Raskaus 14.01.2018 Päivitetty 29.01.2021

6 yleistä huolta raskauden aikana – ja miksi niistä ei kannata murehtia

Kaiken raskausmyllerryksen, kehon muutosten ja uuden elämänvaiheen keskellä ei ole ihme, että tuleva äiti huolestuu niin pienemmistä kuin suuremmistakin asioista. Vaikka osa huolista on aivan vakavasti otettavia, pelkojen toteutuminen on erittäin epätodennäköistä.

Teksti
Anniina Nirhamo
Kuvat
iStock

Pelko vauvan menettämisestä tai synnytykseen kohdistuva jännitys ovat hyvin yleisiä. Toiset huolet taas ovat melko irrationaalisia, sillä naisen keholle raskaus ja synnytys ovat luontaisia asioita.

Oletko sinäkin murehtinut näitä asioita?

Että saan keskenmenon

Keskenmenon pelko on yleistä ja ymmärrettävää, erityisesti jos sellaisen on kokenut jo aiemmin. Yksi keskeytynyt raskaus ei kuitenkaan tarkoita, että niin tapahtuisi jatkossa.

Raskauksista noin 20 prosenttia menee kesken ensimmäisen kolmanneksen aikana. Suurin osa keskenmenoista tapahtuu kuitenkin heti ensimmäisillä raskausviikoilla – kun nainen ei välttämättä vielä edes tiedä olevansa raskaana. 12. raskausviikon jälkeen keskenmeno on huomattavasti harvinaisempaa.

Useimmat keskenmenot johtuvat syistä, joihin ei voi itse vaikuttaa eikä niitä voi juuri ehkäistä, joten stressaaminen ei ainakaan auta asiaa. Suurin osa keskenmenoista johtuu kromosomipoikkeamista, joiden riskiä kasvattaa naisen ikä. Myös tupakointi ja ylipaino lisäävät keskenmenon riskiä.

Että vauva syntyy keskosena

Todennäköisyys vauvan ennenaikaiselle syntymiselle on todella pieni. Suomessa noin viisi prosenttia lapsista syntyy keskosena. Keskosella tarkoitetaan ennen raskausviikon 36 päättymistä syntyneitä vauvoja.

Yleisin syy ennenaikaiselle synnytykselle on monikkoraskaus, ja silloin ennenaikaiseen synnytykseen osataan varautua. Muita syitä voivat olla esimerkiksi raskausmyrkytys tai sikiön epämuodostuma, mutta usein syy jää myös epäselväksi.

Keskosten hoito on nykyisin kehittynyttä ja tehokasta, joten keskosena syntyneillä vauvoilla on hyvät mahdollisuudet selviytyä ja kasvaa samaan tahtiin kuin muutkin lapset.

Että synnytyksessä menee jokin pieleen

Ensimmäistä lastaan odottavat pelkäävät usein synnytystä, kipua ja sitä, että vauvalle sattuu jotain. Synnytyspelkoa ei kannata jäädä hautomaan itsekseen, vaan ottaa se puheeksi neuvolassa. Neuvolan kautta voi saada lähetteen pelkopoliklinikalle.

Synnytykseen voi valmistautua opettelemalla rentoutumaan. Rentoutuminen auttaa tulemaan toimeen kivun kanssa ja synnytys sujuu nopeammin. Lisäksi synnytyspelkoa voi käsitellä tutustumalla synnytyksen vaiheisiin etukäteen.

Että vahingossa litistän vauvan maatessani vatsallani

Moni miettii, voiko vahingossa vahingoittaa vauvaa esimerkiksi pyörähtämällä yöllä vatsalleen. Naisen keho kuitenkin toimii luonnostaan niin, että vauvalle on vatsassa tarpeeksi tilaa. Sikiö on turvassa äidin kohdussa vatsapeitteiden alla.

Raskauden alkuvaiheessa vatsallaan nukkuminen on sitä paitsi täysin turvallista. Kun vatsa alkaa kasvaa, sen päällä makoilu ei enää ole mukavaa tai edes mahdollista, joten asento valikoituu nukkuessakin luonnostaan johonkin muuhun.

Että raskauskilot eivät häviä koskaan

Moni ottaa paineita raskauskiloista, vaikka raskaus luonnollisesti muuttaa kehoa eikä yhdeksässä kuukaudessa vauvaa kantanut kroppa palaudu yleensä aivan hetkessä. Painon kertyminen raskausaikana on normaalia, sillä muuttunut hormonitoiminta kerryttää äidille rasvavarastoja imetystä varten. Imetys kuluttaakin hurjasti kaloreita ja usein myös polttaa raskauskilot.

Normaalipainoiselle sopiva painonnousu on 10–15 kiloa. Rasvan lisäksi sikiö, istukka, lapsivesi sekä kasvaneet kohtu ja rinnat painavat. Runsasta lihomista tulisi raskausaikana välttää, sillä se huonosta ruokavaliosta tai ylipainosta voi seurata sairauksia sekä lapselle että äidille.

Että en osaa huolehtia vastasyntyneestä

On oikeastaan hyvä merkki olla huolissaan siitä, onko itsestä hyväksi vanhemmaksi. Se tarkoittaa, että välittää ja ajattelee asiaa. Vauvan hoitaminen ei ole rakettitiedettä, ja vanhemmat oppivat yllättävän äkkiä miten vauvan kanssa toimitaan.

Lähde: The Bump, Parents.com, Women’s Health, Terveyskirjasto, Terve.fi

Lue myös:

Raskaus tuo mukanaan pelkoja – näin pidät odotushuolet kohtuullisina

Synnytyspelko: Näistä asioista on apua, kun synnytys pelottaa

12 outoa asiaa, joihin raskaana olevat helposti syyllistyvät

Painonnousu ja odotus: näin estät lihomisen raskausaikana

Lue myös

Kommentit (1)

Kolme ensimmäistä kyllä, kolme viimeistä kuulostaa omaan korvaan hassulta ja lisäisinkin listaan niiden sijaan; että lapsi ei ole terve (kehitysvamma), vauvalla on koliikki tai että joudun pitkään vuodelepoon ennen synnytystä (kaksi lasta ennestään)

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X