Podcast 02.07.2022 Päivitetty 05.12.2022

Kaksplussan rakastetuimmat tarinat nyt kuunneltavissa – kurkista lapsiperheiden maailmaan!

Kaipaatko vertaistukea vanhemmuuteen tai haluatko päästä kurkistamaan muiden perheiden maailmaan? Uusi audioartikkeli ilmestyy aina kuukauden ensimmäisenä maanantaina!

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Perhetarinoita-audioartikkelit käsittelevät monipuolisesti elämää niin ilojen kuin surujenkin kautta. Tarinansa pääsevät jakamaan ihan tavalliset perheet.

Kieli, joka vietiin minulta

Inarinsaamelainen Niina koki teini-iässä jotain, joka muutti hänen koko elämänsä. ”Päätin, että minun lasteni ei tarvitse käydä samaa läpi.”

Voit myös lukea jutun: Niina puhui vauvalleen vasta, kun kätilö oli poistunut – nyt hän toivoo, että lapset säilyttäisivät hänen sydämensä kielen

Toinen äiti

Tiitu on lapsensa toinen äiti. Hän toivoo, että hänet ja hänen kaltaisensa tunnistettaisiin paremmin niin terveydenhuollossa kuin arkisissa keskusteluissa.

Voit myös lukea jutun: Lapsensa toinen äiti Tiitu muistaa yhä, miten pahoillaan kätilö oli synnytyksen jälkeen: ”Voin kuvitella, ettei ollut mukavaa tulla sanomaan sellaista”

Aistin yhteyden välillämme

Lääkärit suosittelivat laitoshoitoa, mutta Danne päätti ottaa Linan kotiin, vaikkei toipumisesta ollut takeita. Edessä oli kuitenkin toinen, paljon vaikeampi päätös.

Voit myös lukea jutun: Danne jäi kahden lapsen yksinhuoltajaksi ja otti kotiin myös koomaan vajonneen vaimonsa vastoin lääkärien suosituksia – mutta vaikeampi päätös oli edessä

Kuin nyrkillä palleaan

Kun Miia odotti kaksosia, hänen miehensä tapaili toista naista. Petoksen selvittyä appivanhemmat esittivät kysymyksen, jota Miia ei uskonut kuulevansa.

Voit myös lukea jutun: Miia syötti kaksosia upouudessa asunnossa, kun hänen miehensä kaksoiselämä paljastui: ”Lapseni antoivat syyn nousta aamuisin”

Kolumbia meissä

Eron hetkellä Anni toivoi voivansa jättää kaiken vanhan taakseen, kuten niin moni muukin. Karjalaiskaribialaiset lapset tuovat kuitenkin kirkkaasti esille myös monet valtakulttuurin epäkohdat.

Voit myös lukea jutun: Eron jälkeen Kolumbian on oltava edelleen läsnä – Anni Valtosen suhde maahan pysyy ennen kaikkea poikiensa vuoksi

Minäkö, siunatussa tilassa?

Kätilö vakuutti, että ketään Suomessa ei pakoteta synnyttämään kolmosia, jos ei halua. Silti Jasmiina odottaa kolmosia tahtomattaan.

Voit myös lukea jutun: ”Ajattelin heti, etten halua näitä lapsia” – kun Jasmiina sai tietää odottavansa kolmosia, edessä oli vaikea päätös

Parasta parisuhdeaikaa

Monikkoraskauksiin liittyy tavallista enemmän riskejä. Alku oli Sahimaankin perheessä dramaattinen. Esikoisvauvojen isä on kuitenkin löytänyt uuden parisuhdeonnen.

Voit myös lukea jutun: Psykologi Jaakko Sahimaa sai kaksosvauvat ja elää parasta parisuhdeaikaa: ”Tunneonnen laskua ei tarvitse pelästyä”

Rakkaus kannattelee meitä

Transsukupuolinen Julian Honkasalo ei ole lapselleen isä, vaan papi. Vanhemmuuden roolit ovat tiukkoja kaikille, ja siihen Julian toivoisi muutosta.

Voit myös lukea jutun: Pitkän kipuilun jälkeen Julian löysi tapansa olla vanhempi: ”Perheemme on tällainen, ja näitä kysymyksiä tulee”

Isin näköistä professoriainesta

”Meille on sanottu, että Väinön kaltaisista tulee professoreita.” Väinö sai aivoinfarktin alle päivän ikäisenä. Se teki hänestä erityislaatuisen lapsen.

Voit myös lukea jutun: Nelivuotias Väinö ei osaa itse leikkiä, mutta hän pelaa aikuisten Monopolya ja lukee tekstityksiä ääneen

Vanhempien oma Helmi

Helmi syntyi neljä kuukautta ennen laskettua aikaa. Ennenaikaisuus vaikuttaa reippaan 1-vuotiaan arkeen yhä monin tavoin.

