Raskaus 12.01.2022

Ahdistaako painonnousu raskausaikana? Asiantuntija: ”Raskaus voi olla mahdollisuus tehdä kehosuhteesta armollisempi”

Raskauskilojen kertyminen on monelle odottajalle kova paikka. Painonnoususta ahdistuminen voi myös olla reagointia tulossa olevaan isoon elämänmuutokseen.

Teksti
Anna Ferrante
Kuvat
iStock

Painonnousu kuuluu normaaliin raskauteen, keho siinä vain valmistautuu äitiyteen keräämällä vararavintoa vauvan varalle.

Kyllä ne siitä sitten yleensä lähtevät kun vauva syntyy.

Jokainen raskaudenajan painonnousun kanssa kamppaileva on varmasti kuullut nämä lauseet. Sinänsä paikkaansapitävät faktat eivät paljon lohduta, jos vaa’an kasvava lukema aiheuttaa ahdistusta.

Mikä avuksi, kun painon kertyminen ahdistaa ja jopa varjostaa odotusta?

Kätilö ja terveydenhoitaja Eeva Itkosen mukaan aivan ensimmäiseksi kannattaa miettiä, mistä kilojen lisääntymisen aiheuttama ahdistus kumpuaa ja mikä painonnoususta tekee vaikean asian.

– Raskaus ja oman kehon hallitsematon muuttuminen on iso ja näkyvä muutos ja monelle vaikea sellainen. Paino on selkeä, numeroin mitattava mittari kehon muutoksesta. Kilolukemat neuvolakortissa ja kasvava peilikuva tekevät muutoksesta näkyvän, Itkonen selventää.

Painonnousun aiheuttamaan ahdistukseen voi siten sekoittua muita, vaikeammin mitattaviin ja hahmotettaviin muutoksiin liittyviä huolia ja pelkoja eli mukana voi olla reagointia tulossa olevaan elämänmuutokseen.

– Ei ole aina helppoa erottaa, miten paljon ahdistuksessa on kyse siitä, että on tulossa iso elämänmuutos ja mikä vaa’an lukeman aiheuttamaa ahdistusta, Itkonen summaa.

Itkonen kannustaa ottamaan kiloihin liittyvät huolet rohkeasti puheeksi neuvolassa tai vaikkapa ystävien kanssa. Tai sitten ahdistuksen syitä voi yrittää ruotia ja analysoida kirjoittamalla niitä ylös. Pääasia että tunteista puhuu ja antaa niille tilaa.

Raskauden ajan painonnousussa kaiken takana ovat hormonit, ei oma laiskuus, saamattomuus tai huonot elämäntavat.

Kiloja vaan tulee – hallitsemattomuus yllättää

Kiloihin liittyvät kielteiset tunteet ovat hyvin tavanomaisia odottajille.

Usein kyse on ihan jo siitä, että kilojen hallitsematon kertyminen yllättää. Voi olla, että aiemmin elämässä on niin tottunut pitämään kaikki langat käsissään ja hallitsemaan elämän eri osa-alueita, että oman kehon eräänlainen ”irtisanoutuminen yhteistyöstä” voi tuntua jopa pelottavalta. Varsinkin jos omasta mielestään yrittää tehdä kaiken oikein eli syödä terveellisesti ja liikkua raskauden sallimissa rajoissa.

Painonnousun yksi painolasteista onkin juuri se, että ylipainosta puhutaan yhteiskunnassa usein kielteisin äänenpainoin.

Ylipaino nähdään terveysriskinä ja ylipainoisia saatetaan syyttää herkuttelusta ja laiskuudesta. Joillakin odottajilla saattaa olla huonoja kokemuksia aiemmissa kohtaamisissa terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, ehkä töksäytteleviä kommentteja tai ikäviä oletuksia elintavoista. Se saattaa aiheuttaa isoakin ahdistusta neuvolakäynneillä, jossa painon mittaaminen ja ylös kirjaaminen on oleellinen osa jokaista käyntiä.

Silloin kannattaa muistaa, että raskauden ajan painonnousussa kaiken takana ovat hormonit, ei oma laiskuus, saamattomuus tai huonot elämäntavat. Kyllästyttävät fraasit painonnousun kuulumisesta raskauteen ovat lopulta kuitenkin ihan totta.

– Kulttuurissamme on vähän sellainen valuvika, että ajatellaan raskauden ajan painonnousua turhan negatiivisesti. Arvostetaan heitä, joilla paino ei paljon nouse ja jotka pääsevät raskauden jälkeen kiloista nopeasti eroon, Itkonen huomauttaa.

Siinä ajattelussa kuitenkin unohtuu se biologinen tosiseikka, että liian pieni painonnousu etenkin normaalipainoisilla odottajilla voi olla huono juttu, vaikka sitä itse pitäisi iloisena asiana.

