellyttävämpiä.

– Ei ne kakkaamalla siitä katkea, lohduttaa Tikka kaikkia, joita ompeleet huolestuttavat.

Jaksossa Tikka paljastaa, mikä vessaan liittyvä pelko hänelle itselleen iski välittömästi synnytyksen jälkeen.

Tulehduksien kasvukausi

Oli synnyttänyt sitten alateitse tai sektiolla, synnytyksen jälkeinen aika on herkkää tulehduksille. Kohtu, emätin, sektiohaava tai muu ommeltu haava voi tulehtua.

– Veri on hyvä kasvualusta bakteereille, eikä synnytyskanava ole mikään bakteerivapaa vyöhyke.

Tulehdukset hidastavat toipumista. Esimerkiksi kiireellisessä sektiossa riski tulehduksille on aavistuksen verran suurempi kuin suunnitellussa keisarileikkauksessa.

– Sektiohan ei koskaan ole steriili leikkaus, huomauttaa Tikka viitaten siihen, että synnytyskanava avaa kuitenkin aina reitin ulkomaailmaan.

Onneksi suurin osa kuitenkin välttyy tulehduksilta. Jonkin verran niiden ehkäisemiseksi voi tehdä myös itse, mistä Tikka kertoo tarkemmin jaksossa.

Lisää avointa puhetta

Synnytyskokemus vaikuttaa siihen, miten synnytyksestä toipuu. Synnyttäjän ensifiiliksiä itse asiassa kysytään heti synnytyksen jälkeen.

– Synnytyksestä toipuminen on tosi kokonaisvaltainen juttu. Ei riitä, että vain keho tai vain mieli toipuu siitä, vaan molemmat, toteaa Mäkituomas.

– Joskus ne ottavat kummatkin oman aikansa, niin kuin mitkä tahansa isot jutut. Ei se pää aina ole ihan samaa tahtia mukana. Asiat jäsentyvät pikkuhiljaa, Tikka pohtii.

Kuuntele koko jakso, niin saat tarkkoja vastauksia artikkelissa mainittuihin aiheisiin ja moniin muihin kysymyksiin.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X