Raskaus 11.09.2022 Päivitetty 15.04.2024

Akupunktio voi tuoda avun yllättäviin vaivoihin: Helpottaa raskauspahoinvointia ja nopeuttaa jopa synnytystä

Akupunktio raskausaikana voi lieventää raskauspahoinvointia ja nopeuttaa jopa synnytystä. Akupunktiohoitajalla tulee olla asianmukainen koulutus ja riittävä osaaminen raskausakupunktion tekemiseen.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Akupunktio on kiinalaisen lääketieteen vanha hoitomenetelmä, joka perustuu elimistön tasapainoon. Pistämällä akupunktioneuloja tarkoin määriteltyihin ihon pisteisiin voidaan lievittää esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön kipuja, niskan ja hartioiden särkyä, selkävaivoja tai migreeniä.

Akupuntio on myös yksi lääkkeettömän kivunlievityksen vaihtoehto synnytyksessä. Tutkimusten mukaan akupunktion teho voi olla lumehoidon luokkaa tai vain hieman parempi, mutta siitä huolimatta potilas saattaa kokea sen avulla huomattavaa kivunlievitystä.

Akupunktio voi lieventää raskauspahoinvointia ja nopeuttaa synnytystä

Raskaana olevat voivat kokea akupunktiosta suurtakin hyötyä erilaisiin vaivoihin. Niin uniongelmat, selkävaivat kuin päänsärky voivat helpottua jo yhden kerran jälkeen – yleensä kuitenkin vasta useampien hoitosarjojen myötä.

Raskausajan akupunktion on tutkittu vaikuttavan positiivisesti synnytykseenkin nopeuttamalla sitä jopa parilla tunnilla. Hoidossa on kuitenkin varottava olla käynnistämättä synnytystä ennen kuin sen aika on.

– Esimerkiksi selkävaivoja hoitaessa raskaana olevan lantion asento voi muuttua optimaalisemmaksi vauvan asentoa ajatellen. Ja kun vauvan asento on optimaalinen, niin on synnytys voi olla vähemmän pitkittynyt tai ”paljon toimenpiteitä” sisältävä. Uskon, että akupunktio nostattaa myös mielihyvähormonia, oksitosiinia. Siksi täytyy tietää, miten ei käynnistä synnytystä akupunktiolla, ellei ole sen aika, kätilö ja akupunktioterapeutti Anu Lampinen toteaa.

Lue myös: Voiko akupunktiolla käynnistää synnytyksen? Näihin asioihin akupunktio voi tuoda synnytyksessä apua

Ei välttämättä auta vaikeaan hyperemeesiin

Akupunktiopisteiden valinta riippuu kiinalaisen, ei länsimaisen lääketieteen diagnoosista. Koska pahoinvointi on länsimainen diagnoosi, muutetaan se oireiden perusteella kiinalaiseksi diagnoosiksi ja akupunktiopisteet valitaan sen perusteella. Toisilla pahoinvointi voi helpottaa nopeastikin, toisilla ei yhtään.

– Ongelmana on, että raskaana olevat sinnittelevät vaivan kanssa aivan liian pitkälle, jolloin hoidetaan montaa pahoinvoinnin mukana tuomaa vaivaa ja näin vaiva on tiukemmassa parantua. Joskus akupunktio helpottaa pahoinvointia vain muutamaksi päiväksi, kunnes se palaa. Silti raskaana olevat kokevat pienenkin lepohetken pahoinvoinnista jaksamisen kannalta tärkeäksi, Lampinen kertoo.

Vakavaa raskauspahoinvointia eli hyperemeesiä on Lampisen mukaan vaikeinta hoitaa akupunktiolla, mutta niin sanottuun normaaliin raskauspahoinvointiin hoito tehoaa paremmin. Vaikka hyperemeesin aiheuttama pahoinvointi ei poistuisikaan neuloilla, niin usein siihen liittyvä närästys tai röyhtäily kuitenkin vähenee. Akupunktio toimii ylipäätäänkin parhaiten sarjamuotoisena hoitona, joten Lampinen kehottaa antamaan sille useamman mahdollisuuden.

Akupunktio sopii kaikille, joilla ei ole voimakasta neulakammoa

Akupunktion hyödyt ovat yksilöllisiä eikä se välttämättä auta kaikkia tai korjaa kaikkia vaivoja. On kuitenkin aina positiivista, jos raskaudenkin aikana vaivat vähenevät, eivät pahene tai hoidolla pystytään kenties estämään jokin toinen ongelma.

– Olen hoitanut akupunktiolla kaikenlaisia vaivoja raskaana olevilta: migreeniä, rannekanavaoireyhtymää, närästystä, vanhan sektioarven kipua, suonenvetoja, kutinaa sun muuta. Myös unihäiriöt, jotka tuovat helposti mukanaan mielen mataluutta, voivat helpottua, Lampinen kertoo.

Tutkimusten mukaan akupunktiolla ei ole vaarallisia vaikutuksia raskauteen. Se ei kuitenkaan poissulje länsimaista lääketiedettä.

– Joskus olen lähettänyt asiakkaan suoraan päivystykseen esimerkiksi raskausmyrkytyksen tai -hepatoosin oireiden takia. On myös tärkeää, kuka hoitoa tekee. Itse katsoisin WHO:n suosituksen mukaisen akupunktiokoulutuksen ja muun riittävän perehtymisen raskausakupunktioon tärkeiksi kriteereiksi akupunktioterapeuttia valitessa, Lampinen korostaa.

Lue myös: Mariskalle oli sanottu, ettei hän voi saada lapsia – tuli lopulta raskaaksi 36-vuotiaana: ”Sain akupunktiosta valtavasti apua”

Lähteet: Kätilötalo, Terveyskirjasto

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X