Raskaus 17.09.2015 Päivitetty 05.12.2022

2 vauvaa kerralla? Näin kaksosraskaus etenee

Kaksosraskauteen liittyy enemmän vaivoja ja riskejä kuin tavalliseen raskauteen, mutta toisaalta kaksosraskautta seurataan tarkemmin. Kysyimme lääkäriltä ja kätilöltä, miten kaksosten odotus ja synnytys etenevät.

Teksti
Outi Rastas
Kuvat
Colourbox

Kaksosraskaus on aina yksilöllinen. Yleistä kuitenkin on se, että vatsa kasvaa nopeammin ja raskaus näkyy ulospäin aikaisemmin kuin yhden odottajalla. Myös monet raskausajan pienet ja suuremmatkin vaivat osuvat useammin kahden lapsen kantajalle.

– Usein kaksosraskaudessa esimerkiksi äidin hemoglobiini laskee eikä tahdo nousta millään, vaikka kuinka söisi rautaa, naistentautien erikoislääkäri Anna Sariola sanoo.

Alkuraskauden pahoinvointi voi kaksosraskaudessa olla tavallista rajumpaa. Äidin jalat kipeytyvät helposti ja keho kirjavoituu suonikohjuista ja raskausarvista.

Kun kannettavaa kertyy, keuhkot eivät tahdo riittää ja sydän tykyttää pienimmästäkin ponnistelusta. Tai sitten ei: joku voikin mainiosti aina loppuraskauteen saakka kaksosraskaudesta huolimatta.

Kaksosraskaus on kuitenkin aina riskiraskaus, ja siksi tuplaodottajaa seurataan yhden lapsen kantajaa tarkemmin. Ensimmäinen tarkastuskäynti äitiyspoliklinikalla osuu paikkakunnasta riippuen raskausviikoille 18–24.

Sen jälkeen tutkittavana käydään aluksi neljän, sitten kahden ja loppuraskaudesta yhden viikon välein. Yksilöllisesti harkitaan tiheämpiäkin käyntejä.

Äitiyspoliklinikalla tarkistetaan sikiöiden kasvu ja kehitys. Ultraäänellä seurataan sikiöiden liikehdintää ja mitataan lapsiveden määrää. Tarvittaessa voidaan tutkia istukan veren virtausta, nauhoittaa sikiöiden sydänääniä tai ottaa näytteitä istukasta tai lapsivedestä.

Lue, miten raskaus etenee viikko viikolta.

Kaksosraskaus – Tiheää seurantaa neuvolassa

Kaksosraskaus vaatii tiheämpää neuvolaseurantaa. Hyväkuntoiset kaksosäidit purnaavat joskus jatkuvista neuvolakäynneistä ja kontrolleista, mutta lääkäri pitää niitä tärkeinä.

– Äitiyspoliklinikalla keskitytään paljolti sikiöiden kehitykseen. Neuvolassa voidaan keskustella kaksosia odottavan äidin voinnista ja tilanteesta muutenkin kuin lääketieteen kannalta, Anna Sariola sanoo.

Neuvolan rutiinitoimet ovat kaksosraskaudessa tarpeellisia. Äidin painon seuranta, verenpaineen mittaus ja virtsan valkuaisen määrittäminen auttavat varoittamaan esimerkiksi raskausmyrkytyksestä, jonka mahdollisuus on kaksosodottajilla muita äitejä suurempi. Uhkaavaan raskausmyrkytykseen tepsii vain lepo.

– Sairaalahoitoon kaksosäidit joutuvat muita useammin korkeaksi nousseen verenpaineen tai kohonneiden maksa-arvojen vuoksi. Sen sijaan raskauden aikainen verensokerien nousu ei kaksosten odottajilla ole muita yleisempää.

Kaksosraskauden riskit

Kaksosia kantavien makuuttaminen sairaalassa ”varmuuden vuoksi” oli ennen yleistä. Nyt osastolle otetaan seurantaan, jos äidillä on niin paljon ennenaikaisia supistuksia, että kohdunsuu alkaa avautua, tai jos lapsivesi menee ennen supistusten alkamista.

Kaksosraskauden suurin riski on ennenaikainen synnytys. Kohtu kasvaa kaksosodottajalla nopeasti yhtä suureksi kuin jos sen sisällä olisi yksi täysiaikainen vauva. Tila voi käydä ahtaaksi ja lapsivesi mennä, jolloin synnytys täytyy käynnistää.

