Raskaus 23.04.2022

Jos atooppinen ekseema on tullakseen, se puhkeaa yleensä jo alkuraskaudessa

Monilla raskaana olevilla oireet helpottuvat odotusaikana. Ikävä kyllä osalla odottajista ihottuma saattaa pahentua tai joillakin jopa puhjeta, vaikka ihottumaa ei aiemmin olisi ollut.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Atooppinen ekseema eli atooppinen ihottuma voi käyttäytyä hyvin monella tavalla raskausaikana. Atooppinen ihottuma voi ilmenetä iholla kutinana, kuivuutena, karheutena, punoituksena ja ihon rikkoumina.

Lue myös: Onko lapsellasi atooppista ihottumaa? Rasvaa, kylvetä ja vältä ihon ärsyttämistä

Atooppista ihottumaa on noin 10 prosentilla aikuisväestöstä, 25–30 prosentilla on joskus ollut sitä. Lapsista noin 25 prosentilla on kyseistä ihottumaa.

Monilla raskaana olevilla oireet helpottuvat odotusaikana. Ikävä kyllä osalla odottajista ihottuma saattaa pahentua tai joillakin jopa puhjeta, vaikka ihottumaa ei aiemmin olisi ollut.

Ihottumaa on tyypillisimmin kasvoissa tai taipeissa. Voimakkaasti kutisevaa, näppyläistä ihottumaa voi olla koko vartalossa tai raajoissa.

Paheneminen tai puhkeaminen yleensä jo alkuraskaudessa

Yleensä on jo alkuraskaudessa nähtävissä, alkaako ihottuman tilanne huonontua. Jos ihottuma on puhkeaksensa raskausaikana, sekin ilmenee yleensä raskauden alun tienoilla.

Tällöin ihottuma yleensä jatkuu läpi raskauden ja alkaa helpottaa synnytyksen jälkeen.

Pahenemisen epäillään johtuvan muutoksesta tulehdusvälittäjäaineiden tasapainossa, vaikka täyttä varmuutta asiasta ei ole.

Joskus ihottumaa saattavat myös lietsoa tietyt ruoka-aineet tai siite- sekä eläinpöly.

Lue myös: Ihottumaa, hilseilyä, kuivuutta? Näin hoidat vauvan ihoa

Atooppinen ekseema – perusvoide on tärkeä osa hoitoa

Perusvoiteella rasvaaminen on tärkeä osa atooppisen ihottuman hoitoa.

Atooppinen ekseema ja hoito

Raskausaikana atooppista ekseemaa voidaan hoitaa hydrokortisonivoiteella. Lääkärin ohjeistuksella on mahdollista käyttää myös vahvempia kortisonivoiteita.

Auringon ja ultraviolettisäteilyn on havaittu helpottavan ihottuman oireilua.

Perusvoiteet ovat tärkeä osa hoitoa. Ne kosteuttavat ihoa ja estävät ihottuman uusiutumista. Käsiin ja jalkoihin suositellaan rasvaisempia voiteita kuin muualle vartaloon.

Ihottumaa kannattaa hoitaa, sillä iho saattaa paksuuntua jatkuvasta raapimisesta. Ihottuman aiheuttama kutina voi haitata yöunta, joka saattaa muutenkin olla vähissä varsinkin loppuraskaudessa.

Raapimisen seurauksena rikkoontunut iho voi tulehtua.

Periytyykö atooppinen ihottuma?

Atooppisella ekseemalla on taipumus periytyä. Ei ole yksiselitteisiä keinoja, joilla atooppisen ihottuman puhkeamisriskiä voisi vähentää.

Allergiaperheille kuitenkin suositetaan 4–6 kuukauden täysimetystä sekä kiinteiden ruokien aloitusta 4 kuukauden iästä lähtien.

Lue myös: Jo pieni määrä kalaa saa Liljan, 4, oksentelemaan rajusti tuntikausia: ”FPIES on niin huonosti tunnettu, että ensihoitajatkin vähättelivät tilannetta”, kertoo äiti

Anna.fi: Yksinhuoltaja Annamari, 41, katkaisisi ”täysin järjettömän” lapsille uhrautumisen ketjun – ”Järjestys on se, että minä laitan ensin oman happinaamarini”

Lähteet: Terveyskirjasto – Atooppinen ihottuma, Raskaus ja iho

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X