Raskaus 09.12.2021

Äitiyspakkaus 2022 julkistettiin – katso kuvat pakkauksen sisällöstä! Yleisö sai tänä vuonna äänestää kaksi eri kuosia

Vuoden 2022 äitiyspakkauksessa on 43 eri tuotetta.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Jari Riihimäki / Kela

Äitiyspakkaus 2022 julkistettiin tällä kertaa poikkeuksellisen aikaisin, jo 9. joulukuuta 2021. Syynä aikaiselle julkistamiselle on syntyyvyyden kääntyminen nousuun.

– Suomessa korona-aika nosti syntyvyyden poikkeukselliseen kasvuun, vaikka muissa Pohjoismaissa kävi toisin, kertoo Kelan etuuspäällikkö Johanna Aholainen tiedotteessa.

Kuten edeltäjänsä, äitiyspakkaus 2022 sisältää vauvan vaatteita ja hoitotarvikkeita. Tänä vuonna vuodelaatikon kuosi koreilee vaaleansinisen, kirkkaankeltaisen sekä hiekan sävyissä. Perhe-nimisen kuosin on suunnittellut japanilainen Aya Iwayan.

Lue myös: Miksi lapsilisä on ensimmäisestä lapsesta vähemmän kuin toisesta?

Edellisvuosina vain yhden tuotteen ilme on päätetty yleisöäänestyksellä, mutta tänä vuonna asiakkaat päättivät kahden kuosin kohtalosta: ulkohaalarin tummansinisestä Muumi-kuosista sekä peitemakuupussin vaaleasta Norppa-kuosista. Ääniä annettiin 8000.

Äitiyspakkaus 2022 korostaa laatua

Pakkaukseen sisältyy 43 erilaista tuotetta, mutta yhteensä tuotteita on 50. Kelan mukaan tuotteiden monikäyttöisyyteen, laatuun ja vastuullisuuteen on kiinnitetty huomiota tänä vuonna erityisen paljon.

Erilaisia tuotteita on seitsemän vähemmän kuin viime vuonna. Tuotteiden laatua on korostettu hinnan sijaan, Kelasta kerrotaan.

Värimaailma on hillitty. Sinisen, harmaan, valkoisen sekä beigen sävyt sekä keltaiset yksityiskohdat toistuvat.

äiityspakkaus 2022

Äitiyspakkaus 2022 suosii neutraaleja, hillittyjä sävyjä.

– Puuvillaisista tuotteista suurin osa on luomupuuvillaa, ja muutama tuote on valmistettu osin tai kokonaan kierrätysmateriaaleista, Aholainen esitteli äitiyspakkauksen julkistamistilaisuudessa.

Monikäyttöisyyden painottaminen näkyy tänä vuonna siten, että pakkauksessa on mukana kaksi jatkopalabodya. Jatkopalojen ansiosta vaate sopii vauvalle pidempään. Pakkauksen kaikissa housuissa on lisäksi pitkät käännettävät resorit sekä lahkeissa että vyötäröllä.

Lue myös: Vauva kasvoi, äitiyspakkaus jäi – 5 vinkkiä, miten hyödynnät äitiyspakkauksen tuotteita myöhemmin

Nämä äitiyspakkaus 2022 kätkee sisäänsä

 

äitiyspakkaus 2022

Ulkohaalari-makuupussi. Muumi-kuosi valittiin äänestyksellä. Se sai 59 prosenttia äänistä.

äitiyspakkaus 2022

Viltti.

äitiyspakkaus 2022

Harsot.

 

Beiget collegehousut.

Jatkapalabody.

Ruokakaukalo.

Peitemakuupussi, jonka Norppa-kuosi valikoitui voittajaksi asiakkaiden äänten perusteella. Se sai 56 prosenttia äänistä.

äitiyspakkaus 2022

Lämpörukkaset.

Liukuestesukat.

Luomupuuvillalapaset.

äitiyspakkaus 2022

Luomupuuvillaiset sukat.