– Synnytyksen ennenaikaisuuteen emme voi valitettavasti paljoa vaikuttaa, mutta voimme vähentää äidin taipumusta saada ennenaikaisia supistuksia, Anna Sariola sanoo.

Odottajalle se merkitsee usein lepoa, lepoa ja lepoa.

– Suurin osa kaksosodottajista jää sairaslomalle viimeistään raskausviikoilla 28–30. Pakollista se ei ole, vaan jokainen kaksosraskaud on yksilöllinen. Työssä voi hyvin jatkaa, jos kohtu ei supistele ja jos äiti voi itse säädellä työrytmiään, mikä tosin on aika harvinaista nykyisessä työelämässä.

Lue odottajan ruokavaliosta

Kaksosraskaus: Kaksosten synnyttäminen

Kaksosraskaus on yleensä kestoltaan hieman normaalia raskautta lyhyempi. Kaksoset tulevat maailmaan keskimäärin pari viikkoa yksin syntyviä aikaisemmin.

– Kun kaksosraskaus on edennyt viikolle 37, tavoitteena on, että synnytys käynnistyisi itsestään. Synnytyksen käynnistämistä aletaan miettiä jo viikolla 40. Kaksosten annetaan harvoin kypsyä kohdussa sen kauempaa.

Kaksoset syntyvät keisarileikkauksella noin kaksi kertaa useammin kuin yksösvauvat. Kaksosten alatiesynnytyksen edellytyksenä on se, että vauvat kelluvat kohdussa omissa lapsivesipusseissaan ja että ainakin A-vauva on tulossa pää edellä. Suurimmassa osassa kaksosraskauksista tilanne onkin tällainen.

– Mitä pidemmälle kaksosraskaus etenee, sitä todennäköisempää on, että vauvat asettuvat valmiiksi synnytystarjontaan, Sariola sanoo.

Yhden vauvan alatiesynnytyksestä kaksosten synnyttäminen poikkeaa lähinnä siinä, että kahden kanssa äidin valinnanvapaus on rajoitettua. Hän ei esimerkiksi pääse kokeilemaan erilaisia synnytysasentoja, vaan synnytys tapahtuu aina synnytyssängyssä.

– Ennen ponnistusvaihetta äidille laitetaan valmiiksi suoniyhteys, jotta hänelle saadaan tarvittaessa nopeasti supistuksia lisäävää oksitosiinia tai voidaan korvata nestehukkaa, kätilö Heli Kondelin kertoo.

Jos kaksossynnytys pääsee käynnistymään itsestään, se sujuu yleensä mutkitta. Kun kohdussa on kaksi lasta, A-vauvan pää painaa kohdunsuuta ja synnytys etenee ripeästi.

Ensimmäisen vauvan synnyttyä seuraa pieni lepovaihe, jolloin toisen vauvan asento ehditään tarkistaa ultraäänellä. Tavallisesti B-vauva on tässä vaiheessa jo kääntynyt pitkittäin, vaikka olisi aiemmin ollut poikkitilassa.

– Ensimmäinen ponnistusvaihe on samanlainen kuin yhden vauvan synnytyksessä, mutta jos supistukset ovat hyvät, toinen ponnistusvaihe on yleensä vähän helpompi. Kudokset ovat jo antaneet periksi ja usein A:ta pienempi B-vauva mahtuu hyvin ulos, Heli Kondelin sanoo.

Noin kolmannes kaksosvauvoista syntyy keskosina, mutta on sairaaloissa nähty yli nelikiloisiakin kaksosvauvoja. Keskimäärin suomalaiset kaksoset painavat syntyessään 2,5 kg, noin kilon vähemmän kuin yksin syntyvät.

Lue myös, miten selvitä, jos perheeseen syntyy kolmoset.

Kuka saa kaksoset?

Kaksosraskaus on paljolti sattumankauppaa. Identtisten kaksosten saamiseen ei ole löydetty mainittavia tilastollisia yhteyksiä. Mutta on hieman keskimääräistä todennäköisempää, että synnytät epäidenttiset kaksoset, jos:

  • olet yli 35-vuotias
  • olet synnyttänyt jo ainakin kolme lasta
  • olet vartaloltasi kookas
  • jos suvussasi jo on (epäidenttisiä) kaksosia
  • myös hedelmöityshoidot lisäävät epäidenttisten kaksosten todennäköisyyttä.

Lue lisää:

Haaveissa kaksoset? Nämä asiat vaikuttavat todennäköisyyteen

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X