Ehkäise kaatumisriskiä raskausaikana – näissä tilanteissa lääkäriin!

Kaatuminen pelottaa monia raskaana olevia etenkin talvella, mutta kyljelleen muksahtaminen on yleensä vaaratonta. Selvitimme, miten kaatumisriskiä voi vähentää ja milloin kaatuminen voi vahingoittaa sikiötä.

Teksti Janica Brander
Kuvat iStock
Liukkailla talvikeleillä raskaana olevan kannattaa olla erityisen varovainen.

Kaatuminen tai isku vatsaan aiheuttaa elokuvissa usein keskenmenon. Todellisuudessa kaatumisesta johtuvat keskenmenot ja ennenaikaiset synnytykset ovat erittäin harvinaisia. Kaatuminen voi kuitenkin aiheuttaa kipuja tai murtuman, jotka hankaloittavat raskautta.

Näin ehkäiset kaatumisia kotona ja kaduilla:

1. Kartoita kodin ja kulkureittien vaaranpaikat

Jo tietoisuus ahtaista, jyrkistä ja liukkaista paikoista auttaa välttämään kaatumista. Mieti yleisimpiä kulkureittejäsi ja millaisia riskejä niiden varrella on. Raskauden loppuvaiheessa liikkumista vaikeuttavat esimerkiksi liukuesteettömät portaat, jäiset mäet, lattioilla lojuvat tavarat ja johdot.

Poista mahdollisimman monta riskitekijää. Sopikaa perheen kanssa, että kengät ja lelut säilytetään omissa paikoissaan, ei keskellä lattiaa. Kiinnittäkää portaisiin liukuesteet ja varmistakaa, ettei käytävien poikki kulje johtoja tai pistorasioita.

Liukkaat matot kannattaa vaihtaa tai niiden alle voi panna liukuesteet. Kylpyhuoneessa ja ammeessa kannattaa käyttää kumipohjaisia mattoja. Vältä huonosti hoidettuja ja pimeitä kävelyteitä ja vaadi huoltoyhtiöltä hiekoitusta.

Keskustele: Oletko kaatunut raskaana ollessasi?

2. Satsaa hyviin kenkiin ja liukuesteisiin

Suuri vatsa, painonnousu, turvotus ja nivelien löystyminen voivat tehdä kävelystä huteraa. Kenkien mukavuus ja turvallisuus ovatkin kaiken a ja o.

Vaikka pystyisit seisomaan korkokengissä, mieti, onko niiden käyttö järkevää, jos joudut liikkumaan. Nivelten ja kudosten löystyminen lisää muljahdusten riskiä huterilla kengillä. Ergonomiset, matalat kengät taas tukevat niveliä.

Käytä liukkaalla säällä matalia kenkiä, joiden pohja ei luista. Voit lisätä pitoa kenkiin kiinnitettävillä liukuesteillä. Kenkäkaupoista ja suutareista löytyy myös siroja ja erilaisiin kenkiin sopivia malleja, jotka eivät pilaa esteetikon lookia.

Keskustele: Miten raskaus vaikuttaa yliliikkuviin niveliin?

3. Jännitä korsetti, rentouta polvet

Keskivartalon syvien lihasten tuki auttaa säilyttämään tasapainon. Tuntumaa korsettiin voi hakea raskausaikanakin, vaikka raju vatsalihastreeni ja lankutus kannattaa unohtaa. Kuvittele, että pidätät virtsaa tai jalassasi on tiukat housut. Mielikuvaharjoitus auttaa pitämään tukilihakset hereillä.

Sen sijaan jalkoja ei kannata jännittää tikkusuoriksi. Jalkojen suoristaminen on vaistomainen reaktio liukkaalla alustalla. Tämä kuitenkin lisää kaatumisen riskiä. Yritä pitää polvet pehmeinä, joustavina ja kevyessä koukussa.

4. Valmistaudu heikotukseen

Verensokerin lasku, väsymys, jano ja kuumuus voivat aiheuttaa heikotusta. Tällöin tasapaino pettää helpommin.

Laukkuun kannattaa varata aina vesipullo ja pientä syötävää torjumaan huonoa oloa. Kun lähdet ostoksille, suosi helposti riisuttavia vaatteita, kuten neuletakkeja. Jos jännität keliä tai jaksamistasi, älä ota riskejä. Vältä paikkoja, joissa liikkuminen on vaikeaa tai pelkäät tulevasi pahoinvoivaksi.

Koska kaatuminen on vakavaa?

Elokuvissa kaatumiset ja lyönnit vatsaan aiheuttavat helposti keskenmenon. Tämä ei onneksi vastaa todellisuutta. Kohtu on joustava ja suojaa sikiötä kuin lihas. Jotta isku vaarantaisi raskauden, sen pitäisi olla todella kova, esimerkiksi puristuminen rajussa kolarissa.

Voimakas isku voi aiheuttaa kohdun repeämisen tai istukan irtoamisen. Tämä on kuitenkin harvinaista. Pienistä muksahduksista ei ole sikiölle yleensä haittaa, jos äiti kaatuu kyljelleen tai selälleen.

Kaatumisen jälkeen kannattaa kuitenkin käydä neuvolassa tai lääkärissä tarkistuttamassa vauvan sydänäänet. Tämä helpottaa ennen kaikkea äidin oloa, kun stressi laukeaa. Myös sikiön liikkeet kertovat, että kaikki on hyvin.

Lääkäriin pitää lähteä välittömästi, jos sikiön liikkeet vähentyvät tai katoavat tai kaatuminen aiheuttaa kovaa kipua tai verenvuotoa. Nämä voivat olla kohdun repeämisen tai istukan irtoamisen merkkejä. Myös kaatumisen aiheuttamista ennenaikaisista supistuksista pitää kertoa lääkärille.

Lähteet: Duodecim, Parents, Terveyskylä, Vau.fi

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä