Imetys ja vauvan ruoka 08.02.2017 Päivitetty 14.08.2019

Ensiodottajan aakkoset – tunnetko jo nämä oudot raskaus- ja synnytystermit?

Mitä on mekonium? Miksi vastasyntynyt on keltainen? Raskauteen, synnytykseen ja vauva-aikaan liittyy paljon sanoja, jotka saavat ensikertalaisen hämilleen. Kaksplus suomensi oudot termit odottajalle.

Teksti
Maria Mäkelä
Kuvat
Istock

Ennen synnytystä

Rv: raskausviikko

Kun olet vaikkapa 17. raskausviikolla, raskautesi on kestänyt 16 viikkoa. Sikiö taas on tässä vaiheessa 14 viikkoa vanha. Yritä pysyä kärryillä!

linea negra: joillekin naisille raskauden aikana vatsaan piirtyvä tumma pigmenttiviiva

Usein linja kulkee keskellä mahaa navasta alaspäin, toisinaan se ulottuu koko kummun poikki. Vanhan uskomuksen mukaan napaan asti ulottuva viiva ennustaa tyttöä, koko vatsan mittainen taas poikaa.

La: laskettu aika

La on arvio siitä, milloin lapsesi syntyy. Se lasketaan joko tiedetyn hedelmöittymispäivän mukaan tai tyypillisemmin viimeisten kuukautistesi alkamispäivästä.

Harva lapsi syntyy juuri laskettuna aikana. Voit laskea pitäväsi vauvaa sylissäsi viimeistään noin kaksi viikkoa lasketun ajan jälkeen, sillä sitä myöhemmäksi synnytyksiä ei lykätä. Yliaikaisessa raskaudessa synnytys yleensä käynnistetään.

Tarkista oma laskettu aikasi raskauslaskurista.

Synnärikassi: laukku, joka pakataan hyvissä ajoin ennen laskettu aikaa ja napataan mukaan sairaalaan h-hetken koittaessa

Myyttiseen kassiin pakataan toiveikkaasti kuivattuja hedelmiä energiaa antamaan, meikit ja tyylikäs oloasu. Jos kassi ei unohdu kiireessä kotiin, se saattaa pölyyntyä huoneen nurkassa, kun hiihtelet naama valkoisena ympäri osastoa vaaleanpunaisessa sairaalakaavussa ja ahmit sukulaisten tuomia suklaita.

Oikeasti tarvitset synnytyssairaalaan mukaan vain henkilökohtaiset lääkkeesi ja vauvalle vaatteet kotiinpaluuta varten.

Synnytyksen aikana ja jälkeen

Episiotomia: välilihan leikkaus

Eppariksikin kutsutussa episiotomiassa emätintä laajennetaan kirurgisesti synnytyksen helpottamiseksi. Karulta kuulostava toimenpide tehdään vain, jos vauvan tai äidin tila sitä vaatii. Leikkaushaava paranee muutamassa viikossa. Episiotomia tehdään paikallispuudutuksessa.

Välilihan öljyäminen ja venyttäminen ennen synnytystä voivat ehkäistä repeytymistä.

Lapsenkina: vastasyntyneen ihoa peittävä tahnamainen aine, joka on kohdussa suojellut sikiön ihoa lapsivedeltä

Vaikka vastasyntynyt vauva pestäänkin, kinaa ei ole tarpeellista hinkata kokonaan pois, sillä se toimii luonnon omana kosteusvoiteena vauvan iholla.

Napatynkä: napanuorasta jäljelle jäävä tynkä, joka irtoaa itsekseen parin viikon sisällä vauvan syntymästä

Napa-alue vaatii alkuun huolellista puhdistusta, joten kannattaa varustautua pumpulipuikoin ja vanulapuin.

Vastasyntyneen keltaisuus: tavallisesti vaaraton oire, jota saattaa esiintyä vastasyntyneillä ja erityisesti ennenaikaisesti syntyneillä

Useimmiten keltaisuuden aiheuttaa hemoglobiinin hajoamistuote bilirubiini, jota kypsymätön maksa ei kykene poistamaan verenkierrosta. Joskus keltaisuus johtuu rintamaidosta tai äidin ja lapsen veriryhmien erilaisuudesta.

Mekonium, lapsenpihka: vastasyntyneen ensimmäinen kakka

Vihertävänmusta, tervamainen uloste sisältää muun muassa lapsivettä, limaa sekä ihon ja suolten soluja. Hurjasta sisällöstään ja ulkonäöstään huolimatta mekonium ei haise.

Vastasyntyneen kanssa

Imetystyyny: usein u-kirjaimen muotoinen, napakka tyyny, jolla vauva voi kölliä rintaa imiessään

Vapauttaa äidin kädet ja auttaa pitämään olkapäät ja selän rentoina. Monen mielestä tavallinen tyyny ajaa saman asian, mutta maratonimettäjät vannovat imetystyynyn nimeen. Miinuspuolena kallis hinta, toisaalta tyynyn voi hankkia käytettynä ja myydä eteenpäin.

Rintakumi: ohut, silikonista valmistettu ”tekonänni”

Jos imetys ei onnistu äidin matalien tai sisäänpäin kääntyneiden rinnanpäiden tai vastasyntyneen heikon imukyvyn vuoksi, rintakumista voi olla apua. Varmuuden vuoksi sitä ei kannata käyttää.

Rintapumppu: sähköllä toimiva tai käsikäyttöinen apuväline maidon pumppaamiseen rinnoista

Hyödyllinen esimerkiksi silloin, kun haluat pumpata maitoa varastoon omia menojasi varten tai tuttipulloon isän tarjottavaksi. Käsikäyttöisellä pumpulla yleensä pärjää hyvin. Sähkökäyttöinen rintapumppu on etenkin äidinmaidon luovuttajalle tärkeä. Luovuttaja saa pumpun lainaksi sairaalasta.

Nännivoide: voide rinnanpäiden hoitoon imetyksen aikana

Saattaa pelastaa paitsi kuivat, arat ja haavautuneet nänninpäät, myös koko imetyksen. Suosi merkkejä, joita ei tarvitse pestä pois ennen imetystä.

Liivinsuojat: rintaliiveihin sujautettavat suojat, jotka säästävät maitotahroilta paidanetumuksessa

Suojia on saatavana joko kertakäyttöisinä tai pestävinä kestoversioina. Jostain syystä ne ponnahtelevat helposti liiveistä yleisillä paikoilla imettäessä. Silti mukavampi vaihtoehto kuin ne maitoläikät paidassa.

Imettäjälle hyödyllisiä apuvälineitä voivat olla myös esimerkiksi imetystee, maidonkerääjä, harsoliinat tai rintaöljy.

Lue myös: Näistä merkeistä tiedät, että imetys sujuu
Vastasyntynyt – näin huolehdit tulokkaasta 

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X