Raskaus 21.05.2022

Joka kolmannet suomalaiset kaksoset ovat identtisiä, vaikka tutkittua perinnöllisyyttä ei ole

Kaksosten identtisyys ei tarkoita automaattisesti samankaltaisuutta kaikessa, vaikka yhteinen perimä määrittää tiettyjä biologisia ominaisuuksia.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Suomessa syntyy vuosittain noin 600–700 kaksoset, joista kolmasosa on identtisiä. Identtiset kaksoset on kyseessä silloin, kun yksi hedelmöittynyt munasolu on jakautunut kahdeksi alkioksi.

Lue myös: Identtiset, mutta erilaiset – yksivuotiaat Saima, Silvia ja Seela ovat identtiset kolmoset ja kolme täysin eri persoonaa

Identtiset kaksoset ovat kuin kaksi marjaa?

Identtiset kaksoset ovat aina samaa sukupuolta, heillä on sama perimä ja usein monia samankaltaisuuksia.

Yhteisellä perimällä on voimakas vaikutus esimerkiksi pituuteen, ulkonäköön ja hampaisiin. Luonne ja toimintatavat poikkeavat sen sijaan useammin toisistaan.

– Koska aivot kehittyvät itsenäisesti jo sikiökautena, ovat käyttäytymiseen liittyvät asiat vähemmän samankaltaisia. Identtiset kaksoset voivat olla persoonallisuudeltaan samankaltaisempia kuin epäidenttiset, mutta eivät kuitenkaan täysin, kertoo Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) tutkimusjohtaja, professori Jaakko Kaprio.

Sen sijaan sairastumiseen ja elinaikaan liittyvät samankaltaisuudet ovat vähäisiä.

Lue myös: Ultrassa näkyi kolme sikiötä ja kuului kahden syke – Jonna sai identtiset kolmoset

Sattuman kauppaa

Monisikiöraskaudelle tiedetään altistavan useampia tekijöitä, mutta kysymys on silti sattumasta.

Epäidenttisten kaksosten saamiseen vaikuttaa geneettisten tekijöiden lisäksi esimerkiksi äidin ikä ja aiemmat raskaudet, koska ne kehittyvät kahden munasolun hedelmöittymisen seurauksena ja ovat perimältään yhtä samankaltaiset kuin sisaruspari perheessä.

Identtisten kaksosten syntyyn ei kuitenkaan näytä vaikuttavan mitkään tunnetut biologiset tai perinnölliset asiat.

Kaprio kertoo, että identtiset kaksoset muodostuvat täysin satunnaisena, vaikkakin säännöllisenä tapahtumana.

– Lyhyesti sanottuna hedelmöittynyt munasolu jakautuu kahtia syystä, jota emme tunne. Maailmalla tiedetään muutamia sukuja, joilla on runsaasti identtisiä kaksosia samassa suvussa. On kuitenkin epävarmaa onko asia periytyvä biologisessa mielessä vai onko sukuun rikastunut tekijöitä, jotka edistävät identtisten kaksosten saamista, Kaprio avaa.

identtiset kaksoset pojat

Identtiset kaksoset ovat aina samaa sukupuolta.

Tuore tutkimustieto valaisee identtistä kaksosuutta

Kaksosten identtisyyteen johtavista biologisista mekanismeista saatiin hiljattain uutta tietoa epigenetiikan avulla, kun identtisten kaksosten epigeneettinen profiili todettiin hyvin erilaiseksi kuin muilla.

Syyskuussa 2021 julkaistun hollantilaisten kaksostutkijoiden johtaman projektin tulokset siitä, että identtisten kaksosten epigeneettinen profiili eroaa muista yli 800 DNA-metylaatiokohdan osalta, vahvistettiin Suomessakin.

Tutkimustulosten mukaan identtisten kaksosten syntymekanismiin voisi liittyä se, miten hyvin varhaisen alkion solut pysyvät yhdessä.

Eli kun DNA-metylaatio poikkeaa solujen välistä kiinnittymistä ohjaavissa geeneissä yleisestä, niin näiden normaalisti alkion soluja yhdessä pitäviä proteiineja koodaavien geenien toiminnan muutos mahdollistaisikin alkion jakautumisen kahdeksi.

– Selitys tukisi löydöstämme, että tietynlainen DNA-metylaatioprofiili voisi johtaa identtisten kaksosten syntyyn, mutta emme voi olla varmoja, toteaa epigenetiikkaan erikoistunut akatemiatutkija Miina Ollikainen FIMMistä.

Löydös toimii alkusysäyksenä identtisen kaksosuuden selvittämiseksi.

– Tutkimusta voi jatkaa testaamalla erilaisilla solumallinnuksilla pysyvätkö solut paremmin tai huonommin yhdessä tietynlaisissa epigeneettisissä profiileissa, avaa Ollikainen.

Monisikiöraskaus on aina riskiraskaus

Monisikiöraskauteen liittyy moninkertainen ennenaikaisuuden riski, minkä lisäksi sikiökuoleman vaara on lisääntynyt. Myös virhetarjonnat ovat yleisiä sikiöiden pienemmän koon takia.

Lue myös: Kaksosten syntymä upeina kuvina ­– virhetarjonnastakin selvittiin lopulta

Lisäksi identtisessä kaksosraskaudessa on epäidenttistä suuremmat riskit, miksi sama- vai erimunaisuus sekä istukoiden ja sikiökalvojen määrä pyritään määrittämään jo alkuraskauden ultraäänitutkimuksessa.

Kaprio kertoo, että identtiset kaksoset voivat olla myös raskauden kulun kannalta erilaisia.

– Jos munasolu jakautuu varhain, se käyttäytyy hyvin samalla tavalla kuin epäidenttisetkin kaksoset, eli molemmille tulee oma istukka ja omat sikiökalvot. Raskauteen liittyvät riskit ovat tällaisilla identtisillä kaksosilla hyvin samanlaiset kuin epäidenttisillä.

Munasolun jakautuminen myöhemmin muuttaa tilannetta.

– Jos munasolun jakautuminen tapahtuu myöhemmässä vaiheessa, voi kiinnittyminen johtaa yhteiseen istukkaan ja erillisiin tai yhteisiin sikiökalvoihin. Yhteiset sikiökalvot on se harvinaisin tilanne, jolloin kaksosilla on enemmän vaikutusta toistensa kasvuun, mikä lisää riskejä, Kaprio selventää.

Lue myös: Ylimääräinen raskauden varhaisultra – kannattaako siitä maksaa?

Identtisyys voidaan selvittää DNA-testillä

Kaksosten identtisyys voidaan todeta jo raskausvaiheessa, mikäli sikiöillä on yhteinen istukka. Muuten identtisyyden voi selvittää maksullisella testillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kautta.

Kaksosparin identtisyystutkimus maksaa noin kolmesataa euroa.

Lähteet: Helsingin yliopisto, Suomen Monikkoperheet ryTerveyden ja hyvinvoinnin laitos, Terveyskirjasto

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X