Raskaus 10.04.2019 Päivitetty 15.12.2020

Gender reveal -juhlat ihastuttavat – Näin onnistuu vauvan sukupuolen paljastus 2020-luvun tyyliin

Gender reveal - eli sukupuolenpaljastusjuhlat ovat vauvaa odottavien vanhempien kuumin trendi somessa. Hauskat videot tarjoavat lukuisia ideoita niiden toteuttamiseen, mutta juhlia kohtaan on esitetty myös kritiikkiä.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Iloisten raskausuutisten ja baby showereiden väliin mahtuu nykyään vielä yksi juhlahetki: gender reveal eli tulevan lapsen sukupuolen paljastus lähipiirille ja ehkä myös tuleville vanhemmillekin.

Tapahtuipa sukupuolen paljastaminen suuren ystäväjoukon ympäröimänä tai vain vauvaa odottavien vanhempien kesken, juhlien ideana on yksinkertaisesti julkistaa vauvan sukupuoli raskauden keskivaiheilla – ja tehdä se tietenkin näyttävin elkein.

Gender reveal -juhlat ovat niittäneet erityisesti Amerikassa suosiota jo pitkään, ja perinne on hiljalleen rantautumassa myös Suomeen. Kokosimme yhteen erilaisia ideoita, kuinka vauvan sukupuolen voi paljastaa.

Ilmapalloja, savupommeja, maalia – vain mielikuvitus on rajana

Sukupuolenpaljastusjuhlat ovat rantautuneet Suomeen Amerikasta, jossa gender reveal on monille iso raskausajan merkkipaalu.

Sukupuolenpaljastusta varten voi järjestää aivan oikeat juhlat vieraslistoineen, mutta monet tulevat vanhemmat julkaisevat uutisen lähipiirilleen sosiaalisen median videolla, jolla vauvan sukupuoli paljastetaan hauskalla tavalla.

Netistä löytyy satoja tuhansia videoita mitä kekseliäimmistä tavoista paljastaa lapsen sukupuoli.

Monet poksauttavat ilmapalloja:

Jotkut käyttävät värillistä savua:

Jotkut haluavat tiedon asiasta rakastamansa lajin parissa:

Ja monet laittavat perheen tai ystävät asialle:

Gender reveal -trendin taustalla on ajatus juhlistaa ainutlaatuista hetkeä ja tallentaa se osaksi vanhempien ja tulevan vauvan elämän ikimuistoisia tapahtumia. Koska monet vanhemmat haluavat tietää vauvan sukupuolen joka tapauksessa ennakkoon, miksei hetkestä tekisi erityistä?

Kun vauvoja syntyy Suomessa vähemmän kuin aiemmin ja perheiden lapsiluku pienenee, tuntuvat kaikki vauvan saamiseen liittyvät asiat erityisen juhlallisilta. Vauvan sukupuolen paljastus voi olla ikimuistoinen kokemus perheelle ja lähipiirille.

Ideoita sukupuolenpaljastukseen kotona

Varsinkin amerikkalaisissa gender reveal -juhlissa on yleistä, että myös vauvaa odottavat vanhemmat saavat tietää tulevan lapsen sukupuolen ilmapallon tai värikkään konfettisateen kautta. Näin kuviin tai videolle saadaan tallennettua aidot reaktiot.

Jos tulevat vanhemmat haluavat (ja malttavat!) itsekin odottaa ultratietoa ja pitää asian yllätyksenä juhliin saakka, ultraavan lääkärin tulee sulkea tieto vauvan sukupuolesta kirjekuoreen.

Juhlien tai paljastushetken järjestämisen voi uskoa vaikkapa hyvälle ystävälle tai sisarukselle, tai toimittaa suljetun kuoren toiveiden kera leipomoon tai juhlatarvikkeita myyvään liikkeeseen.

