Raskaus 19.07.2013 Päivitetty 15.06.2021

Äitiysajan tuet

Teksti
Toimitus
Kuvat
SKOY

Äitiysrahaa maksetaan äidille 105 arkipäivältä. Sen jälkeen alkaa vanhempainrahakausi.

Kun olet saanut neuvolasta raskaustodistuksen, voit hakea äitiysrahaa. Sitä tulee hakea viimeistään kaksi kuukautta ennen laskettua synnytysaikaa.

Äitiysloman voi aloittaa aikaisintaan 50 arkipäivää (arkipäiviin lasketaan ma–la) ja viimeistään 30 arkipäivää ennen laskettua aikaa. Loman aloitusajankohdan voi valita itse. Äitiysrahaa maksetaan 105 arkipäivältä.

Erityisäitiysvapaata voivat saada naiset, joiden työ saattaa olla vaaraksi sikiölle tai raskaudelle.

Jos lapsi syntyy ennenaikaisesti, äitiysrahaa saa heti syntymää seuraavasta arkipäivästä alkaen.

Lue: Saanko palkkaa äitiyslomalla?

Äitiysrahan suuruus riippuu tuloista

Äitiysrahan sen suuruus riippuu tuloista. Osa työnantajista maksaa äitiysvapaan alkuajalta palkkaa (ja Kela maksaa työnantajalle tästä korvausta); tilanne kannattaa tarkistaa ammattiliitosta tai oman alan työehtosopimuksesta.

Äitiys- ja vanhempainraha määräytyvät ensisijaisesti etuusoikeutta edeltävänä vuonna toimitetun verotuksen mukaan. Esimerkiksi vuonna 2015 alkavat äitiysrahat lasketaan vuoden 2013 tulojen perusteella.

Jos tulot ovat nousseet 20 prosenttia tai enemmän verotusvuoteen verrattuna, äitiysrahan suuruus voidaan laskea viimeksi kuluneiden kuuden kuukauden tulojen perusteella.

Jos olet opiskelija tai työtön, äitiysraha maksetaan vähimmäismääräisenä.

Lisätietoa yrittäjien äitiysrahoista löytyy Kelan sivuilta.

Vanhempainrahakauden voi jakaa

Äitiysrahakautta seuraa heti perään 158 arkipäivän mittainen vanhempainrahakausi, ja tämä etuus maksetaan joko äidille tai isälle. Tuen määrää voi arvioida laskurilla.

Lapsi on noin yhdeksän kuukauden ikäinen, kun vanhempainraha päättyy. Vanhemmat voivat olla vapaalla vuorotellen mutta eivät yhtä aikaa (poikkeuksena monikkoperheet).

Kelan lapsiperhe-etuuksiin kuuluvat myös äitiyspakkaus, isyysraha (noin 9 viikkoa, kunnes lapsi on 2 v), lapsilisä, kotihoidon tuki, osittaisen hoidon tuki ja yksityisen hoidon tuki. Kelan tukia voi hakea verkossa Kelan sivustolla pankkitunnusten avulla.

Kela-Kerttu-palvelussa voi kysyä yksityiskohtaisempia tietoja tuista.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X