Podcast 07.02.2022 Päivitetty 14.03.2022

Vaatteita ei ole pakko riisua, ohjeistaa kokenut gynekologi – nämä seikat voivat helpottaa gynekologipelkoa

Kylmä spekula vai mikä gynekologikäynnillä kauhistuttaa? Entä onko gynellä aina otettava housut pois? Kuuntele Kaksplussan uusi podcast!

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Kaksplussan uusi podcast-sarja Onks tää normaalia? starttaa jaksolla gynekologipelosta. Juontaja, Kaksplussan sisällöntuottaja Maria Mäkituomas pohtii naistentautien erikoislääkäri, gynekologi Tuulia Tikan kanssa ydinkysymystä: mikä helpottaisi jännittäjän oloa?

Peräti 55 prosenttia Kaksplussan Instagramissa teettämän kyselyn vastaajista kertoi jännittävänsä gynekologikäyntiä. Osalle saattaa olla tuttua jopa gynekologipelko.

Mäkituomas tuumii, että luku on hätkähdyttävä, sillä lapsiperhemedian seuraajista moni on todennäköisesti käynyt gynekologisissa tutkimuksissa raskauden tai synnytyksen vuoksi.

Tikkaa asia ei yllätä, kun hän tarkemmin ajattelee.

– Joka toinen potilas saattaa myöntää vastaanotolla tai sanoa ääneen, että jännittää hirveästi tai että on kerännyt rohkeutta tulla vastaanotolle.

Hän kuitenkin pohtii, että moni tällainen henkilö ei välttämättä ole käynyt koskaan gynekologin pakeilla.

– Monesti ajattelemme omassa kuplassamme, että kaikki käy gynekologilla, mutta oikeasti niin ei ole. Jossakin vaiheessa saattaa tulla eteen tilanne, että sinne tarvitsee mennä syystä tai toisesta.

Silloin käynti saattaa jännittää jo siksikin, että ei ole tietoa siitä, mitä vastaanotolla oikeasti tapahtuu.

Jos Tikka havaitsee, että potilasta jännittää kovasti, hän esittelee vastaanottohuonetta ja kertoilee sen käytännöistä.

Gynekologin välineet – pelottavia vai ei

Monille lienee huojentavaa, että saa tietoa gynekologikäynnistä, Mäkituomas arvelee. Varsinkin niille, joilla gynekologipelko on voimakasta.

– Ei vain ronkita ja sorkita, vaan potilas saa tietää, mikä kyseinen väline on ja mitä sillä tehdään.

Gynokologi Tikka tosin muistelee itse aikoja ennen lääkäriuraansa – miten karmivilta gynekologinvälineet saattoivat näyttää.

– Ne voivat näyttää hurjilta, koska niillä toimitaan ahtaissa paikoissa. Siksi en niillä leveile tai tuo yleensä silmien eteen.

Ulkonäkö ei kuitenkaan vaikuta siihen, miten niitä käytetään.

– Niitä ei ole tarkoitus käyttää pelottavasti tai satuttavasti.

Jännittäjiä saattaa helpottaa tieto siitä, että gynekologikäynnin ei tarvitse sisältää vaatteiden riisumista. Vastaanotolla ei välttämättä kosketa potilaaseen ollenkaan.

Tikka muistuttaakin, että kaikessa lääketieteessä tärkeintä on keskustelu. Sillä saadaan jo paljon selville. Tutkimuksia tehdään vain tarpeen mukaan.

– Jos joku tulee kauhusta kankeana vastaanotolle, saatan kertoa, että meidän ei tarvitse tutkia mitään ellet sitä erikseen toivo. Tämä saattaa rentouttaa tilanteen.

Gynekäyntiä varten ei myöskään tarvitse olla suihkunraikas tai sheivattu. Kuukautisetkaan eivät ole este käynnille.

Podcastissa Tikka kertoo tarkemmin, mistä johtuu yleinen harhakäsitys siitä, että käynti pitää tähdätä kuukautisvapaille päiville.

Gynekologipelkoisen jännittäjän ABC – kuuntele jaksosta, mitä ohjeita Tikka antaa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X