Hedelmällisyys 15.11.2022 Päivitetty 28.08.2023

Huolestuttaako hedelmällisyys? Hedelmällisyystesti voi antaa osviittaa siitä, millaiset ovat mahdollisuudet lapsen saamiseen

​Hedelmällisyystesti, eli naiselle tehtävä AMH​-mittaus voi auttaa kartoittamaan munasarjojen tilannetta. Pelkkä mittausarvo ei kuitenkaan vielä kerro hedelmällisyyden tilaa: laadukas hedelmällisyystutkimus on laajempi kartoitus ihmisen kokonaistilanteesta.

Teksti
Pi Mäkilä
Kuvat
iStock

Suomalaiset saavat lapsia yhä vanhempina. Ikä vaikuttaa naisen hedelmällisyyteen merkittävästi, mutta tarkempaa tietoa juuri omasta tilanteesta antaa AMH-mittaus, eli kotikielellä hedelmällisyystesti tai hedelmällisyystutkimus.

Yksityisten lääkäriasemien tarjoama​ AMH-mittaus ​auttaa arvioimaan munasarjojen jäljellä olevaa munasolureserviä. Mittaus ei kuitenkaan yksinään kerro suoraan munasolujen laadusta​ tai hedelmällisyydestä, eikä testin tuloksia kannata siksi yrittää tulkita itse.

Felicitas Mehiläisen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tiina Koskela-Koivisto huomauttaa, että hedelmällisyystesti onkin sanana harhaanjohtava.

– Kyseessä on yksittäinen laboratoriokoe, jota käytetään vain osana hedelmällisyyden arviointia. Jotta arvoa voidaan tulkita, on tärkeää katsoa kokonaisuutta eli esimerkiksi ikää, kuukautiskierron pituutta, aiempia raskauksia ja muita mahdollisesti hedelmällisyyteen vaikuttavia terveystietoja puolison terveystietoja unohtamatta, Koskela-Koivisto sanoo.

Mittauksesta saa parhaimman hyödyn irti, kun tuloksia tulkitsee yhdessä hedelmällisyyteen perehtyneen lääkärin kanssa, sillä hedelmällisyystesti on parhaimmillaan kokonaisvaltainen kartoitus yksilön tilanteesta.

Ehkäisypillereiden käytön aikana testiä ei kannata tehdä, sillä ehkäisypillerit vaikuttavat AMH:n eritykseen. Hedelmällisyystutkimus kannattaa tehdä siinä vaiheessa, kun ehkäisypillereiden lopettamisesta on kulunut ainakin 2-3 kuukautta.

Lue myös: Voiko hormonaalinen ehkäisy aiheuttaa lapsettomuutta? Tarkista faktat tästä

– Tuloksia kannattaa arvioida yhdessä alan ammattilaisen kanssa. Lääkäri osaa arvioida sairaushistoriaa ja ottaa esimerkiksi perussairaudet huomioon. Kun samalla tehdään myös normaali gynekologinen tutkimus ja munasarjat tutkitaan ultraäänellä, hedelmällisyyden kokonaistilanteesta saa jo paljon kattavamman kuvan, Koskela-Koivisto sanoo.

Hedelmällisyyttä kannattaa arvioida, jos taustalla on siihen vaikuttavia sairauksia

AMH-mittaus on käytännössä verikoe, eikä sen ottaminen satu sen enempää kuin tavallisen verinäytteen otto.

Parhaimmillaan mittaus antaa osviittaa siitä, miltä hedelmällisyystilanne vaikuttaa. Koskela-Koiviston mukaan arvioon kannattaa suunnata etenkin silloin, jos raskaus ei ole alkanut ja yritystä on takana jo jonkin aikaa.

Hedelmällisyyden arvioinnille on paikkansa myös silloin, jos kuukautiskierto alkaa lyhentyä tai pidentyä reilusti, tai jos  on tiedossa, että munasarjojen toiminta alkaa hiipua suvussa aikaisin. Myös kovat kuukautiskivut tai muu epäily endometrioosista voi olla hyvä syy teettää hedelmällisyystesti.

Lue myös: Ovulaatiotesti selvittää, milloin on mahdollista tulla raskaaksi – ei kuitenkaan sovi ehkäisyyn

– Lisäksi silloin, jos taustalla on hedelmällisyyteen vaikuttavia sairauksia tai munasarjojen toimintaan vaikuttava lääkitys, AMH-mittauksessa voi olla hyvä idea käydä. Silloinkin kuitenkin kannattaa neuvotella hedelmällisyyteen perehtyneen asiantuntijan kanssa, jotta näytteenotto ajoitetaan oikein.

Testiin hakeutumista kannattaa arvioida tilannekohtaisesti. Eniten siitä saa hyötyä osana kokonaisvaltaista hedelmällisyyden arviointia.

– Kansainvälisten tutkimusten mukaan AMH-mittauksen tärkein hyöty saadaan, kun suunnitellaan hedelmöityshoitojen lääkitysannoksia. Munasarjatoiminnan hiipumista ja sen nopeutta voidaan jonkin verran ennustaa toistuvien mittausten avulla, jolloin laskusuunnassa oleva arvo voi olla merkittävä ennusmerkki hedelmällisyyden heikkenemisestä, Koskela-Koivisto sanoo.

Joskus hedelmällisyystesti voi säikäyttää turhaan

Vaikka AMH-testin tulos olisi normaalia matalampi, matala testitulos ei välttämättä tarkoita sitä, että raskaaksi tuleminen olisi tavallista hankalampaa.

– Se voi antaa viitteitä tästä, mutta usein raskaus alkaa luonnollisesti matalammallakin arvolla. Toisaalta korkeita arvoja mitataan esimerkiksi monirakkulaisten munasarjojen yhteydessä, jolloin munasolujen kypsymisessä voi olla haasteita ja siksi raskaus ei välttämättä alakaan hyvästä munasarjareservistä huolimatta, Koskela-Koivisto sanoo.

Koskela-Koivisto muistuttaa, että raskautta suunniteltaessa etenkin iällä on väliä. Ikä vaikuttaa erityisesti sukusolujen laatuun ja raskauden alkamisen todennäköisyyden lisäksi myös keskenmenon riskiin.

Hedelmällisyystesti antaa osviittaa juuri tämänhetkisestä tilanteesta. Hedelmällisyys ja AMH-arvo laskevat joka tapauksessa iän myötä, joten jos oma testitulos mietityttää ja oman hedelmällisyyden tila mietityttää, arviossa voi käydä uudelleen esimerkiksi parin vuoden kuluttua.

​Mitään tarkkaa ikärajaa AMH-mittaukselle ei ole. Koskela-Koiviston mielestä testiin voi olla hyvä hakeutua, vaikka raskaus ei olisikaan juuri nyt ajankohtainen, mutta se saattaa olla myöhemmin haaveissa.

– Takuuta raskauden alkamiselle ei kuitenkaan voida antaa hyvästä AMH-tasosta huolimatta, eikä toisaalta matalilla arvoilla voida sanoa, ettei raskaaksi tuleminen olisi lainkaan mahdollista. Raskautta suunniteltaessa on hyvä muistaa​ terveelliset elämäntavat, monipuolinen ruokavalio, painonhallinta ja sopivasti liikunta ja lepoa, hän painottaa.

Lue myös: Ylipaino on kipeä syy, miksi raskaus jää haaveeksi: Pienestä rutiinimuutoksesta voi olla apua

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X