Vauvahaaveet 27.06.2020 Päivitetty 28.08.2023

Ylipaino on kipeä syy, miksi raskaus jää haaveeksi: Moni onnistunut plussaaja on huomannut, miten pienestä rutiinimuutoksesta on apua

Ylipaino voi haitata raskauden alkamista ja lisää raskauteen liittyviä riskejä. Liikapaino sekoittaa hormonitasapainoja, mikä voi näkyä kuukautisissa.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Ylipaino ja raskaus on joillekin totuus ja haave, jotka eivät vain kohtaa toisiaan. Ylipaino heikentää hedelmällisyyttä, koska se häiritsee sukupuolihormonitasapainoa.

– Rasvakudos tuottaa naissukuhormoni estrogeeniä, ja sen pitoisuus on suurentunut ylipainoisilla naisilla. Ylipaino aiheuttaa naisilla myös poikkeavan korkeita miessukuhormonitasoja, mikä johtuu pääosin insuliiniherkkyyden heikentymisestä, tutkimuslääkäri Susanna Savukoski Oulun yliopistollisesta sairaalasta kertoo.

Epänormaalit sukupuolihormonitasot häiritsevät aivojen ja munasarjojen välistä säätelyjärjestelmää, ja siten munasolun kypsyminen voi häiriintyä. Tämä ilmenee pitkittyneinä tai epäsäännöllisinä kuukautiskiertoina ja ovulaatiohäiriöinä.

On hyvä huomioida, että ylipainon vaikutus hedelmällisyyteen liittyy nimenomaan keskimääräistä suurempaan rasvakudoksen määrään. Painoindeksi (BMI) on melko karkea mittari tästä, koska se ei huomioi lainkaan esimerkiksi lihaskudoksen määrää.

Ylipaino ja raskaus: terveysriskit suurenevat

Se, kuinka paljon ylipainoa pitää olla, jotta raskaaksi tuleminen voi vaikeutua, on hyvin yksilöllistä.

– On synnyttäjiä, jotka on hyvinkin ylipainoisia ja joilla raskaus alkanut helposti. Osalla taas pienikin ylipaino voi tehdä raskaaksi tulemisesta vaikeaa, Susanna Savukoski sanoo.

Erityisesti naisilla, jotka kärsivät munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä, jo lievä ylipaino voi häiritä kuukautiskiertoa ja vaikeuttaa raskautumista. Heille suositellaankin normaalipainoon (BMI ≤ 25) pyrkimistä.

– Monilla, joilla on taipumusta monirakkulaisiin munasarjoihin, jo viiden prosentin painonpudotus korjaa hormonitasapainoa niin, että kuukautiskierto säännöllistyy ja raskaus pääsee alkamaan.

Toisaalta on naisia, joilla on hyvin merkittävästi ylipainoa, mutta raskaus alkaa kuitenkin ongelmitta.

– Hormonitoiminnassa ja aineenvaihdunnassa on suuria yksilöllisiä eroja. Osa näistä selittyy perintötekijöillä. Myös elämäntavoilla voi olla vaikutusta.

Ylipaino ja raskaus ovat yhdistelmä, joka sisältää monenlaisia riskejä.

Terveelliset elämäntavat auttavat pudottamaan ylipainoa ja vähentämään raskauteen liittyviä riskejä.

Suositusten mukainen ruokavalio, liikunta ja tupakoimattomuus auttavat aineenvaihduntaa ja voivat edistää raskaaksi tuloa sekä vähentää riskiä raskauskomplikaatioihin, vaikka ylipainoa olisikin.

– Kuitenkin painoasioihin olisi hyvä kiinnittää huomiota raskauden suunnitteluvaiheessa, koska ylipaino valitettavasti suurentaa riskiä esimerkiksi raskausdiabetekseen ja verenpaineen nousuun, vaikka raskaus sinänsä alkaisikin helposti.

Raskauskomplikaatioiden riskin suuruus kasvaa sitä mukaan, mitä enemmän ylipainoa on.

