Raskaus 30.11.2020 Päivitetty 13.01.2021

Kaikki alkuraskaudesta – vointi, oireet ja raskauden seuranta

Alkuraskaus voidaan mieltää suurin piirtein odotusajan ensimmäiset kolme kuukautta kattavaksi ajanjaksoksi. Alkuraskaudessa on omat oireensa ja tuntemuksensa.

Teksti
Tiina Torikka
Kuvat
iStock

Alkuraskaus on odottavalle äidille muutosten aikaa, kun ruumis ja mieli alkavat totutella vauvan tuloon. Usein alkuraskaudeksi käsitetään odotuksen ensimmäinen kolmannes, eli raskausviikot 1–13.

Kokosimme kattavan tietopaketin asioista, jotka mietityttävät monia odottajia omaan vointiin, oireisiin ja tulevaan elämänmuutokseen liittyen.

Alkuraskaus tuo ensimmäiset oireet ja muutokset vartalossa

Ennen raskaustestiä oireet tai vointi saattavat antaa viitteitä siitä, että munasolu on hedelmöittynyt. Moni alkaa kokea lämpöilyä, tuntemuksia alavatsassa tai aistiherkkyyksiä.

Joillakin raskauden ensioire voi olla vaikkapa harmillinen hiivatulehdus, jolle hormonitasojen muutos helposti altistaa. Joissakin tapauksissa alkuraskaus taas ei olon perusteella eroa normaalitilanteesta juurikaan.

Huolestuttavista merkeistä pikkuhousuissa ei ole syytä saman tien hätääntyä. Vaikka vessakäynnillä paperiin jäisi veritahraa, saattaa raskaus silti olla onnistunut. Kivuton, niukka verenvuoto on alkuraskaudessa jopa tavallista.

Koska raskaudesta uskaltaa kertoa läheisille?

On käynyt yhä tavanomaisemmaksi, että ilouutista ei peitellä läheisiltä. Yhä useampi haluaa kertoa siitä alkuraskaudessa, jo hyvin pian sen käytyä itselle ilmi. Tavallisinta vaikuttaa kuitenkin edelleen olevan raskaudesta kertominen ultraäänitutkimuksen jälkeen, kun alkuraskaus ja sen mukanaan tuoma epävarmuus alkaa jo hieman helpottaa.

On monia vaihtoehtoja, miten kertoa raskaudesta.

Neuvolakäynnit, sydänäänet ja sikiön liikkeet

Raskausviikkojen edetessä koittaa monelle merkkihetki, kun pääsee ensimmäiseen neuvolaan. Ensimmäinen neuvola ajoittuu usein 8.–10. raskausviikolle.

Jo ennen neuvolaa on mahdollista käydä varhaisultrassa yksityisklinikalla tai jos kunta järjestää. Ensimmäinen ultra tehdään tavallisesti raskausviikoilla 10–13. Monelle alkuraskaus konkretisoituu vauvan näkemisen jälkeen aivan uudella tavalla.

Aina ei ole helppoa tunnistaa sikiön liikkeitä ensimmäistä kertaa, sillä tuntemukset voivat alkuun olla epämääräisiä. Mutta kun hennot potkut alkaa erottaa vatsan omista kurinoista, kiintymys omaan pikkuiseen kasvaa jälleen uudelle tasolle.

Äitiysneuvolassa saa aikanaan kuulla vauvan sydänäänet! Jos odottajalla on vatsan seudulla runsaasti rasvaa, sykkeen kuuntelu on hankalampaa. Syke voi olla hankala kuulla silloinkin, jos istukka on kohdun etuseinässä.

Alkuraskaus ja hyvinvointi

Positiivinen raskaustesti aiheuttaa usein muutoksia ruokavalioon. Tietyt bakteeririskit on hyvä välttää syömisissään, ja ravitsemustaan kannattaa tukea jo alkuraskaudessa tärkeillä vitamiineilla, eritoten foolihapolla.

Yhtä paljon huomiota tulee kiinnittää raskausajan henkiseen hyvinvointiin. Etenkin alkuraskaus on voimakkaiden hormonimyrskyjen aikaa. Raskaushormonit sekoittavat herkästi odottavan äidin mieltä ja onkin aivan normaalia, että raskaus voi jopa ahdistaa.

Äidit puhuvat tervetulleen avoimesti myös raskauden myötä heränneistä synkistä ajatuksista.

Pelko keskenmenosta voi varjostaa alkuraskautta

Aina raskaus ei pääty onnellisesti. Alkuraskaudessa keskenmenoriski on suurin. Keskenmenon oireet ovat moninaisia, eikä esimerkiksi verenvuoto useinkaan ole merkki pahimmasta.

Toistuvia keskenmenoja saa vain yksi nainen sadasta. Toistuvien keskenmenojen syyn selvittäminen sekä hoito ovat tärkeitä.

Iloa, eloa!-blogi: Aamulla mulla oli vauva kohdussa, illalla muovipussissa. Keskenmeno.

alkuraskaus

Alkuraskaus on epätodellisen tuntuista aikaa ilman näkyvää vauvavatsaa ja kuvamuistoja. Niiden aika tulee vielä!

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X