– Jos vastaanotolleni tulee hoikka tai normaalipainoinen nainen, jonka paino ei ole juurikaan noussut, rupean siinä kohtaa miettimään että miksi paino ei nouse ja tuleeko riittävästi energiaa äidin ja vauvan tarpeisiin.

Lue myös: Annikan paino lähti raskausaikana poikkeuksellisen rajuun nousuun – yllättävä syy vei leikkaukseen, joka kevensi 50 kiloa

Vaihda näkökulmaa: kerrakin kiloja saa tulla

Odottajan keho valmistautuu paitsi raskauteen, myös imetykseen. Aineenvaihdunta muuttuu, ja kilot kertyvät herkemmin kuin tavallisesti. Voi olla melkein kirjaimellisesti totta, että pulla päätyy lautaselta suoraan vyötärölle jenkkakahvaksi.

On myös hyvin yksilöllistä, missä vaiheessa raskautta kiloja eniten kertyy. Monilla hoikilla odottajilla paino saattaa nousta eniten ensimmäisellä ja toisella kolmanneksella. Toisilla taas painoa tulee etupäässä loppuraskaudesta.

Yhtä kaikki kiloja yleensä tulee, ja mitä paremmin on tämän tosiasian kanssa jo etukäteen sinut, sitä helpompi vaa’an kasvavat lukemat on raskauden edetessä hyväksyä. Myös näkökulmaa voi yrittää vaihtaa: kerrankin kiloja saa tulla!

– Raskaus voi olla mahdollisuus tehdä kehosuhteesta armollisempi. Monet oppivat raskauden myötä pitämään kehostaan, näkevät muutokset positiivisina ja havahtuvat siihen, että keholla on tehtävä, Itkonen muistuttaa.

Kaiken kaikkiaan painoon ei Itkosen mukaan pitäisi kiinnittää ylenmäärin huomiota raskausaikana, varsinkin jos kilot tulevat pääosin monipuolisella ja terveellisellä syömisellä.

– Myös herkut silloin tällöin kuuluvat monipuoliseen syömiseen. Kun perusasiat ovat syömisessä kunnossa, painonnoususta ei tarvitse olla huolissaan, Itkonen kiteyttää.

Lue myös: ”Paljos on tullut kiloja?” Onko raskauskiloilla mitään väliä

Painon seuraamiselle neuvolassa on perustellut syyt

Jos ylipainoa on jo valmiiksi runsaasti ja kiloja aina vaan kertyy, ei siitäkään pidä lähteä itseään ruoskimaan. Parempi tie on miettiä syömistä oman hyvinvoinnin kannalta ja tehdä ruokavalioon pieniä muutoksia, kuten ateriarytmin viilausta ja herkuttelun rajaamista tiettyihin tilanteisiin. Isoihin ruokaremontteihin ei energia ja motivaatio välttämättä riitä, kun on muutenkin isojen muutosten äärellä ja raskaushormonit väsyttävät.

– Jos piiskaa ja syyttää itseään kiloista tai terveydenhuollosta valistetaan, miten vaarallista liikakilot ovat, lopputulos voi kääntyä päinvastaiseksi kuin on tarkoitettu eli huonommaksi. Kannattaa ennemmin miettiä, miten omaa hyvinvointia voisi lisätä ruokavalio yhtenä osana ja unohtaa vaa’an lukemat vaikka kokonaan. Kilomääriin tuijottaminen saattaa vain lisätä ahdistusta ja syyllisyyttä, jolloin terveellisten elämäntapojen ajatteluun jää entistä vähemmän voimavaroja, Itkonen sanoo.

Monia odottajia ahdistaa erityisesti neuvolan punnitukset. Onko neuvolassa sitten pakko punnita paino joka ikinen kerta?

Itkonen muistuttaa, että mikään neuvolassa ei ole pakollista, vaan kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen. Painoa kuitenkin seurataan monesta hyvästä syystä, eikä tärkein niistä suinkaan ole ihmisten lihomisen tarkkailu. Painonnousun seuraaminen on mittari, jota käytetään seulana monessa raskauden kulkuun vaikuttavassa asiassa kuten raskausdiabeteksen seulonnan kohdentamisessa.

– Neuvolassa voi myös sopia, että terveydenhoitaja kirjaa painon ylös, ilman että odottaja näkee lukemaa. Tämä voi vähentää konkreettisesti painonnousuahdistusta ja vapauttaa energiaa muuhun kuin lukemien tarkkailuun ja painosta murehtimiseen, Itkonen vinkkaa.

Lue myös: Paino nousee lähes aina raskausaikana – tiedätkö, mistä raskauskilot koostuvat?

Anna.fi: Näyttelijä Essi Hellén käsitteli ulkonäköpaineitaan terapiassa: ”En halua tietää, paljonko painan”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X