Vauvahaaveet 29.09.2015 Päivitetty 19.01.2024

Raskaaksi tuleminen – Vältä nämä virheet jos haluat tulla raskaaksi

Neuvot, joiden väitetään helpottavan hedelmöittymistä, saattavat jopa vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Listasimme 10 vinkkiä, joista on oikeasti apua, jos haaveissa on raskaaksi tuleminen ja vauva.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
123RF

Raskaaksi tuleminen vaatii usein yritystä useammassa kuin yhdessä kuukautiskierrossa. Listasimme vinkkejä, joiden avulla voit tukea yritystä.

1. Älä kyttää ovulaatiopäivää

Ovulaatiossa kypsä munasolu irtoaa munarakkulasta. Ovulaatiopäivän uskotaan olevan paras hetki tulla raskaaksi, mutta ongelma on se, että ovulaation ajankohta vaihtelee.

Munasolu irtoaa 12–16 päivää kuukautisten alkamisen jälkeen. Jos kuukautiset ovat epäsäännölliset, ovulaatiopäivä heittelee. Hedelmällisyys on huipussaan ja raskaaksi tuleminen todennäköisintä pari päivää ennen ovulaatiota, ovulaatiohetkellä ja päivän sen jälkeen.

Jos ajoitatte seksin pelkkään ovulaatiopäivään, menetätte kolme huippuhedelmällistä päivää.

Lue myös: Ovulaatiolaskuri paljastaa ovulaatiopäiväsi ja laskee parhaan ajankohdan raskaaksi tulemiselle

2. Harrastakaa seksiä muulloinkin, vaikka haaveissa on raskaaksi tuleminen

Ovulaation odottelua tärkeämpää on harrastaa seksiä säännöllisesti. Siittiöt ovat myös munasolua pitkäikäisempiä. Ne pysyvät elossa naisen elimistössä neljä päivää – sitkeimmät jopa viikon.

Vaikka harrastaisitte seksiä päivinä, jolloin raskaaksi tuleminen on epätodennäköistä, siittiöt voivat jäädä eloon ja hedelmöittää munasolusi myöhemmin. On havaittu, että raskaus voi alkaa jopa 5–6 päivää ennen ovulaatiota olleista yhdynnöistä. Siksi siittiöiden on hyvä päästä kohtuun jo ennen ovulaatiota.

3. Välttäkää liukastusvoiteita

Jos haaveena on raskaaksi tuleminen, kannattaa liukastusvoiteiden käyttöä harkita. Moni luulee liukasteiden kuljettavan sperman syvemmälle emättimeen. Todellisuudessa useat liukasteet hidastavat siittiöitä – ja vaikeuttavat raskaaksi tulemista.

Sperman ph on 7,5-8, mutta osa liukasteista on happamampia, mikä tappaa siittiöitä. Tutkimusten mukaan liukuvoide voi heikentää raskauden mahdollisuutta. Liukuvoiteissa on kuitenkin eroja, ja osa niistä sopii raskauden yrittämiseen paremmin kuin toiset.

4. Raskaaksi tuleminen on vaikeampaa, jos elämäntavat ovat huonot

Raskaaksi tuleminen sekä alipaino, ylipaino tai yksipuolinen ruokavalio ovat vaikea yhdistelmä. Vaikka stressaisit raskaaksi tulemista, älä lohduttaudu ahmimalla, äläkä rankaise itseäsi syömättömyydellä.

Paineitaan ei kannata purkaa myöskään tupakointiin tai alkoholiin, sillä ne vähentävät hedelmällisyyttä.

5. Tutkituta epäsäännöllinen kuukautiskierto, jos mielit tulla raskaaksi

Epäsäännöllisestä kuukautiskierrosta kannattaa puhua lääkärille, vaikka kiertosi olisi saatu säännölliseksi hormonaalisella ehkäisyllä.

Esimerkiksi munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS pienentää todennäköisyyttä tulla raskaaksi. Jopa 15 prosenttia naisista sairastaa hormonihäiriötä, joka tekee kuukautiskierrosta ja ovulaatiosta epäsäännöllisen.

