Epäsäännölliset kuukautiset – miten ne vaikuttavat raskaaksi tulemiseen?

Epäsäännölliset kuukautiset ovat ärsyttävä, mutta useimmiten harmiton vaiva. Raskaustoiveita vaihteleva kierto vaikeuttaa tekemällä tarkan ovulaatiohetken ennustamisesta mahdotonta.

Teksti Maria Mäkelä
Kuvat iStock
Epäsäännölliset kuukautiset voivat vaikeuttaa raskaaksi tulemista.
Epäsäännölliset kuukautiset voivat vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

Epäsäännölliset kuukautiset ovat melko yleinen, mutta useimmiten harmiton vaiva eri ikäisillä naisilla.

Kuukautiskierto lasketaan alkavaksi siitä päivästä, kun kuukautisvuoto kunnolla alkaa, ja se jatkuu seuraavan vuodon alkupäivään saakka.

Keskimääräinen kierron pituus on 28 vuorokautta, mutta normaaliksi laskettavan kuukautiskierron pituus voi vaihdella 23–35 vuorokauden välillä. Kuukautiset ovat epäsäännölliset, jos vuoto tulee tätä harvemmin tai tiheämmin.

Mistä epäsäännölliset kuukautiset johtuvat?

Tavallisimmin säännöllisten kuukautisten poisjäännin taustalla on raskaus, mutta kuukautiskiertoa voivat sotkea myös yli- tai alipaino, nopea laihduttaminen, liiallinen liikunta tai voimakas stressi. Satunnaisten kuukautiskierron häiriöiden vuoksi ei tarvitse hakeutua lääkärin hoitoon.

Jos aiemmin säännölliset kuukautiset jäävät pois yli kolmeksi kuukaudeksi, vuotohäiriöt haittaavat elämää merkittävästi tai niihin liittyy muita oireita, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Epäsäännöllisten kuukautisten taustalla voi olla esimerkiksi kohdun myooma tai munasarjojen monirakkulaoireyhtymä.

Mitä epäsäännölliselle kierrolle voi tehdä?

Jos epäsäännölliset kuukautiset koetaan häiritseviksi, voi lääkäri määrätä jaksoittain annettavaa keltarauhashormonia, jonka tarkoitus on tasata kierto. Myös yhdistelmäehkäisypillerit voivat säännöllistää kiertoa.

Kuukautiskierron säännöllisyyteen voi itse yrittää vaikuttaa syömällä terveellisesti, liikkumalla kohtuullisesti sekä välttämällä päihteitä ja stressiä.

Kierron vaikutus ovulaatioon ja raskaaksi tulemiseen

Ovulaation ajankohta voi vaihdella, jos naisella on epäsäännölliset kuukautiset.

Munasolun irtoamisen eli ovulaation ajankohta riippuu kuukautiskierron pituudesta. Ovulaatio tapahtuu 12–14 päivää ennen seuraavan vuodon alkua, mutta siinä missä se lyhyen kierron kohdalla voi olla jo 10. kiertopäivä, pitkässä kierrossa h-hetki saattaa osua vasta 18. kiertopäivään.

Todennäköisin aika tulla raskaaksi on pari päivää ennen ja jälkeen ovulaation. Irronnut munasolu säilyy hedelmöittymiskykyisenä vain vuorokauden, mutta miehen siittiöt saattavat sinnitellä elinkelpoisina naisen elimistössä ainakin kolmen vuorokauden ajan.

Epäsäännöllisen kuukautiskierron yhteydessä ovulaation ajankohtaa voi olla liki mahdoton ennustaa. Tällöin raskautta toivovan kannattaa ottaa avuksi apteekissa myytävät ovulaatiotestit, jotka paljastavat luotettavasti hedelmälliset päivät.

Jos epäsäännöllisten kuukautisten lisäksi ongelmana on lapsettomuus, on syytä hakeutua tarkempiin tutkimuksiin lääkärin vastaanotolle.

Lue myös:

Ovulaation merkit – Näin selvität, milloin ovuloit

Milloin on lapsettomuushoitojen aika?

Keskusteluissa: Epäsäännölliset kuukautiset ja raskaaksi tuleminen

Lähde: Terveyskirjasto 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä