Raskaus 15.07.2013 Päivitetty 04.08.2021

Huimaus raskausaikana on yleistä alku- ja loppuraskaudessa – helpota oloasi pienillä keinoilla

Elimistön hormonimyrskyt ja ylikierrokset saattavat aiheuttaa alkuraskaudesta huimausta ja maan keinumisen tunnetta. Usein pyörryttävä olo liittyy myös pahoinvointiin, verenpaineen tai hemoglobiinin laskuun.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Väsymys ja huimaus kuuluvat erityisesti alku- ja loppuraskauteen. Veren määrä tuplaantuu ja hormonitasot nousevat raskauden aikana, joten ei ole ihme, jos raskaana oleva nainen tuntee olonsa ajoittain heikoksi. Joskus huimaus voi olla jopa yksi raskauden ensioireista.

Raskauden aikana odottavan äidin verensuonet laajenevat ja hänen verenpaineensa saattaa laskea, mikä voi aiheuttaa huimausta. Silloin pyörrytystä saattaa aiheuttaa myös äkkinäiset liikkeet kuten liian nopea sängystä nouseminen.

Myös alhainen verensokeri voi aiheuttaa osalle äideistä raskauden aikana huimausoireita. Siksi odottajan on hyvä pitää huoli säännöllisestä ruokailusta niin, että verensokeri pysyisi mahdollisimman tasaisena.

Jos sinua huimaa, kyykisty tai istu varovasti alas ja nojaa eteenpäin. Tällä tavoin veren virtaus päähän asti paranee ja olosi helpottaa. Joskus myös lasillinen vettä tai laimennettua tuoremehua voi helpottaa oloa.

Huimaus ja raskaus: Heikotus selinmakuulla

Joskus odottava äiti saattaa tuntea olonsa huteraksi ja pahoinvoivaksi, vaikka hän olisi selinmakuulla.

Tämä on normaalia, ja ilmiötä kutsutaan vena cava -oireyhtymäksi. Siinä kasvanut kohtu painaa raskaana olevan naisen selkärangan lähellä sijaitsevaa suurta laskimoa ja hidastaa veren virtaamista sydämeen.

Usein vaiva ilmenee selinmakuulla, kun kohtu painaa verisuonta. Ongelma on epämiellyttävä mutta vaaraton.

Usein paras makuuasento raskaana olevalle naiselle onkin vasemmalla kyljellä, sillä sillin kohdun paino vaikuttaa vähiten verenkiertoon.

Lue myös:

Raskausoireet ennen kuukautisten poisjääntiä – katso kattava lista

Mikä auttaa raskausajan väsymykseen? 6 keinoa selvitä raskausväsymyksestä

Keskusteluissa: Miksi eniten huimaa, kun istun?

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X