PCOS kannattaa tutkituttaa, sillä potilaiden hedelmöittymistä voidaan auttaa hormonilääkityksellä. Raskaaksi tuleminen on mahdollista diagnoosista huolimatta.

Lue myös: Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä PCOS: Näin vaivaa voidaan hoitaa

6. Spermaa ei tarvitse säästää ovulaatioon

Väite, jonka mukaan sperma pitää säästää ovulaatiopäivän seksiin, jotta siittiöitä olisi riittävästi, ei pidä paikkaansa. Sperman laatu voi kärsiä, jos yhdyntöjä on liian harvoin. Jos siittiöt varastoituvat pitkään kiveksissä, lämmin ympäristö voi hidastaa niitä.

Varastoiminen voi aiheuttaa siittiöihin DNA-muutoksia, jotka vaikeuttavat hedelmöittymistä. Tiheä seksin harrastaminen saattaa jopa parantaa sperman laatua.

Jos haaveissa on raskaaksi tuleminen, kannattaa peittoa siis heiluttaa mieluummin säännöllisesti kuin epäsäännöllisesti.

7.  Älä lykkää hedelmöityshoitoja, jos olet yli 35-vuotias

Hedelmöityshoitoihin pääsee yleensä, kun vauvaa on yritetty yli vuosi. Jos olette yli 35-vuotiaita, lääkäriin kannattaa mennä puolen vuoden yrittämisen jälkeen.

Naisen hedelmällisyys alkaa laskea selvästi 35-vuotiaana, ja tämän jälkeen myös raskaaksi tuleminen voi olla vaikeampaa. Miehen sperma on hedelmällistä pidempään, mutta miehenkin hedelmällisyys alkaa laskea yli 30-vuotiaana.

8. Raskaaksi tuleminen ei ole seksiasennosta kiinni

Lähetyssaarnaajan ja seksiasentojen, joissa naisen lantio on koholla, väitetään helpottavan hedelmöittymistä. Väitteen mukaan sperma valuu näissä asennoissa parhaiten syvälle emättimeen.

Hedelmöittymisen kannalta asennolla ei ole väliä, kunhan spermaa päätyy emättimeen. Raskaaksi tuleminen ei vaadi spermaa erityisen syvälle, sillä kohdunkaulan lima kiinnittää siittiöt ja auttaa niitä liikkumaan munatorviin.

9. Orgasmi ei auta hedelmöittymistä

Joidenkin tutkimusten mukaan naisen orgasmi saattaa auttaa hedelmöittymistä. Teorian mukaan etenkin naisen ja miehen yhtäaikainen orgasmi helpottaa raskaaksi tulemista, koska emättimen supistukset imevät spermaa munatorviin.

Tutkimustietoa aiheesta on kuitenkin vähän. Mikään tutkimus ei osoita, että hedelmöittyminen vaatisi naisen laukeamista tai yhtäaikaista orgasmia. Pakonomainen orgasmin ajatteleminen tekee seksistä pahimmillaan pakkopullaa, joten sen saamisesta ei kannata ottaa paineita.

10. Nauttikaa seksistä muutenkin kuin halusta tulla raskaaksi

Kun päätös vauvan yrittämisestä on tehty, innostunut pari saattaa harrastaa seksiä päivittäin. Kun vauvaa ei kuulu, halut hiipuvat herkästi ja seksi saattaa muuttua ovulaation kyttäämiseksi.

Säännöllinen seksi edesauttaa hedelmöittymistä, mutta itseään ei kannata polttaa loppuun. Joskus voi kestää jopa vuosi tulla raskaaksi, vaikka molemmat olisivat hedelmällisiä.

Vauvanteosta huolimatta seksin pitäisi olla nautinnollista ja hauskaa.

Lähteet: About Health, BBC News, Cl

Lue myös

Kommentit (1)

Älä myöskään käytä tulehduskipulääkkeitä paljon. Erityisesti uuden polven tulehduskipulääkkeet hankaloittaa tutkitusti raskaaksi tulemista!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X