Ideoita gender reveal -juhliin – näin onnistuu sukupuolen paljastus kotona:

  • Ilmapallot: Pahvilaatikko tai muu suuri, läpinäkymätön laatikko täytetään oikeanvärisillä ilmapalloilla. Laatikon avatessa vauvan sukupuoli paljastuu.
  • Hileilmapallot: Erityisesti USA:ssa suosittu tapa, jossa ilmapallo täytetään tietyn värisillä hileillä tai paperisilpulla. Kun pallon poksauttaa, hilesateen väri paljastaa vauvan sukupuolen.
  • Kakku: Sukupuolen paljastus on mahdollista tehdä myös kakun avulla. Kakku leivotaan niin, että sen sisällä on tietynvärisiä karkkirakeita tai koko täyte värjätään elintarvikevärillä, ja kakun sisältö kuorrutetaan piiloon. Kun kakusta leikkaa ensimmäisen palan, paljastaa sisältö vauvan sukupuolen.
  • Valkoiset t-paidat: Tulevien vanhempien tai isovanhempien silmät sidotaan ja heidän kämmenensä maalataan tietyllä värillä. Tämän jälkeen pyydetään heitä painamaan toistensa paitoihin jäljet. Paidoille voi myös pursottaa värituubista tiettyä väriä tai suihkuttaa spray-väriä. Kun sidokset ottaa pois silmiltä, paljastuu sukupuoli.
  • Vauvakutsut: Juhlat, joissa koristelut ja tarjoiltavat on valittu vauvan sukupuolen mukaan. Juhlat voi järjestää myös molemmilla väriteemoilla niin, että vasta kakun sisältö paljastaa vauvan sukupuolen.
  • Bingo: Sukupuolen paljastuksesta voi tehdä myös pelin. Samanväristen kartonkikorttien toiselle puolelle liimataan tai piirretään sinisiä ja pinkkejä kuvioita – enemmän niitä, jotka kuvastavat tulevan vauvan sukupuolta. Mukaan voi ottaa hämäykseksi myös muita värejä. Kortit asetellaan kuviopuoli alaspäin ruudukoksi niin, että oikeanvärisistä korteista muodostuu 4 kortin rivi ruudukkoon, muista ei. Tämän jälkeen sukupuoli selvitetään kääntämällä kortteja vuorotellen kuviot ja värit ylöspäin, kunnes bingorivi on paljastunut.

Gender reveal -juhlat – Harmitonta hupia vai turhaa sukupuolittamista?

Gender reveal -juhlat ovat kepeitä ja hassunhauskoja, eikä niihin kannatakaan suhtautua turhan tosissaan. Monien vanhempien mielestä uutta tiedonmurusta vauvasta on yksinkertaisesti mukava juhlistaa, ja juhlallisuudet ovat hauska tapa kertoa tiedosta niille läheisille, joita asia kiinnostaa.

Trendiä on kuitenkin kritisoitu siitä, että se sukupuolittaa lapsia turhaan ja asettaa tulevan vauvan sukupuolelle liian paljon odotuksia ja painoarvoa. Pojille sinistä, tytöille pinkkiä -ajattelu voi tuntua vanhanaikaiselta ja vahvistaa vanhentuneita käsityksiä sukupuolirooleista. Lisäksi se ei huomioi sukupuolivähemmistöjä.

Amerikassa sukupuolenpaljastusjuhlat ovat kuitenkin nousseet viime vuosien aikana hyvin suosituiksi, ja sama trendi näkyy nyt myös Suomessa. Vauvakutsuihin verrattuna gender reveal -juhlissa on yksi selvä plussa isien puolesta: sukupuolenpaljastusjuhliin ovat tervetulleita kaikki, kun taas baby showereihin on perinteisesti kutsuttu vain naisia.

Lue myös: Eikö gender reveal houkuttele? Juhlista tulevaa vauvaa näiden 5 hauskan idean avulla!

Mitä mieltä sinä olet? Kommentoi alle, mitä ajatuksia sukupuolenpaljastusjuhlat sinussa herättävät!

 

 

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X