Raskaus 15.02.2023

41-vuotiaana lasta odottava Maria Ylipää Anna-lehdessä: ”Fyysinen alamäkeni alkoi, kun täytin 35 vuotta”

Vauvan saaminen nelikymppisenä on isompi elämänmuutos kuin äidiksi tuleminen nuorena, Maria Ylipää uskoo.

Teksti
Toimitus
Kuvat
Mirva Kakko

Laulaja-näyttelijä Maria Ylipää on saanut kokea raskauden kolmella eri vuosikymmenellä. Hän tuli äidiksi ensimmäisen kerran ollessaan 26-vuotias ja seuraavan kerran 32-vuotiaana. Nyt, 41-vuotiaana, hän odottaa kolmatta lastaan.

Raskaus voi vanhemmalla iällä olla varsin erilainen kokemus kuin nuorempana. Maria kertoo Anna-lehden haastattelussa, että kolmannen lapsen odotukseen on liittynyt kahdesta edellisestä raskaudesta tutun pahoinvoinnin lisäksi monenlaista vaivaa ja jatkuvaa sairastelua.

– Fyysinen alamäkeni alkoi, kun täytin 35 vuotta. Raskauden vuoksi kehoni on ollut viime kuukaudet niin kovilla, että parhailta ovat tuntuneet pitkät kävelylenkit luonnossa, hän kuvailee.

Maria Ylipää kertoo suunnitelleensa, että hän ottaisi vauvavuoden rauhallisesti. Laskeutuminen kohti maaliskuussa alkavaa äitiyslomaa on ollut helpotus.

– Tunnen kuitenkin itseni, joten kalenterissa on merkittynä jokunen työtehtäväkin.

Eniten jännittää paluu työelämään

Maria Ylipää meni naimisiin miehensä Matti Pentikäisen kanssa ollessaan 25-vuotias. Hän kertoo jakaneensa alusta asti puolisonsa kanssa haaveen isosta perheestä.

– Tätä kolmatta märehdin silti monta vuotta – tiedän kokemuksesta pikkulapsiarjen ja työn yhdistämisen olevan vaikea palapeli.

Maria kertoo pohtineensa paljon sitä, onko hänen haaveensa kolmannesta lapsesta itsekäs.

– Silti ajatus, että en ole vielä saanut kyllikseni lapsista, ei suostunut väistymään minusta. Uskon, että ikäni vaikutti päätökseemme yrittää vielä yhtä raskautta. Jos halusimme edetä asiassa, sen aika oli nyt.

Eniten muuttuvassa perhe-elämässä jännittää vauvavuoden sijaan töiden ja pikkulapsiarjen yhdistäminen. Maria Ylipää kertookin, että perheessä on tehty jo järjestelyjä asiaa varten.

– Ensimmäinen vuosi vauvan kanssa ei pelota, mutta töihin paluu aikanaan kylläkin. Siitä tulee hurja rumba.

– Vauvan saaminen 41 vuoden iässä tulee olemaan jopa isompi elämänmuutos kuin esikoisen saaminen parikymppisenä, vaikka tulimmekin puolisoni kanssa tuolloin vanhemmiksi ensimmäistä kertaa, hän toteaa Annassa.

Mitä Maria Ylipää ajattelee parisuhteista ja eroamisesta? Lue koko haastattelu Anna-lehden numerosta 7/23 tai verkosta anna.fi!

Lue myös: Anna Puu vauvatoiveestaan: ”Kysyin Jukalta, pitäisikö meidän sittenkin”

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X