Raskaus 25.10.2021

Etinen istukka voi aiheuttaa riskejä raskaudelle: ”Matala sijainti voi ilmetä verenvuotona”

Etinen istukka tarkoittaa matalalla kohdussa sijaitsevaa istukkaa, joka voi aiheuttaa tiettyjä riskejä odotusaikaan. Sen sijaan sillä, onko istukka edessä vai kohdun takaosassa ei ole terveydellistä merkitystä.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Kysyimme naistentautien, synnytysten ja perinatologian erikoislääkäri Leena Rahkoselta Lääkärikeskus Aavasta, mitä etisestä istukasta olisi hyvä tietää.

1. Mitä etinen istukka tarkoittaa?

Etinen istukka tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että istukka sijaitsee kohdun alaosassa ja peittää kohdunkaulakanavan sisäsuuta kokonaan tai osittain. Etinen istukka viittaa siis matalalla sijaitsevaan istukkaan, eikä termi liity siihen, onko istukka kohdun etu- vai takaseinässä kiinni.

Istukka voi olla edessä, mutta ei silti etinen – tai toisinpäin. Etu- tai takaseinän sijainnilla ei ole merkitystä, jos istukka on turvallisesti korkealla.

Lue myös: Raskausajan keho pystyy ihmeisiin – tiesitkö, mitä kaikkea tekee istukka?

Kohdun alaosassa verenkierto on heikompaa, jolloin kompensoidakseen tätä istukka muodostuu laajemmaksi ja saattaa peittää koko kohdun suun (totaalinen) tai tulla vain kohdun suun reunaan (marginaalinen). Kohdunkaulakanavan sisäsuu on se osa, joka alkaa avautua kun synnytys on käynnistymässä ja kohdunkaulakanava kypsyy.

2. Mihin etinen istukka vaikuttaa – ja liittyykö siihen riskejä?

Etiseen istukkaan liittyy verenvuodon sekä ennenaikaisen synnytyksen riski. Riski tulee sitä, että kun istukka sijaitsee sisäsuun päällä, istukkapedin pohjalla on periaatteessa suora yhteys emättimeen kohdunkaulakanavan kautta. Istukkapedin pohja alkaa herkästi vuotaa verta.

Vuoto taas voi lisätä kohdunkaulakanavan kypsymistä entisestään, mikä lisää edelleen vuotoriskiä. Tyypillisin etisen istukan oire onkin kivuton verinen vuoto. Vuotoriski lisääntyy raskauden edetessä, kun kohdunkaula lyhenee ja avautuu. Lisäksi etisen istukan yhteydessä voi esiintyä supistelua.

Etinen istukka eli eteisistukka voi aiheuttaa verenvuotoa.

Etinen istukka voi aiheuttaa verenvuotoa, jolloin lepo on tärkeää.

Jos veristä vuotoa esiintyy raskauden aikana, on se syy hakeutua aina tutkimuksiin. Vuotovaiheen aikana alkuun lepo on tärkeä ja kaikkea fyysistä rasitusta tulee välttää, yhdynnästä tulee pidättäytyä eikä saunominenkaan ole suotavaa.

Merkittävä verinen vuoto edellyttää seurantaa sairaalassa ja jos vuoto rauhoittuu ja kohdunkaulakanavan tilanne on hyvä, pääsee vielä kotiin. Mikäli vuotojaksoja on useita raskausviikoista riippuen, suunnitellaan raskauden päättämistä keisarileikkauksella ennenaikaisesti.

3. Mitkä tekijät altistavat etiselle istukalle?

Istukka muodostuu aina sinne, mihin kohtaan hedelmöittynyt alkio raskauden alussa kohdussa kiinnittyy. Alkion kiinnittymisen paikkaan ei voi itse vaikuttaa.

Etiselle istukalle altistavia tekijöitä ovat kuitenkin aiempi etinen istukka, tupakointi tai esimerkiksi aiempi keisarileikkaus, ja mitä useampi niitä on takana, sitä suurempi riski on. Myös aiemmat kohdun kaavinnat tai muut toimenpiteet (esim. istukan käsin irrotus, monisikiöraskaus, keinoalkuinen raskaus) voivat olla altistavia tekijöitä. Tämä liittyy siihen, että jos kohdussa on arpia, alkio saattaa kiinnittyä niihin kohtiin muita kohtia helpommin.

4. Milloin etinen istukka huomataan? Voiko sen tuntea itse?

Etinen istukka todetaan sikiön rakennetutkimuksessa 18–22. raskausviikolla. Noin 5 prosentilla odottavista äideistä todetaan tällöin jonkinasteinen etinen istukka. Istukan matalaa sijaintia ei voi itse havaita tai tuntea. Jos huomaa veristä vuotoa, on aina syytä tarkistaa istukan paikka lääkärin vastaanotolla.

Lue myös: Rakenneultra on raskauden merkkihetki, joka voi huojentaa tai huolestuttaa: Mitä siellä tutkitaan?

Raskauden edetessä istukka siirtyy useimmiten luonnostaan kohti kohdun paremmin verisuonittunutta osaa, eli korkeammalle. Istukan sijainti tarkistetaan synnytyssairaalassa rutiinisti noin 32. raskausviikolla, jos istukka on ollut etinen rakennetutkimuksen yhteydessä. Tällöin etisen istukan esiintyvyys onkin enää vain 0,5 %.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X