Voit myös lukea jutun: Helmi syntyi raskausviikolla 23 ja joutui tehohoitoon 200 km päähän kotoa: ”Tilanne oli epätodellinen”

Kun äiti ei mahdu muottiin

Sekä paino että äitiys ovat aiheita, joista ihmisillä riittää mielipiteitä. ”On aika karua, miten äitien kehoista puhutaan”, sanoo toimittaja ja taiteilija Meriam Trabelsi.

Voit myös lukea jutun: Meriam ei mahdu muottiin ja se on monille ongelma – Kätilön sanat satuttivat: ”No niin, tästä onkin hyvä alkaa pudottamaan painoa”

Kaksin kerroin kaksosonnea

Elina ja Ismo olivat 1,5-vuotiaiden kaksosten vanhemmat, kun he saivat tietää, että perheeseen tulisi pikkusisarus. Elinalle kuitenkin tuli kumma tunne jo heti raskauden alussa: tälläkin kertaa lapsia syntyisi kaksi.

Voit myös lukea jutun: Elina ja Ismo saivat kahdet kaksoset peräjälkeen: ”Ovako nämä kaikki teidän?”

Ethän vain petä

Ensikoti auttoi Juliaa pääsemään jaloilleen vaikean parisuhteen jälkeen. Kumppaninsa törkeimmän teon hän sai onneksi selville vasta myöhemmin

Voit myös lukea jutun: Mustasukkainen kumppani ajoi Julian itsetuhoisuuden partaalle – ensikoti auttoi nuorta äitiä: ”Enää en häpeä kokemuksiani”

Valitsisin silti aina lapset

Mallan perhettä koettelivat lasten sairastumiset. Kun kaikki oli viimein hyvin, Malla ei vieläkään uskaltanut nukkua.

Voit myös lukea jutun: Esikoinen lakkasi hengittämästä, kuopus ei herännyt – Malla traumatisoitui lastensa hädästä ja toipuu siitä edelleen

Kun vauva syntyi kotipihaan

Pahin mahdollinen skenaario oli lähellä, mutta sitten tapahtuikin odottamaton käänne. Tämä synnytystarina voitti Kaksplussan synnytystarinakilpailun vuonna 2022.

Voit myös lukea jutun: Synnytystarinakisan voittaja: ”Vauva syntyi 8 minuuttia sen jälkeen, kun päätin puhelun hätäkeskukseen”

Amerikkalainen unelma muuttui painajaiseksi

Yhdysvalloissa asuva Annabella teki öisinkin töitä vauvan synnyttyä, sillä äitiyslomalle jääminen ei ollut mahdollista. Tilanne johti lopulta burn outiin. Oli muutettava käsitys siitä, mitä menestys on.

Voit myös lukea jutun: Suomalainen Annabella teki huippu-uraa ja eli amerikkalaista unelmaa kunnes uupui – kolmas lapsi sai syntyä, kun burn out oli selätetty

Talousahdingosta jättimäisiin säästöihin

Nuorena yksinhuoltajaksi jäänyt Saana ajautui talousahdinkoon, joka pakotti tarkastelemaan rahaa uudella tavalla. Lopulta kolmen lapsen äiti säästi pienistä hoitajan tuloistaan vuodessa 18 tuhatta euroa.

Voit myös lukea jutun: Kolmen lapsen äiti Saana säästi pienistä hoitajan tuloistaan vuodessa 18 tuhatta – vaadittiin velkakierre ja ulosottouhkaus, jotta suhde rahaan muuttui

Äidin sammuttua

Leikki-ikäisenä Helmis tarkisti usein, että sammunut äiti hengittää. Elämä kuitenkin avartui sijaisvanhempien huolenpidon ja rakkauden myötä. 8-vuotiaana Helmiksellä diagnosoitiin FASD.

Voit myös lukea jutun: Helmis opetteli 3-vuotiaana tiskaamaan, kun äiti oli sammunut – sijaisvanhempien huomassa Helmiksellä todettiin FASD

Elämän onnellisin hetki muuttui pahimmaksi painajaiseksi

”Vauva oli kuin silkkipaperia. Se tärisi, näytti surulliselta ja oli aivan liian keskeneräinen kyetäkseen edes hengittämään omin avuin.” Tämä synnytystarina tuli kolmanneksi Kaksplussan tarinakilpailussa vuonna 2022.

Voit myös lukea jutun: Kun elämän onnellisin hetki muuttui pahimmaksi painajaiseksi: ”Makasin lattialla epätoivoisesti itkien, tietämättä mitä pitäisi tehdä”

Audioartikkelit ovat kuunneltavissa myös Spotifyssa ja muilla podcast-alustoilla.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X