Raskaus 09.08.2016 Päivitetty 13.08.2021

Olenko raskaana? Kaksplussan raskaustesti kertoo, mitä oireistasi voi päätellä

Mietitkö, oletko raskaana? Kaksplussan raskaustesti ei kerro koko totuutta, mutta auttaa tunnistamaan oireita.

Teksti
Christina Boman
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Kun olo on epätavallisen väsynyt, huonovointinen tai ärtynyt, mieleen helposti juolahtaa kysymys: olenko raskaana?

Tällä testillä voit selvittää, sopivatko oireesi raskauteen. Raskausoireita on monenlaisia ja usein ne ovat hyvin yksilöllisiä. Osa raskausoireista voi ilmaantua jo ennen kuukautisten poisjääntiä.

Tee Kaksplussan oheinen raskaustesti vastaamalla seitsemään kysymykseen koskien alkuraskauden oireita, ja saat tietää, sopivatko oireesi raskauteen. Muista kuitenkin varmistaa asia tekemällä oikea raskaustesti.

Raskaustestin voi ostaa esimerkiksi apteekista tai marketista. Jos se näyttää positiivista tulosta, onkin aika varata ensimmäinen neuvolakäynti terveydenhoitajalle!

Olenko raskaana? Rinnat, hajut ja pissahätä

Monelle ensimmäinen vahva vihje raskaustestin tarpeellisuudesta on arat rinnat. Miksi ihmeessä ne ovat niin kumman kipeät ja pinkeät? Hormonitasojen nousu saa rinnat aristamaan, sillä raskaus käynnistää kehossa vauvan syntymän jälkeen tähtäävän imetysvalmiuden. Arat rinnat ovat hyvä syy kysyä, olenko raskaana.

Mutta väsymys, huoh, se vasta tavallinen oire onkin. Usein väsymys on pahimmillaan raskauden ensimmäisellä kolmanneksella sekä aivan raskauden lopussa.

Kummallisimpien varhaisten oireiden kärjessä on viiltävän terävöitynyt hajuaisti. Saattaa hyvinkin olla syytä tarttua raskaustestiin, jos uudet suosikki-inhokkihajusi ovat tyynyaromi, hiki  ja kaupan tequilanlemuinen käsidesi.

Yhdet havahtuvat raskauden mahdollisuuteen ravatessaan vessassa oksentamassa. Toiset havahtuvat raskauden mahdollisuuteen ravatessaan vessassa pissaamassa!

Munuaisissa ja virtsateissä tapahtuu raskauden aikana huomattavia muutoksia, joihin progesteroni-hormoni vaikuttaa. Lopputuloksena voi pissattaa koko ajan. Jo ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana veren määrä lisääntyy naisen elimistössä. Pikkulantion elinten verenkierto lisääntyy, munuaisten koko kasvaa ja niiden toiminta tehostuu.

Tämän seurauksena virtsaa kulkeutuu virtsarakkoon tavallista enemmän.

Alkuraskauden oireet voivat tuntua kipeänä olona ja joskus jopa lämpöilynä. Joidenkin kokemusten mukaan palelu, kuumeinen tai flunssainen olo on ollut aivan ensimmäisiä hedelmöittymisen jälkeisiä oireita.

Raskaus muuttaa vastustuskykyä, jotta äidin keho ei torjuisi sikiötä. Kehossa tapahtuvat muutokset voivat heikentää vastustuskykyä ja altistaa flunssalle. Varsinkin he, jotka eivät juuri koskaan sairastu, tiedostavat lievästä kuumeesta luultavasti olevansa raskaana.

Huomaathan raskaustestiä tehdessä, että heti kuukautisten jälkeen plussaa näyttävässä testissä voi olla kyse kemiallisesta raskaudesta. Kemiallinen raskaus tarkoittaa sitä, että munasolu on hedelmöittynyt mutta raskauden normaali kulku pysähtyy alkumetreille.

Aiemmin naiset eivät yleensä tienneet kemiallisesta raskaudestaan, sillä sitä on vaikea havaita ilman hyvin herkkää raskaustestiä.

Kokeile Kaksplussan laskureita:
Ovulaatiolaskuri: Selvitä paras aika tulla raskaaksi
Raskauslaskuri: Näin raskautesi etenee

Lue myös: Näin raskaus eteen viikko viikolta – katso kuvat!

Lue myös

Kommentit (2)

Kummaa on kyllä. Minä olen sterilisoitu kolme vuotta sitten :)

Kumma juttu ja olen sentään mies.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X