Näistä syistä ylipaino ja raskaus on riskiyhdistelmä:

  • Merkittävästi ylipainoisilla (BMI ≥ 35) riski raskausdiabetekseen on 6-kertainen verrattuna normaalipainoisiin.
  • Ylipainoisilla naisilla (BMI ≥ 30) on 3-kertainen riski raskaudenaikaiseen verenpaineen nousuun.
  • Heillä on myös suurentunut riski sikiön suureen syntymäpainoon. Kasvun kiihtymisen riskiä lisää myös merkittävästi, jos normaalipainoisen odottajan paino nousee raskausaikana poikkeavan paljon.
  • Ylipaino haastaa ultraäänitutkimusta. Sikiöön saadaan sitä tarkempi näkyvyys, mitä lyhyempi etäisyys kohdusta on äidin iholle. Runsas rasvakerros voi jättää näkymän epätarkaksi, ja rakenteiden sekä painon arvio vaikeutuvat.
  • Ylipainoisilla yleistyvät myös synnytyksen ja lapsivuodeajan komplikaatiot: synnytysverenvuoto, tulehdukset sekä laskimotukos. On yleisempää, että vastasyntynyt tarvitsee lastenlääkärin hoitoa synnytyksen jälkeen.

Riskeistä puhuessa tulee huomioida, että ne tarkoittavat asioiden todennäköisyyksiä, Susanna Savukoski muistuttaa.

– Ylipaino tai lihavuus eivät tarkoita, että ongelmia välttämättä tulisi. Komplikaatioita voi myös tulla, vaikka odottajan paino olisi normaali.

Ylipainon lisäksi esimerkiksi tupakointi ja äidin korkeampi ikä ovat raskauskomplikaatioiden riskiä suurentavia tekijöitä.

Pieniä tapojen muutoksia ennen raskautta

Painonhallintaan on hyvä kiinnittää huomioita jo ennen raskautta. Painonpudotuksesta ennen raskautta on ylipainoiselle naiselle hyötyä, vaikkei normaalipainoon päästäisikään.

”Moni voi olla päivän syömättä ja illalla on sitten tullut syötyä paljon.”

Säännöllisillä aterioilla, kasvisten ja hyvien rasvojen lisäämisellä ja annoskokoa omaan energiankulutukseen sopivaksi viilaamaalla voidaan jo saada tuloksia. Hedelmällisyyden parantumisen lisäksi yleinen hyvinvointi voi kohentua, kun elämäntavat muuttuvat terveellisemmiksi.

– Esimerkiksi monet raskausdiabeetikot sanovat huomanneensa, miten suuri merkitys säännöllisellä syömisellä on hyvinvoinnille. Aiemmin moni on voinut olla koko päivän syömättä ja illalla on sitten tullut syötyä paljon ja epäterveellisesti.

Lisäksi liikunta kannattaa ottaa osaksi arkea. Se korjaa tehokkaasti insuliiniresistenssia, vaikuttaa rasvakudoksen jakautumiseen ja auttaa pudottamaan keskivartalolle kertyineitä liikakiloja, jotka tekevät aineenvaihdunnalle hallaa.

Susanna Savukoski painottaa, ettei liian suuria tavoitteita painonpudotukselle tarvitse asettaa. Tiettyyn painolukemaan pyrkiminen ei edes ole perusteltua, vaan tärkeämpää on miettiä, onko ruokailu- ja liikuntatottumuksissa jotakin, mitä olisi hyödyllistä muuttaa.

–  Hedelmällisyyden ja aineenvaihdunnan terveyden kannalta pienikin painon pudotus on ehdottomasti eteenpäin. On tosi hyvä alku, jos lisää kasvisten määrää ja ottaa tavoitteeksi vaikka kävelylenkin kolme kertaa viikossa.

Oulun yliopistossa on juuri alkanut laaja, naisten terveyteen keskittyvä tutkimus, johon kutsutaan 4500 Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1986 kuuluvaa naista. Vastaavaa tutkimusta ei ole tehty ennen. Naisten terveystutkimuksessa selvitetään mm. painon sekä kehonkoostumuksen vaikutuksia hormonitoimintaan sekä yleiseen hyvinvointiin.  

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X