 

Mustat puolipotkuhousut.

Puolipotkuhousut.

Harmaa villasekoitehaalari.

Neulemyssy.

Kypärämyssy.

Luonnonvalkoinen kietaisubody.

Aalto-body.

äitiyspakkaus 2022

Oranssi jatkopalabody.

äitiyspakkaus 2022

Sienimetsä-body.

äitiyspakkaus 2022

Voikukka-body.

äitiyspakkaus 2022

Potkupuku.

äitiyspakkaus 2022

Lyhythihainen, raidallinen body.

Valkoinen peite.

äitiyspakkaus 2022

Pussilakana.

äitiyspakkaus 2022

Aluslakana.

Pyyheliina hupulla.

äitiyspakkaus 2022

Kuolalappu.

äitiyspakkaus 2022

Hygieniatuotteet.

Viime vuoden äitiyspakkauksesta puuttui kuumemittari, koska koronapandemia aiheutti mittareiden toimitusvaikeuksia. Äitiyspakkaus 2022 sisältää jälleen kuumemittarin, joka on ollut pakkauksen vakituote vuosikausia.

äitiyspakkaus 2022

Nalle.

äitiyspakkaus 2022

Ensikirja.

Äitiyspakkaus 2022 sisältää ensikirjan Ilo pisaroi!, jossa on lastenrunoja sekä vauvan hierontaohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Äitiyspakkaukseen oikeutetut henkilöt voivat halutessaan tilata Kelasta kirjan saamenkielisen version, mikä on uutta edeltäviin vuosiin nähden.

Faktoja äitiyspakkauksesta

Äitiysavustusta alettiin jakaa vähävaraisille perheille Suomessa vuodesta 1938 lähtien. Vuodesta 1949 alkaen se tuli kaikkien äitien saataville.

Vuoden 2022 äitiyspakkauksen tiedotustilaisuudessa Kelan tutkija Anneli Miettinen toteaa, että alkuaikoinaan äitiyspakkauksen arvo oli suuri. Se vastasi noin kolmannesta teollisuustyöntekijän palkasta.

– Nykypäivänä tilanne on toinen, Miettinen sanoo.

– Äitiyspakkaus ei ole samoissa määrin enää toimeentulon turva, mutta pakkaus koetaan hyvin tärkeäksi perheissä.

Kelan toteuttamassa kyselyssä 95 % vastaajista kertoikin olevansa ylpeitä suomalaisesta äitiyspakkauksesta.

Kelan julkaisemassa tiedotteessa etuuspäällikkö Johanna Aholainen nostaa esille, että äitiyspakkauksen merkitys tällaisina aikoina suorastaann korostuu.

– Vanhemmuudesta koetaan paljon paineita, ja suomalaisvanhemmat myös uupuvat usein verrattuna muihin Euroopan maihin.  Kelan äitiyspakkaus on yksi tapa auttaa perheitä alkuun ja keskittymään ainutlaatuiseen vauva-aikaan.

Äitiysavustuksen voi saada äitiyspakkauksena tai 170 euron suuruisena rahana. Ensisynnyttäjistä lähes kaikki, 95 prosenttia, valitsevat äitiyspakkauksen. Kaikki synnyttäjät huomioiden vain kolmasosa ottaa avustuksen rahana, Kelasta kerrotaan.

Äitiyspakkaus 2022 menee jakoon sitten, kun vuoden 2021 pakkaukset on jaettu loppuun. Pakkauksen vaihtumisajankohta riippuu siitä, kuinka paljon äitiysavustushakemuksia Kelalle on tullut. Edellisinä vuosina uusia pakkauksia on saanut vasta keväällä, mutta nyt vaihtumisajankohdaksi arvellaan jo alkuvuotta syntyvyyden nousun takia.

Lähde: Kela

Lue myös: Näin äitiyspakkaus on muuttunut – katso, millainen se on ollut eri vuosina!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X